Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

Το αεροπλάνο στη σημερινή εποχή θεωρείται ως το πιο ασφαλές μέσο μαζικής μεταφοράς, με το όποιο ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά. Όμως, πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία και πώς εξελίχθηκε;

ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

 

Από την αρχή της ανθρώπινης  ιστορίας, όλοι θεωρούσαν αδύνατη την πιθανότητα να μπορέσει ο άνθρωπος να πετάξει. Αυτό, ωστόσο, δεν σταμάτησε μερικούς από το να ονειρεύονται τρόπους ώστε να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της ανθρώπινης πτήσης. Ένας από αυτούς ήταν και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος άρχισε να μελετά την ανατομία και την τεχνική πτήση των πτηνών και βάσει αυτής της μελέτης, έκανε διάφορες προτάσεις και σχέδια για το πώς και με ποιόν τρόπο θα μπορέσει να πετάξει ο άνθρωπος. Τα σχέδιά του αυτά,  ενέπνευσαν πολλούς ακόμα ανθρώπους να τα φτιάξουν και να τα δοκιμάσουν.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ

 

 

Χρόνια πριν τη γέννηση των αδελφών Wright, ο άνθρωπος προσπαθούσε να βρει τρόπο να πετάξει όμως, όλες οι προσπάθειές του, είτε ήταν τραγικές ή κατέληγαν σε αποτυχία.

Τα αδέλφια Wright είχαν μια εταιρία πωλήσεων, επισκευών αλλά και παραγωγής ποδηλάτων. Η επιχείρηση αυτή τους πρόσφερε τη απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά και την τεχνογνωσία, για το καινούργιο πάθος τους, τις πτήσεις. Στις 9 Οκτώβριου 1903, σε ένα άρθρο των New York Times, πρόβλεψαν ότι ο άνθρωπος θα χρειαστεί ένα με δέκα εκατομμύρια χρόνια, ώστε να μπορέσει να πετάξει. Ωστόσο, εννέα εβδομάδες αργότερα, στις 17 Δεκέμβριου 1903, τα αδέλφια Wright έγραψαν ιστορία καταφέρνοντας την πρώτη ανθρώπινη πτήση.

Η πτήση διήρκησε 12 δευτερόλεπτα και ταξιδέψε 36 μέτρα, ενώ πιλότος ήταν ο Orville. Εκείνη την ημέρα, πραγματοποίησαν άλλες τρεις πτήσεις, μια από τις οποίες διήρκησε 59 δευτερόλεπτα. Ο στρατός των Η.Π.Α έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή την εφεύρεση και έτσι, το 1908, προσκάλεσαν τα αδέλφια να δοκιμάσουν το καινούργιο αεροπλάνο τους στο οχυρό Myer. Στις πρώτες πτήσεις δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα όμως, μια μέρα, το αεροπλάνο παρουσίασε βλάβη, σκοτώνοντας τον παρατηρητή του Στρατού των Η.Π.Α και τραυματίζοντας το ισχίο και άλλα κόκκαλα του σώματος του πιλότου Orville.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

 

 

Η πρώτη εμπορική πτήση πταγματοποιήθηκε την πρωτοχρονιά του 1914, στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα. Οι εμπορικές πτήσεις άρχισαν να γίνονται συχνότερες κατά τη δεκαετία του ‘20, με τη δημιουργία νέων αεροπλάνων που σκοπό είχαν τη μετακίνηση πελατών από ένα μέρος σε ένα άλλο. Αυτές οι πτήσεις γίνονταν σε χαμηλά υψόμετρα και χρειαζόταν το αεροπλάνο να προσγειώνεται πολύ συχνά, ώστε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.  Έτσι, οι πτήσεις κατέληγαν πολύ κοστοβόρες και οι αναταράξεις ήταν πιο συχνές. Παρόλα αυτά, απέκτησαν αρκετή δημοφιλία μεταξύ των οικονομικά ισχυρών ανθρώπων. Το 1935, το Douglas DC-3 ήταν το πιο μεγάλο και γρηγορότερο αεροσκάφος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘40, η εταιρεία Pam ξεκίνησε να λειτούργει τα Boeing 307. Αυτά τα αεροπλάνα άλλαξαν όλο το τοπίο στη σκηνή της αεροπορίας, μιας και ήταν πιο άνετα και πετούσαν σε υψηλή υψόμετρα, ενώ δεν χρειαζόταν ο συχνός ανεφοδιασμός με καύσιμα. Εκείνη την εποχή, οι αεροπορικές εταιρίες ξεκίνησαν τη διαφήμισή τους, υποσχόμενες άνετα και γρήγορα ταξίδια σε μακρινούς  προορισμούς.

Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ  ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

 

 

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, με τα αεροπλάνα να έχουν αποκτήσει πια κινητήρες αεριώθησης, υπήρξε μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιβατών και οι αεροπορικές “μονομαχούσαν” μεταξύ τους για το ποιος θα προσφέρει τα καλύτερα προνόμια. Δεν ήταν σπάνιο να δει κανείς τα πιο εκλεκτά κρασιά να καταναλώνονται σε αυτές τις πτήσεις.

Τη δεκαετία του ‘60 ξεκίνησαν και οι πρώτες προσπάθειες για ανάπτυξη αεροπλάνων που ταξίδευαν σε υπερηχητική ταχύτητα, τα λεγόμενα Concorde, τα οποία μπορούσαν να κάνουν υπερατλαντικές πτήσεις μέσα σε 3.5 ώρες. Ένα τέτοιο αεροπλάνο, τύπου Concorde, έκανε την πρώτη του πτήση στις 26 Σεπτεμβρίου 1973.

Με την παράγωγη μεγαλυτέρων και οικονομικότερων αεροσκαφών, όπως το Boeing 747, οι τιμές των εισιτηρίων κατέβηκαν τόσο, ώστε να μπορέσουν να τα αγοράζουν οι μάζες. Οι διακοπές σε μακρινούς προορισμούς δεν ήταν πια προνόμιο των πλουσίων.  Στα τέλη του 20ου αιώνα, υπήρχαν εταιρείες που πρόσφεραν όλο και φθηνότερα εισιτήρια, με αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι να επιλέγουν το ταξίδι με αεροπλάνο.

Έτσι, οι εναέριες πτήσεις, από όνειρο και φαντασία πολλών, μετατράπηκαν σε καθημερινή πραγματικότητα χιλιάδων ανθρώπων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΤΡΑΣΒΙΛΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *