Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι από την Αρχαία Ελλάδα και έχουν αναγεννηθεί από τον Γάλλο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, στα τέλη του 19ου αιώνα.
Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην Ολυμπία, το 776π.Χ. Τότε, οι αγώνες ήταν τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου. Από το 776π.Χ. και μετά, οι Αγώνες άρχισαν να γίνονται πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα, φτάνοντας έτσι στο απόγειό τους, κατά τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν, επίσης, θρησκευτική σημασία, αφού γίνονταν προς τιμήν του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά άγριας ελιάς. Όμως, οι αγώνες άρχισαν να χάνουν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή και το 393μ.Χ., ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη διεξαγωγή τους. Με αυτόν τον τρόπο τελείωσε μία περίοδος χιλίων χρόνων, κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια, κάθε τέσσερα χρόνια.
Αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων
Κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα γινόταν μια γιορτή στην Αγγλία, η οποία είχε το όνομα «Ολυμπιακοί Αγώνες». Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επομένους αιώνες στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα, που ήταν, ωστόσο, μικρής έκτασης και όχι διεθνείς. Με την ανακάλυψη των ερειπίων της Αρχαίας Ολυμπίας, στα μέσα του 19ου αιώνα, άρχισε να μεγαλώνει και το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο καλλιεργημένος από την Έδεσσα, Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, μετέφρασε και δημοσίευσε στην γαλλική το «Γυμναστικό» του Φιλόστρατου, ενώ το συνόδευσε με ένα κείμενο για την ανάγκη της αναγέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αργότερα, ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο. Ο ίδιος πίστευε ότι ο λόγος της ήττας των Γάλλων ήταν επειδή δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να τη βελτιώσει. Επίσης, ήθελε να ενώσει τις εθνότητες και να φέρει τη νεολαία κοντά στον αθλητισμό, παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε, λοιπόν, πως με την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε τους σκοπούς του. Σε ένα από τα συνέδρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι, παρουσίασε τις ιδέες του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1896, στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Έτσι, δημιουργήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή «ΔΟΕ», για να διοργανώσει τους αγώνες, με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Βικέλα, γενικό γραμματέα του Πιέρ ντε Κουμπερντέν και προσωπικότητες από διάφορα κράτη.
Οι πρώτοι, σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, αν και οι αθλητές που συμμετείχαν δεν ξεπερνούσαν τους 250. Ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ, οι Έλληνες αξιωματούχοι αλλά και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζητούσαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι ολυμπιακοί αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι.
Ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα
Οι Ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες γνωστοί και ως «Παραολυμπιακοί» Αγώνες, για τα άτομα με αναπηρία, έλαβαν χώρα το έτος 2004, στην Αθήνα. Επίσης, οι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες για τα άτομα με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες έλαβαν χώρα το έτος 2011 στην Αθήνα, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες των κωφών θα λάμβαναν χώρα το έτος 2013 στην Αθήνα, όμως ακυρώθηκαν εξαιτίας της Ελληνικής κρίσης χρέους.
Ολυμπιακή σημαία
H Ολυμπιακή σημαία αποτελεί το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων και μέχρι και σήμερα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η σημαία αποτελείται από πέντε χρωματιστούς κύκλους. Ο πρώτος κύκλος είναι μπλε και συμβολίζει την Ευρώπη, ο δεύτερος κύκλος είναι κίτρινος και συμβολίζει την Ασία. Ο τρίτος κύκλος είναι μαύρος και συμβολίζει την Αφρική, ο τέταρτος πράσινος και συμβολίζει την Ωκεανία, ενώ ο πέμπτος είναι κόκκινος και συμβολίζει την Αμερική.
Ολυμπιακή Φλόγα
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα από τα σύμβολα του Ολυμπιακού Κινήματος με οικουμενική απήχηση και σημασία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καίει μέρα και νύχτα σε ειδικό βωμό, μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης που τους φιλοξενεί.
Ολυμπιακός Ύμνος
Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896, από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.
Νάσια Πύργου, Δημοσιογράφος