Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ NBA

ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ NBA

Το κολεγιακό μπάσκετ και το θέαμα που παρουσιάζει στο παρκέ, σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται και είναι πολλές φορές αρκετά βαρετό. Ο ρυθμός λόγω των επιθέσεων των 35 δευτερόλεπτων είναι αργός και δεν ευνοεί το συναρπαστικό στοιχείο του μπάσκετ στης σύγχρονης εποχής.

Γράφει ο Τσίπτσιος Κωνσταντίνος

Τις μεγάλες ανατροπές σε λίγα λεπτά ή ακόμα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Τα ημίχρονα παραμένουν στα δυο εικοσάλεπτα ενώ οι κανονισμοί ειδικά για τα ομαδικά φάουλ είναι περασμένων δεκαετιών.

Αρχικά πρέπει να ξεχάσουμε τι βλέπουμε στα γήπεδα του NBA. O χαλαρός κόσμος που παρακολουθεί παράσταση δεν έχει θέση σε ματς μεταξύ κολεγίων. Ζουν κυριολεκτικά το παιχνίδι , δημιουργούν καταπληκτική ατμόσφαιρα και τρελαίνονται όταν χάνουν ή κερδίζουν. Πολλές φορές ένα κολέγιο αντιπροσωπεύει μια κοινότητα , μια πόλη , μια επικράτεια , μια πολιτεία. Είναι η ψυχή τους που ουσιαστικά βγαίνει στο εκάστοτε παρκέ.

Aκούστε την ανάγνωση του κειμένου παρακάτω:


Το κολεγιακό πρωτάθλημα είναι το μπάσκετ του προπονητή. Εάν σου αρέσει απλά το θέαμα βλέπεις ΝΒΑ , εάν θες μπόλικη τακτική και φρέσκιες ιδέες είσαι στη σωστή κατεύθυνση. Το άθλημα βασίζεται στα βασικά , στην ομαδικότητα και κάθε κατοχή αποτελεί μια ξεχωριστή παρτίδα. Οι προπονητές μένουν δεκαετίες σε ένα κολέγιο , τελειοποιούν τα συστήματα τους και τη φιλοσοφία τους πάνω στο παιχνίδι.

Ακόμα τελειοποιούν το scouting αφού έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια τεράστια δεξαμενή παιχτών σε όλη τη χώρα και να την προσαρμόσουν στα δικά τους θέλω και πρέπει. Έπειτα οι κόντρες μεταξύ κολεγίων έχουν τοπικό χαρακτήρα και βεντέτες ετών. Το συναίσθημα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και οι stars του κάθε κολεγίου ακόμα και 20 χρόνια μετά αντιμετωπίζονται ως ήρωες.

Ο ετήσιος τζίρος του NCAA – Εθνικού Κολεγιακού Αθλητικού Συνδέσμου των Η.Π.Α.-ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως κύρια πηγή των εσόδων του , είναι η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα περισσότερα γήπεδα είναι χωρητικότητας από 7.000 έως 40.000 θέσεων. Και ναι σωστά μαντέψατε γεμίζουν πάντα. Πραγματικά η διείσδυση του κολεγιακού αθλητισμού στις Η.Π.Α. είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Το τελικό τουρνουά η March Madness , διαρκεί 3 εβδομάδες και μπαίνει στη λίστα με τα πιο εμπορικά αθλητικά γεγονότα των Η.Π.Α..

Οι πωλήσεις εισιτηρίων , οι χορηγοί , οι τηλεοπτικές διαφημίσεις δίνουν περίπου έσοδα 900 εκατομμύρια δολάρια. Που αντιστοιχεί στο συντριπτικό ποσοστό των ετήσιων εσόδων του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τηλεοπτική διαφήμιση 30 δευτερολέπτων στον τελικό αξίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Το Final Four διεξάγεται σε γήπεδο 50.000 θέσεων με τις τιμές των εισιτηρίων να ξεκινούν από 300 δολάρια και να φτάνουν έως τα 7.000 δολάρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας του πρωταθλήματος ήταν ο τραυματισμός. Αλλά και η εικόνα με το σκισμένο παπούτσι της Nike του Zion Williamson το 2019.Η εικόνα με το διαλυμένο παπούτσι έπληξε την εικόνα της εταιρείας .

Η μετοχή της έπεσε 2% κάτι που μεταφράστηκε σε ζημία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αιώνιο ερώτημα είναι τι βάζουν στη τσέπη τους οι αθλητές. Οι αθλητές δεν πληρώνονται ούτε ένα δολάριο και μέχρι πρόσφατα απαγορεύονταν να έχουν τη παραμικρή πηγή εσόδων από την αθλητική τους δραστηριότητα.

Οι δραστηριότητες του κολεγιακού αθλητισμό είναι βασισμένες στον ερασιτεχνισμό.

Δεν υπάρχουν ούτε οι υπογραφές συμβολαίων με εταιρείες για εμφανίσεις ή παπούτσια. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμα και ένα μικρό δώρο από τον προπονητή ή ένα κερασμένο γεύμα θεωρείται παράβαση κανονισμών και αποβολή του παίχτη.

Η απάντηση είναι ότι οι αθλητές λαμβάνουν υποτροφίες αξίας χιλιάδων δολαρίων. Που αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς. Σίγουρα αποτελεί τεράστιο εφόδιο για την υπόλοιπη ζωή τους αλλά για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο μπάσκετ και αποσκοπούν στο NBA δεν έχει μεγάλη σημασία.

Η βοήθεια που λαμβάνουν οι αθλητές στη βαθμολογία τους είναι τεράστια και ουσιαστικά οι υποτροφίες και τα πτυχία τους είναι συνάρτηση των αθλητικών τους επιδόσεων. Πολλά από τα σκάνδαλα που έχουν βγει στην επιφάνεια έχουν να κάνουν με δημιουργία fake μαθήματων για να πάρουν τους κατάλληλους βαθμούς οι αθλητές ώστε να παραμείνουν και μέλη των ομάδων.

Επίσης η προβολή τους μέσα από το πρωτάθλημα σταδιακά τους φτιάχνει το brand name , άρα θα βγάλουν διπλάσια χρήματα κάποια στιγμή στο μέλλον. Βέβαια αυτό που ξεχνά ο οργανισμός στο σημείο αυτό είναι ένα ενδεχόμενο ενός τραυματισμού ή μια κακής πορείας ενός αθλητή σταματάει αυτόματα τη καριέρα του αλλά και τις ίδιες τις σπουδές του.

Η παραπάνω συνάρτηση ακούγεται κάπως περίεργη αλλά οι αθλητές με τη σειρά τους μόνο ερασιτέχνες δεν είναι. Ακολουθούν επαγγελματικά πρότυπα και καθημερινές εξαντλητικές προπονήσεις.

Η εκδοχή αυτή των σκανδάλων είναι η light των πραγμάτων.

Υπάρχουν και σκάνδαλα που ξεπερνούν τη απλή βαθμολογία και εμπλέκεται ακόμα. Και το FBI αλλά και οι ακριβοπληρωμένοι προπονητές που αποτελούν τους ουσιαστικούς αστέρες του κολεγιακού αθλητισμού.

Το πρωτάθλημα λοιπόν είναι για τους ρομαντικούς και τους μερακλήδες του μπάσκετ.

Κάθε σεζόν βλέπουμε 351 ομάδες , χωρισμένες σε 32 περιφέρειες με γεωγραφικά κριτήρια. Βαθμολογία ουσιαστικά δεν υπάρχει και εάν θελήσει να παίξει κάποιος με ομάδες εκτός της περιφέρειας , το πραγματοποίει καθαρά για να βελτιώσει το συνολικό ρεκόρ του κολεγίου σε νίκες-ήττες.

Μετράνε ουσιαστικά δυο ρεκόρ ένα για την περιφέρεια που ανήκουν και ένα για τους αγώνες εκτός περιφέρειας. Υπάρχει ένα τυπικό Top-25 όπου ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα. Οι 64 ομάδες του τελικού τουρνουά βγαίνουν από τους 32 πρωταθλητές των περιφερειών. Και από 8 περιφέρειες που λόγω δυναμικής στέλνουν και τον φιναλίστ της περιφέρειας.

Εδώ μπαίνει μια επιτροπή στη μέση για να υπολογίσει τις υπόλοιπες 24 ομάδες.

Τα κριτήρια είναι αρκετά και υποκειμενικά. Και ξεκινούν από το ρεκόρ του κολεγίου. Και τη δυσκολία της περιφέρειας αλλά και το πώς θα τοποθετηθούν στο bracket των 64 ομάδων του τελικού τουρνουά.

Εκεί σε ένα τηλεοπτικό show θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της επιτροπής για τις υπόλοιπες 24 θέσεις αλλά και τα ζευγάρια της της τελικής φάσης του τουρνουά. Η πρόβλεψη του περίφημου bracket και πως θα εξελιχθεί μέχρι τον τελικό νικητή αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

To 1979 πραγματοποιήθηκε o τελικός του κολεγιακού πρωταθλήματος ανάμεσα στο Michigan State και το Indiana State. Το συγκεκριμένο ματς παραμένει ο αγώνας μπάσκετ με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία.

Υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού της χώρας είδε τον συγκεκριμένο τελικό. Εκτός του συγκεκριμένου ρεκόρ ήταν η αρχή μια πανέμορφης κόντρας των Magic & Bird. Που συνεχίστηκε -και γιγάντωσε-το NBA.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *