Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Aντιτριαδικοί

ΘΡΗΣΚΕΙΑ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΡΙΑΔΙΚΩΝ

Οι Aντιτριαδικοί είναι εκείνοι που αρνούνται να πιστέψουν στο δόγμα της Αγίας Τριάδας. Διαθέτουν επίσης διαφορετικές τάσεις. Οι Αντιτριαδικοί παρόλα αυτά δεν είναι εκείνοι που τάσσονται κατά των Τριαδιστών, αλλά είναι ενάντια σε όσους διαφωνούν με το δόγμα της Αγίας Τριάδας, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον Μέγα Αθανάσιο και τις Οικουμενικές Συνόδους, καθώς επίσης σημαντική ήταν η Σύνοδος Νίκαιας – Κωνσταντινουπόλεως. Στα πιστεύω τους συμπεριλαμβάνονται έννοιες: «Πατέρας», «Υιός» και «Άγιο Πνεύμα».

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Αντιτριαδικές τάσεις

 

Ένα από τα μεγαλύτερα αντιτριαδικά δόγματα, ήταν εκείνο του Αρείου. Μέσω του αρειανισμού λοιπόν, τα μέλη αυτής της αίρεσης πίστευαν ότι υπάρχει ένας Θεός, ο Πατέρας. Επιπλέον τον Χριστό τον θεωρούσαν μερικοί ως άνθρωπο ή ως άγγελο που ενανθρωπίστηκε. Στη συνέχεια το Άγιο Πνεύμα ήταν για αυτούς η ενεργώς δύναμη του Θεού.

 

Όσοι ακολουθούσαν την θεολογική άποψη του Σαββέλιου, πίστευαν ότι ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι τρεις φανερώσεις του ενός και μοναδικού Θεού και όχι τρεις ξεχωριστές υποστάσεις της Αγίας Τριάδας. Ερχόμενοι στο σήμερα, θα συναντήσουμε τους αντιτριαδικούς Πεντηκοστιανούς, οι οποίοι είναι γνωστοί στο εξωτερικό ως Jesus Only, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την συγκεκριμένη αντίληψη. Κατηγορούν διαρκώς τους Τριαδικούς για πολυθεϊσμό.

 

Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα ιδεολογία είναι του Χέρμπερτ Άρμστρονγκ, όπου έχει ως κύρια πεποίθηση τον Θεό να παρομοιάζεται με Δυάδα. Συνεπώς, εκείνη που ανήκουν σε αυτή την αίρεση θεωρούν ότι ένας Θεό είναι ο Πατέρας και Υιός, καθώς επίσης ότι το Άγιο Πνεύμα είχε ακριβώς την ίδια κατάληξη με αυτή, των αρειανιστών. Ένα μέρος από τις Ομολογίες αυτής της κατηγορίας πιστεύουν ότι ο Θεός είναι «οικογένεια», ωστόσο άλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να ονομάζουμε τον Πατέρα Γιαχβέ και τον Υιό Γιασούα.

 

Στους αντιριαδικούς συγκαταλέγονται και οι Μορμόνοι, όπου πιστεύουν σε τρεις διαφορετικές Θεότητες: τον Πατέρα και τον Υιό, που έχουν σώμα, και το Άγιο Πνεύμα που δεν έχει σώμα. Επιπλέον ενστερνίζονται απόψεις από Αρειανίζουσες μέχρι Σαββελιανές.

 

Οι ρίζες των αντιτριαδικών Πεντηκοστιανών πεποιθήσεων

 

Το κίνημα των αντιτριαδικών Πεντηκοστιανών ξεκίνησε λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή τον Απρίλιο του 1913, στο Arroyo Seco του Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Κάποια από τα σημαντικά πρόσωπα που ασπάστηκαν την ιδέα αυτή ήταν: ο F. J. Ewart, G.Studd, H. Morse, G.Haywood, όπως επίσης ο R.E. McAlister, όπου αποτέλεσε και ιδρυτής της κοινότητας των Πεντηκοστιανών στον Καναδά. Παράλληλα η αμφισβήτηση της Τριαδικότητας του Θεού ήταν κομμάτι της ιδεολογίας τους. Ωστόσο υπήρχαν άλλοι που ενώ άνηκαν στην κοινότητα αποδέχτηκαν τις αντιτριαδικές αντιλήψεις.

 

Κατά το διάστημα αυτό, άρχιζαν να διαδίδονται με μεγάλη επιτυχία οι ιδεολογίες τους μεταξύ διαφόρων Πεντηκοστιανών κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί μια διχογνωμία. Συγκεκριμένα, όσοι δεν πίστευαν στην Τριαδικότητα ήρθαν σε μεγάλη αντιπαράθεση με εκείνους που πίστευαν. Με τον καιρό αυτές οι διαφορές επιλύθηκαν, προχωρώντας έτσι σε έναν συμβιβασμό μεταξύ τους. Αργότερα δημιουργήθηκαν αντιτριαδικές Πεντηκοστιανές ομάδες τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε άλλες χώρες.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *