“Κaldera”… όταν η μουσική έχει ψυχή!!!

 “Κaldera”.. όταν η μουσική έχει ψυχή!!!!

Φιλοξενούμε για την σελίδα μας “GRDiscovery Αrts” μια μπάντα που καταφέρνει να συνδυάσει εξαιρετικά κατά την άποψή μας κι όχι μόνο βέβαια, μουσικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε παλιότερες δεκαετίες με την σύγχρονη εποχή. Είναι ιδιαίτερη η χαρά κι η τιμή να έχουμε τους “Κaldera” μαζί μας κι ας αρχίσουμε τις ερωτήσεις αφού πρώτα τους ευχαριστήσουμε!

Κaldera : Εμείς ευχαριστούμε για την φιλοξενία στον όμορφο και ενδιαφέροντα ιστότοπό σας που προάγει τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Μ.Τ.: Κατ’ αρχάς μια κοινότυπη ερώτηση για όλους τους επαγγελματίες της τέχνης αλλά κι όλους τους συνανθρώπους μας γενικότερα. Πόσο πολύ σας επηρέασε η πανδημία απ’ την άποψη των περιορισμών εδώ και τόσους μήνες και σ’ ό,τι αφορά την περίοδο του καλοκαιριού ξέροντας πως κάνατε μία μόνο εμφάνιση θα σας ρωτούσαμε αν αισθάνεστε πως ήταν μια χαμένη επαγγελματικά περίοδος;

Κaldera : Ναι, ήταν σίγουρα μια χαμένη περίοδος όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις. Μας έλειψε η επαφή με τον κόσμο και οι δυνατές συγκινήσεις που προσφέρουν τα live. Παρ’ όλα αυτά, επειδή λίγο πριν την πανδημία αλλάξαμε ντράμερ, είχαμε την ευκαιρία να δεθούμε περισσότερο με το νέο μέλος και παράλληλα να δουλέψουμε πάνω σε καινούργια τραγούδια. Ευτυχώς, δεν επηρεάστηκε και η οικονομική μας κατάσταση, καθώς δεν βιοποριζόμαστε από τη μουσική.

Μ.Τ.: Είστε ένα συγκρότημα που έχει τις ρίζες του στο 2010, ουσιαστικά δηλαδή είστε μια μπάντα που δημιουργήθηκε και πορεύεται μέχρι σήμερα σε συνθήκες διαρκούς κρίσης. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα είστε ευχαριστημένοι απ’ όσα έχετε καταφέρει ή περιμένατε κάτι περισσότερο ενδεχομένως;

 Κaldera : Είχαμε μερικές ατυχίες με αρκετές αλλαγές μελών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και μετανάστευσης που ήταν αποτέλεσμα της κρίσης. Υπό καλύτερες οικονομικές συνθήκες, ίσως να είχαμε μια πιο γρήγορη εξέλιξη. Όμως, ενδεχομένως να μην είχαμε γνωρίσει κάποιους από τους συνεργάτες μας που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία μας. Έτσι, σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι και πιστεύουμε πως ότι γίνεται, είναι για το καλύτερο.

Μ.Τ.: Πριν 1,5 χρόνο σχεδόν κυκλοφορήσατε το παρθενικό σας album. Βλέποντας τώρα τα πράγματα από μια χρονική απόσταση θα λέγατε πως ήταν όντως το πλήρωμα του χρόνου προκειμένου να προχωρήσετε σ’ αυτό το βήμα για να παίξουμε λίγο και με τον τίτλο του δίσκου;

Κaldera : Ναι, ήταν η καλύτερη χρονική στιγμή για εμάς, γιατί είχαμε αποκτήσει ένα πολύ καλό δέσιμο ως μπάντα και είχαμε ολοκληρώσει τη σύνθεση των 10 τραγουδιών που συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι είχαμε ήδη γνωριστεί και συνεργαστεί με τον παραγωγό του άλμπουμ Κώστα Βρεττό, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Μ.Τ.: Μένοντας λίγο ακόμη στο “Πλήρωμα του χρόνου” να σημειώσουμε πως παραγωγός ήταν ο πολύ γνωστός σ’ όσους ασχολούνται με τα μουσικά δρώμενα Κώστας Βρετός, ο οποίος συμμετείχε κιόλας φιλικά στην εκτέλεση μαζί με τον Ηλία Ζάικο, άλλη εμβληματική φυσιογνωμία του χώρου. Πείτε μας ορισμένα πράγματα για την συνεργασία μ’ αυτούς τους ανθρώπους και πόσο διευκόλυναν μαζί με όλους βέβαια τους συντελεστές το έργο της δημιουργίας ενός album;

Κaldera : Η συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες στο άλμπουμ είναι από τα καλύτερα πράγματα που μας έχουν συμβεί. Ο Κώστας, εκτός από εξαιρετικός στη δουλειά του, είναι και ένας υπέροχος άνθρωπος. Απολαύσαμε κάθε λεπτό που αφιερώσαμε μαζί του για τη δημιουργία του άλμπουμ. Υλοποίησε με μαεστρία αυτό που στο δικό μας μυαλό ήταν ακόμα κάπως θολό και ανέβασε τα τραγούδια σε άλλο επίπεδο.

Ο Ηλίας είναι μια από τις βασικές επιρροές μας. Μεγαλώσαμε βλέποντάς τον να παίζει ζωντανά τα blues όπως μόνο αυτός ξέρει. Το γεγονός και μόνο ότι δέχτηκε να συμμετέχει στο άλμπουμ, μας γέμισε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Και όπως είναι φυσικό, ο συνεργασία μας ήταν άψογη.

Επίσης, απολαυστική ήταν η συνεργασία και με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που συμμετείχαν, όπως η Όλγα και η Έλενα Κατσενίδου στα φωνητικά, οι Γιώργος Αβραμίδης, Μιχάλης Καρανίκος και Σοφία Μωυσιάδου στα πνευστά, ο Πάρης Σταματιάδης στην κιθάρα και τέλος ο Στράτος Καραγιαννίδης στην ηχοληψία και στο mastering.

Γενικά, νιώθουμε πολύ τυχεροί που δουλέψαμε με αυτούς τους ανθρώπους και γι’αυτό συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και στις συναυλίες.

Μ.Τ.: Πιστεύετε πως η κυκλοφορία ενός δίσκου αποτελεί την κορύφωση της δημιουργικότητας για μια μπάντα κι αν ναι, σκέφτεστε κάποιο επόμενο βήμα σ’ αυτόν τον τομέα ή είναι πολύ νωρίς ακόμη για μια τέτοιου είδους κουβέντα;

Κaldera : Η φάση της δημιουργίας ξεκινάει συνήθως στην πρόβα, όταν το κάθε μέλος βάζει τη δικιά του πινελιά στη σύνθεση ή ενορχήστρωση ενός καινούργιου τραγουδιού. Αυτό βέβαια δε σταματάει εκεί, καθώς τα τραγούδια εξελίσσονται συνεχώς από πρόβα σε πρόβα, αλλά και κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής και παραγωγής του άλμπουμ. Η κυκλοφορία ενός δίσκου κρύβει πίσω της όλη αυτή τη διαδικασία, οπότε, ναι, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί την κορύφωση της δημιουργικότητας. Αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση της σύνθεσης νέων κομματιών και πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να μπούμε στο στούντιο ηχογράφησης.

Μ.Τ.: Τα σχέδια σας ενόψει χειμώνα έχουν ήδη καταστρωθεί; Έχουν ληφθεί αποφάσεις; Θα βρίσκεστε σε κάποιον χώρο ενδεχομένως; Σχεδιάζετε κάποιες εμφανίσεις; Θα θέλαμε πολύ να μας δώσετε κάποια είδηση εφόσον είστε έτοιμοι ν’ απαντήσετε…

Κaldera : Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, είναι πολύ δύσκολο να καταστρωθούν οποιαδήποτε σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις. Προς το παρόν, θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία νέων τραγουδιών, αλλά δε θα χάσουμε την ευκαιρία να παίξουμε ζωντανά εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει.

Μ.Τ.: Η δουλειά ενός καλλιτέχνη ή μιας μπάντας για τους περισσότερους που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα είναι αυτό που φαίνεται, αυτό που βγαίνει προς τα έξω. Τα φώτα, η δημοσιότητα, τα χρήματα που όλοι βέβαια ξέρουν πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα χρήματα που διακινούνταν στον χώρο πριν 20 χρόνια για παράδειγμα και πολλά ακόμη. Για εσάς συγκεκριμένα τί σημαίνει η ενασχόλησή σας με την μουσική κι αν θυσιάζετε πράγματα μόνο και μόνο εξαιτίας της αγάπης σας γι’ αυτήν και της δυνατότητάς σας να εκφράζετε μέσα απ’ την τέχνη που υπηρετείτε σκέψεις και συναισθήματα;

Κaldera : Η ενασχόληση με τη μουσική είναι για εμάς μονόδρομος γιατί είναι κάτι που το αγαπάμε και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Είναι η όαση μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και των βιωμάτων μας. Ένα κανάλι επικοινωνίας με ανθρώπους  που γνωρίζουμε ή όχι.

Και φυσικά θυσιάζουμε πράγματα, όπως ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας (που λόγω υποχρεώσεων δεν έχουμε πολύ), χρήμα (που δεν το παίρνουμε ποτέ πίσω) και αρκετή φαιά ουσία (που ευτυχώς είναι δωρεάν J ). Αλλά δες μας απασχολεί καθόλου, γιατί το απολαμβάνουμε, περνάμε καλά και αυτό είναι που έχει σημασία.

Μ.Τ.: Μιλήσατε για τα άμεσα σχέδιά σας, τα μελλοντικά τί ακριβώς ή στο περίπου έστω περιλαμβάνουν; Πώς θα θέλατε λοιπόν να είναι οι “Kaldera” ύστερα από κάποια χρόνια ή καλύτερα πώς ονειρεύεστε το μέλλον του συγκροτήματος;

Κaldera : Τα άμεσα σχέδια είναι η ολοκλήρωση, ηχογράφηση και κυκλοφορία των καινούργιων τραγουδιών που ετοιμάζουμε και μερικά καλά live μέσα στο χειμώνα (κορωναϊού επιτρέποντος). Το όραμά μας για το μέλλον δεν περιλαμβάνει μόνο τους Kaldera, αλλά όλη την ελληνόφωνη ροκ σκηνή. Θα θέλαμε να αποκτήσει ξανά την θέση που τις αρμόζει, γιατί τώρα πλέον οι μουσικοί είναι πιο ώριμοι από ποτέ και γίνονται πολύ ωραία πράγματα που αξίζει να ακουστούν από πολλά αυτιά. Το θετικό είναι ότι, στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των συγκροτημάτων και επίσης υπάρχουν και μερικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί που στηρίζουν τις νέες δουλειές, οπότε θεωρούμε ότι είναι καλό το κλίμα για να αναδειχθεί η σκηνή.

Μ.Τ.: Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι είστε μια μπάντα με συγκεκριμένη μουσικά ταυτότητα, θα μας ενδιέφερε πολύ να σας ρωτήσουμε για τους fans του συγκροτήματος, τα ηλικιακά κυρίως χαρακτηριστικά τους, κι αν θα κάνατε ορισμένες παραχωρήσεις ή εκπτώσεις όπως θα τις χαρακτήριζαν ορισμένοι προκειμένου να διευρύνετε ακόμη περισσότερο το κοινό σας;

Κaldera : Έχουμε θαυμαστές από όλες της ηλικιακές ομάδες και αυτό γιατί η rock μουσική έχει απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Σίγουρα θα μας ενδιέφερε να διευρύνουμε το κοινό μας, αλλά αυτό δεν είναι αναγκαίο να γίνει με παραχωρήσεις στο επίπεδο του ύφους της μουσικής μας. Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάθε μπάντα είναι, σε πρώτη φάση να προσέξει πολύ την ποιότητα της δουλειάς της, δηλαδή να έχει καλές συνθέσεις και καλή παραγωγή, και σε δεύτερη φάση, να υλοποιήσει μια καλοσχεδιασμένη προώθηση ώστε να φτάσει η μουσική της σε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά γίνεται. Γενικά, χρειάζεται μια επαγγελματική προσέγγιση σε ότι κάνουμε ακόμα κι αν δεν είμαστε επαγγελματίες μουσικοί. Πρέπει πρώτα να σεβαστείς τον ακροατή ώστε να σε σεβαστεί και αυτός.

 

Μ.Τ.: Ολοκληρώνοντας αυτήν την κουβέντα μας κι αφού σας ευχαριστήσουμε και πάλι θα θέλαμε να συγκρίνετε λίγο με την εμπειρία σας πια απ’ την καλλιτεχνική σκοπιά την σημερινή κατάσταση στον χώρο της ροκ μουσικής σε σχέση μ’ αυτήν που αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημά σας και να μας υποσχεθείτε καλώς εχόντων των πραγμάτων να τα πούμε και πάλι το συντομότερο. Να ξέρετε πως βρίσκονται οι δουλειές σας πάντα υπό στενή παρακολούθηση και να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Κaldera : Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση στη μουσική βιομηχανία, γενικότερα, έχει αλλάξει πολύ και συνεχίζει να αλλάζει μέρα με τη μέρα. Πιστεύουμε ότι θα περάσει αρκετός καιρός ακόμα για να καταλήξει  σε μια πιο σταθερή κατάσταση. Και αυτό γιατί χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν όλες οι πλευρές (καλλιτέχνες, εταιρείες και ακροατές) στα καινούργια δεδομένα. Η rock μουσική, πιο συγκεκριμένα, δεν βρίσκεται στην καλύτερή της περίοδο, αλλά τα πράγματα αλλάζουν και πολύ πιθανόν να βρεθεί σύντομα και πάλι στο προσκήνιο.

Εννοείται ότι θα τα λέμε συχνά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι της τέχνης που παρακολουθούν προσεκτικά τη δουλειά μας. Ευχαριστούμε για τις ευχές και με τη σειρά μας να σας ευχηθούμε κι εμείς ότι καλύτερο.

Για το GRDiscovery

Mαρία Τσιαούση

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *