Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

  • Mind

Σε μια περίοδο που ο COVID-19 έχει εξαπλωθεί και οι φυλετικές διαφορές έχουν διχάσει την Αμερική, το εκλογικό θρίλερ έλαβε τέλος. Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου και εξελίχθηκαν σε ένα ντέρμπι για γερά νεύρα. Όπως είχαν προβλέψει και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Τζο Μπάιντεν, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τους Αμερικανούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στη θέση αντιπροέδρου βρίσκεται μια γυναίκα, η Κάμαλα Χάρις.

Το καθοριστικό αποτέλεσμα

Από την έναρξη των εκλογών αλλά και κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ημερών, όλοι παρακολουθούσαν με αγωνία τα αποτελέσματα. Οι δημοσκοπήσεις είχαν βγάλει τις πολιτείες-«κλειδιά» για τον κάθε υποψήφιο ωστόσο, δεν έλειψαν οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Οι δύο πολιτείες που θα καθόριζαν τον νικητή ήταν η πολιτεία της Τζόρτζιας και Πενσυλβάνιας, διότι αυτές οι πολιτείες έχουν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων.

Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να περάσει μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ στην Τζόρτζια, έχοντας προβάδισμα 1.096 ψήφους. Η έκπληξη προήλθε από τη Πενσυλβάνια, η οποία όρισε τον νικητή. Ο Μπάιντεν κατάφερε να διεκδικήσει και τις 20 εκλεκτορικές ψήφους της πολιτείας. Έτσι είχε συγκεντρώσει πάνω από τις 270 ψήφους που απαιτούνται. Σύμφωνα με όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, συνολικά ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 306 εκλέκτορες έναντι του Τραμπ που συγκέντρωσε μόλις 232.

Τι σημαίνει η νίκη του Μπάιντεν;

Την εκλογή του νέου προέδρου, χαιρέτησαν οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Οι ηγέτες των δυτικών κρατών έσπευσαν να συγχαρούν τον Μπάιντεν. Η εκλογή του επιφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς, με τη διαλλακτική και μετριοπαθή πολιτική του θα επανέλθει η σταθερότητα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει το έργο της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, αφού στο παρελθόν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του.

Το πλάνο της νέας κυβέρνησης δίνει έμφαση τόσο στις αλλαγές της εσωτερικής πολιτικής, όσο και στην εξωτερική πολιτική με την εκ νέου προσέγγιση διεθνών συμβάσεων. Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2021 και πρωταρχικό της μέλημα αποτελεί η διαχείριση της έξαρσης της πανδημίας. Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρωτιά με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια ενώ οι  καταγεγραμμένοι θάνατοι ανέρχονται πάνω από 300 χιλιάδες. Ωστόσο, ρυθμίσεις θα σημειωθούν στην φορολογία αλλά και στα μισθολογικά, αφού στόχος είναι η διευκόλυνση των μεσαίων και μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να επαναφέρει συμφωνίες που είχαν ακυρωθεί, όπως η Συμφωνία των Παρισιών για τη Κλιματική Αλλαγή. Επίσης εμφανίζεται πρόθυμος να υπογράψει νέες συμφωνίες και να επιλύσει διαφορές με άλλες χώρες, όπως το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό όμως που ενδιαφέρει την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα, είναι η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ο Τραμπ διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογο του αλλά ο ηγέτης των Δημοκρατικών τάχθηκε κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η εκλογή του νέου προέδρου δεν χαροποίησε όλους τους ηγέτες το ίδιο. Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και της Βραζιλίας καθυστέρησαν να συγχαρούν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο καθώς οι ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν και έστειλαν τις ευχές τους δεν αναγνωρίζουν πλήρως το αποτέλεσμα, καθώς περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις από τις προσφυγές του Τραμπ.

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Παρά τη νίκη των Δημοκρατικών, το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο δεν έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Το Σάββατο στις 14 του μήνα, μια εβδομάδα μετά, ο Τραμπ έκανε μια έμμεση παραδοχή της ήττας του ωστόσο, την επόμενη μέρα πήρε πίσω τα λόγια του. Με μια σειρά από δημοσιεύσεις στο Twitter, έγραψε ότι συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα θεωρώντας ότι έχει νικήσει.

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, όσο ο Μπάιντεν αποκτούσε προβάδισμα ο Τραμπ έκανε αναφορές για νοθεία θέλοντας να σταματήσει τις εκλογές. Ειδικά μετά την καταμέτρηση των ψήφων στη Τζόρτζια, όπου ο Μπάιντεν ξεπέρασε σε ψηφοφορία, ο Τραμπ κατέθεσε προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ξανά καταμέτρηση ψήφων.

Οι δικαστικοί σύμβουλοι μπορεί είναι έτοιμοι να καταθέσουν στο δικαστήριο ωστόσο, μια ομάδα διεθνών παρατηρητών υποστηρίζει ότι τα λεγόμενα του «πρώην» προέδρου είναι αβάσιμα. Μια αντιπροσωπεία 28 μελών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) είχε διοριστεί από την διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ για ελέγξει περιπτώσεις «κλοπής» ψήφων. Σε μια έκθεση 20 σελίδων, η ομάδα δεν έκανε λόγο για καμία νοθεία απεναντίας ανέφερε τις καλές συνθήκες, υπό των οποίων διεξήχθησαν οι εκλογές.

Για το αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να περάσουν σε μια νέα εποχή, αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Υπάρχουν ήδη πολλά ερωτήματα για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ μπορέσει να πείσει το δικαστήριο και να ξανακερδίσει τη θέση του στο οβάλ γραφείο. Αν όμως επικρατήσει ο Τζο Μπάιντεν, η Αμερική αλλάζει σελίδα με νέες αλλαγές τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον όσο και στο εξωτερικό.  Όλοι περιμένουν τη τελική απόφαση ώστε ο νέος πρόεδρος να αναλάβει τα καθήκοντα του.

Γεωργία Γαϊδατζή, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *