Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΟΜΑΔΑ

ΟΜΑΔΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΝΕΙΡΟ

ΟΜΑΔΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΝΕΙΡΟ

Το 1992 η ομάδα μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συγκέντρωσε ίσως την καλύτερη ομάδα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η ομάδα αυτή δεν πήρε απλά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Επηρέασε τον κόσμο του μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα η αγωνιστική απόδοση των Αμερικανών. Αλλά και τα ρεκόρ που έσπασαν εκείνη την χρονιά μιλούν από μόνα τους.

Γιατί όμως δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα;

Το μπάσκετ εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1936 και οι Αμερικάνοι νίκησαν 7 συνεχόμενες φορές το χρυσό μετάλλιο. Στοπ σε αυτό το νικηφόρο σερί έβαλαν οι σοβιετικοί το 1972 σε έναν δραματικό αγώνα που έληξε με σκορ 51-50.

Οι κομμουνιστικές χώρες χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες αθλητές. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονταν με νεαρούς ερασιτέχνες. Η Γιουγκοσλαβία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 1980 και η Σοβιετική Ένωση το 1988, με τους Αμερικάνους να παίρνουν το χάλκινο την ίδια χρονιά.

Αυτό ήταν το έναυσμα και έπειτα η “USA Basketball” άρχισε την συνεργασία της με το NBA. Κάτι πολύ βολικό για τους Αμερικανούς. Αν αναλογιστεί κανείς τους θρύλους  που αγωνίζονταν εκείνο το διάστημα

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Dream Team

  • Charles Barkley, 11 φορές έχει συμμετάσχει στους All-Stars και έχει βραβευθεί ως MVP το 1993 με τους Phoenix.
  • Larry Bird, 3 φορές πρωταθλητής NBA και 3 φορές MVP.
  • Patrick Ewing, 11 φορές αγωνίστηκε στους All-Stars.
  • Magic Johnson, 5 φορές πρωταθλητής NBA και 3 φορές MVP.
  • Michael Jordan, 6 φορές πρωταθλητής NBA και 5 φορές MVP.
  • Karl Malone, 14 φορές αγωνίστηκε στους All-Stars, 2 φορές MVP και με 36.298 πόντους στην καριέρα του.
  • Chris Mullin, 5 φορές αγωνίστηκε στους All-Stars.
  • Scottie Pippen, 6 πρωταθλήματα NBA.
  • David Robinson, 2 πρωταθλήματα NBA και μια φορά MVP.
  • John Stockton, 10 συμμετοχές με τους All-Stars, πρώτος στην ιστορία των assists στο NBA.
  • Clyde Drexler, 1 πρωτάθλημα NBA.
  • Christian Laettner, ο μοναδικός παίκτης κολλεγίου. Οδήγησε το κολλέγιο του σε back-to-back εθνικά πρωταθλήματα.

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Chuck Daly, πρωταθλητής με τους Detroit Pistons. Βοηθός του ήταν ο Lenny Wilkens με 1.332 νίκες στην καριέρα του. Ενώ επίσης στο προπονητικό επιτελείο ήταν οι Mike Krzyzewski και P.J Carlesimo.

Όταν ανακοινώθηκε το roster της ομάδας. Το περιοδικό Sports Illustrated δημιούργησε ένα εξώφυλλο με τα αστέρια της ομάδας με τον τίτλο “Dream Team”.

Ποιοι έλειπαν από την Dream Team;

Μεγάλο δράμα δημιούργησε η απουσία του Isiah Thomas, δυο φορές πρωταθλητή με το Detroit. Μάλιστα το γεγονός ότι ο προπονητής του στους Detroit Pistons – που ήταν και ο head coach της dream team- δεν τον κάλεσε. Δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες που λένε πως ο λόγος που δεν κλήθηκε ήταν οι αντιπαλότητες που είχε με τον Jordan και τον Pippen.

Ακόμη μια απουσία ήταν αυτή του Shaquille O’Neal. Ενώ ήταν η πρώτη επιλογή στα NBA Draft του 1992. Το 1996 όμως, ο O’Neal ήταν μέλος της Dream Team II.

Η κυριαρχία σε νούμερα

Στις 28 Ιουνίου 1992, η Team USA κατατρόπωσε την Κούβα με 136-57 στο τουρνουά των Αμερικανών. Έδειξε με αυτόν τον τρόπο την δυναμική που υπήρχε στην ομάδα αυτή. Τελείωσαν το τουρνουά αυτό με 6-0, νικώντας όλες τις ομάδες. Με διαφορά περίπου 50 πόντων.

USA 136 Cuba 57
USA 105 Canada 61
USA 112 Panama 52
USA 128 Argentina 87
USA 119 Puerto Rico 81
USA 127 Venezuela 80

Η απόλυτη κυριαρχία συνεχίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Εκεί η Dream Team αήττητη έφτασε μέχρι τον τελικό όπου και επικράτησε της Κροατίας με 117-85.

Η USA team  πήρε το χρυσό μετάλλιο νικώντας 8 αγώνες. Με Μ.Ο διαφοράς πόντων 43.8 ανά αγώνα.
USA 116 Angola 48
USA 103 Croatia 70
USA 111 Germany 68
USA 127 Brazil 83
USA 122 Spain 81
USA 115 Puerto Rico 77
USA 127 Lithuania 76
USA 117 Croatia 85

Ο Charles Barkley οδήγησε την Dream Team με 16.3 πόντους και 6.7 rebound ανά παιχνίδι. Μάλιστα, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε κάτι σχετικά με την Angola. Πριν το μεταξύ τους παιχνίδι, απάντησε:

Δεν ξέρω τίποτα για την Αγκόλα. Αλλά η Αγκόλα θα έχει προβλήματα.

Η Dream Team – ειδικά με την δημοσιότητα του Jordan– βοήθησε στην παγκοσμιοποίηση του μπάσκετ, ενώ ακόμη έκανε το NBA δημοφιλέστερο. Μετά το έπος του 1992 το NBA ελκύει όλο και περισσότερους μη Αμερικανούς. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Andrea Bargani, Dirk Nowitzki. Και ο Giannis Antetokounmpo που ήδη έχει βραβευθεί με το βραβείο του MVP.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι έκτοτε η Team USA κυριαρχεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχοντας κερδίσει 6 χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο το 2004 στην Αθήνα. Τέλος, η Dream Team δίκαια κέρδισε την ένταξη της στο FIBA Hall of Fame.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *