Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

ΠΑΟΚ και κύπελλο είναι δυο λέξεις που τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να ακούμε στην ίδια πρόταση. Και όχι αδίκως, καθώς από πολλούς πλέον ο θεσμός του κυπέλλου χαρακτηρίζεται και ως ο θεσμός του ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια γράφει με χρυσά γράμματα το όνομά της στις εγχώριες διοργανώσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2017 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει 5 τίτλους .

Πόσες φορές όμως έχει βρεθεί ο ΠΑΟΚ σε τελικό κυπέλλου;

Πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε τελικό κυπέλλου ήταν το 1938-39 εναντίον της ΑΕΚ όπου και ηττήθηκε με 2-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η επόμενη φορά που οι Θεσσαλονικείς έφτασαν στον τελικό ήταν το 1950-51, πάλι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αυτή την φορά εναντίον του Ολυμπιακού. Εκεί ο ΠΑΟΚ έχασε από τους Πειραιώτες με το ευρύ σκορ 4-0.
Τέσσερα χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει σε ακόμη έναν τελικό με αντίπαλο την άλλη μεγάλη αθηναϊκή ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Η ήττα με 2-0 από τους πράσινους έφερε για ακόμη μια φόρα τον ΠΑΟΚ στην πηγή χωρίς όμως να πιεί νερό.
Ακολούθησαν ακόμη δύο ήττες σε τελικό κυπέλλου. Μια από τον Άρη με 1-0 στο Καυτανζόγλειο στάδιο το 1970 με παρουσία 46.000 θεατών και άλλη μια το 1971 στο Καραϊσκάκης από τον Ολυμπιακό με 3-1 παρουσία 45.000 θεατών.
Με την άφιξη του Άγγλου προπονητή Λες Σάνον το 1971, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε ένα σύνολο που έφτασε σε επιτυχίες. Κατάφερε να αντιμετωπίσει επάξια τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας, κατακτώντας δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976. Ενώ από το 1970 μέχρι και το 1974 ο Δικέφαλος αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Το 1972 στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2–1 επί του Παναθηναϊκού και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο με τον Γιώργο Κούδα να σημειώνει και τα 2 γκολ.

Το 1974 κατέκτησε για δεύτερη φορά το κύπελλο Ελλάδας όταν επικράτησε με 4–3 στα πέναλτι επί του Ολυμπιακού. Οι Παρίδης και Ασλανίδης σημείωσαν τα τέρματα της κανονικής διάρκειας του αγώνα και το τρόπαιο κατακτήθηκε με το εύστοχο πέναλτι του Αποστολίδη.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι ο ΠΑΟΚ να καταφέρει να στεφθεί ξανά κυπελλούχος Ελλάδας. Συγκεκριμένα, πέρασαν 27 χρόνια! Ήταν η σεζόν 2000/01 που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό στην Αθήνα και κατάφερε να επικρατήσει με σκορ 4-2. Στα 27 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει ξανά το κύπελλο, η ομάδα από την Θεσσαλονίκη βρέθηκε στον τελικό του θεσμού 6 φορές αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τόσο την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό όσο και την Λάρισα που βρέθηκε στον δρόμο της.

Ένα ακόμη κύπελλο Ελλάδας κατακτήθηκε το 2003 όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε στον τελικό επί του Άρη με 1-0, αφού πρώτα απέκλεισε στους προημιτελικούς τον Ολυμπιακό και στους ημιτελικούς την ΑΕΚ. Ο τελικός της 17ης Μαΐου 2003 μεταξύ των δύο αντιπάλων της Θεσσαλονίκης διεξήχθη στο στάδιο της Τούμπας, η οποία επιλέχθηκε για την έδρα του τελικού από την αρχή της διοργάνωσης, αφού το στάδιο Καυτανζόγλειο δεχόταν έργα συντήρησης για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο αγώνας διεξήχθη με τυπικά γηπεδούχο τον Άρη, παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων. Το νικητήριο γκολ για τον δικέφαλο το σημείωσε ο Γ.Χ. Γεωργιάδης με σουτ στο 24′. Έτσι ο ΠΑΟΚ στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδος για τέταρτη φορά στην ιστορία του.

Δέκα χρόνια μετά ο ΠΑΟΚ φτάνει σε ακόμη έναν τελικό κυπέλλου. Αυτή την φορά χρειάζεται να ταξιδέψει στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, χαρακτηριστικό αυτού του τελικού ήταν το βροντερό παρόν που έδωσαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, σε μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις οπαδών στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο δικέφαλος του βορρά είχε πολλές απουσίες στην βασική του ενδεκάδα και δεν μπόρεσε να σταθεί αντάξιος των χιλιάδων του οπαδών και έτσι πραγματοποιώντας μια κάκιστη εμφάνιση έγινε έρμαιο του φορμαρισμένου Μπεργκ, ο οποίος με χατ-τρικ έδωσε το κύπελλο στον Παναθηναϊκό με τελικό σκορ 4-1.

Την περίοδο 2016-17 έγιναν μεταγραφές ποδοσφαιριστών με πλούσιο βιογραφικό όπως οι Γκάρι Ροντρίγκες, Φερνάντο Βαρέλα, Τζάλμα Κάμπος, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Λέο Μάτος, Χοσέ Κρέσπο, Πέδρο Ενρίκε και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, οι οποίοι ενίσχυσαν την ομάδα σε όλες τις θέσεις. Έτσι, ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας στον τελικό της ΑΕΚ με 2-1, με προπονητή τον άλλοτε ποδοσφαιριστή του συλλόγου Βλάνταν Ίβιτς. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος της ομάδας με τον Ιβάν Σαββίδη στη θέση του μεγαλομετόχου και ο πρώτος μετά το 2003.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, με την προσθήκη του Αντελίνο Βιερίνια και του Ομάρ Ελ Καντουρί αλλά και την έλευση του Ράζβαν Λουτσέσκου στον πάγκο της ομαδας, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης σημειώνοντας μόνο νίκες, ενώ στον τελικό επικράτησε της ΑΕΚ με σκορ 2-0 και αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για έκτη φορά στην ιστορία του.

Την περίοδο 2018-19 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε αήττητος μετά από 34 χρόνια το πρωτάθλημα Ελλάδας. Ενώ επιπλέον, στις 11 Μαΐου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, κερδίζοντας την ΑΕΚ στον τελικό με 1-0 και κάνοντας το Back-to-back-to-back. Μάλιστα, με την κατάκτηση του κυπέλλου πέτυχε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Το 8ο κύπελλο δεν άργησε να φτάσει καθώς την σεζόν 2020/21 η θεσσαλονικείς νίκησαν στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό με γκολ του Κρέμντσικ στο 89ο λεπτό και με τελικό σκορ 2-1.

Τέλος, η συνήθεια που έγινε λατρεία βρήκε φέτος την ομάδα του ΠΑΟΚ σε έναν ακόμη τελικό, τον 5ο τα τελευταία 6 χρόνια. Δυστυχώς όμως για τους ασπρόμαυρους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον πιο φορμαρισμένο Παναθηναϊκό, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 και να δώσει τέλος στα όνειρα των οπαδών του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του 9ου κυπέλλου στην ιστορία του.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μπάμπης Χαραλαμπίδης, δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *