Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΑΛΛΙΑ

Η ενδέκατη τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έγινε  για πρώτη φορά σε δυο χώρες, στη Ολλανδία και το Βέλγιο. Πρώτη φορά στην Τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρασαν η ομάδα της Νορβηγίας και της Σλοβενίας.

ΕΞΩ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΑ

Στον πρώτο όμιλο βρίσκουμε την Ρουμάνια, Αγγλία, την κάτοχο τροπαίου Γερμάνια και την Πορτογαλία.

Στην Θεωρία τα μεγάλα φαβορί ήταν η Γερμάνια και η Αγγλία, όμως στην πράξη τα πράγματα αποδείχτηκαν τελείως διαφορετικά καθώς η Πορτογαλία τερμάτισε πρώτη με 9. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Ρουμάνια του Γκεόρκε Χάτζι με 4 βαθμούς. Στην τρίτη θέση η Αγγλία με 3 βαθμούς ενώ στην τελευταία θέση η Γερμάνια με μόλις ένα βαθμό.

Στον δεύτερο όμιλο βρίσκουμε την μια εκ των διοργανωτών το Βέλγιο, την Ιταλία, την Τουρκιά και την Σουηδία.

Στην προημιτελική φάση πέρασε η Ιταλία με 9 βαθμούς και για πρώτη φορά στην ιστορία όσον αναφορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σαν δεύτερη η Τουρκιά με 4, στην Τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα του Βελγίου με 3 βαθμούς.  Στην τελευταία θέση τερμάτισε η Σουηδία με 1 βαθμό.

Στον τρίτο όμιλο βρίσκουμε την Ισπανία, την Γιουγκοσλαβία, την Νορβηγία και την Σλοβενία.

Από τον όμιλο αυτόν σαν πρώτη στην προημιτελική φάση πέρασε η Ισπανία με 9 βαθμούς. Η Γιουγκοσλαβία με 4 παρότι  ισοβαθμούσε με την Νορβηγία, πέρασε διότι στο μεταξύ τους παιχνίδι την νίκησε με 1-0. Στην τελευταία θέση τερμάτισε η Σλοβενία με 2 βαθμούς.

Στον Τελευταίο όμιλο βρίσκουμε την άλλη διοργανώτρια του θεσμού Ολλανδία ,την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, Δανία, και την φιναλίστ της προηγουμένης διοργάνωσης Τσεχία.

Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Ολλανδία με 9 βαθμούς, στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Γαλλία με 6. Στην τρίτη θέση τερμάτισε η Τσεχία με 3.Στην τελευταία θέση τερμάτισε η Δανία δεν συγκέντρωσε κανένα  βαθμό.

ΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Στην Προημιτελική Φάση του θεσμού η Πορτογαλία νίκησε ευκολά την Τουρκιά με 2-0 με δυο τέρματα του Νουνό Γκόμες, η Ιταλία με 2-0 νίκησε την Ρουμάνια, με γκολ του Τόττι και του Ιντζάγκι.  με 6-1 διέσυρε την Γιουγκοσλαβία η Ολλανδία. Έστω και δύσκολα στα ημιτελικά πέρασε και η Γαλλία νικώντας  την Ισπανία με 2-1.

ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΑΡΔΙΕΣ

Τα ημιτελικά του Εύρο 2000 συγκλονιστικά όχι μόνο γιατί τα ζευγάρια ήταν Πορτογαλία- Γαλλία και Ολλανδία – Ιταλία, αλλά και για τις πολλές συγκινήσεις που προσφέραν οι δυο αναμετρήσεις.

Στον Πρώτο αγώνα μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ η Γαλλία με γκολ του Νουνό Γκόμες από την Πορτογαλία. Αλλά οι Τρικολόρ έκαναν μια εντυπωσιακή, ο Τιερί Ανρί στο 51 έκανε το 1-1 ενώ την ολική ανατροπή πραγματοποίησέ η Γαλλία με το χρυσό γκολ του Ζιντάν από εκτέλεση πέναλτι στο 117 λεπτό.

Στον δεύτερο ημιτελικό αντιμέτωπες ήταν η μια εκ των Διοργανωτών Ολλανδία και η Ιταλία.

Οι Ιταλοί έμειναν με 10 παίχτες λόγο δεύτερης κίτρινης κάρτα του Ζαμπρότα. Οι Ολλανδοί ήταν καλύτεροι καθώς έχασαν δυο δοκάρια και πέναλτι με τον Ντενις Μπερκμαμπ. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση και το 0-0 δεν άλλαξε ούτε εκεί.

Στην διαδικασία των πέναλτι για ακόμα μια φορά οι Ολλανδοί, έχασαν με 3-1, με την Ιταλία να πηγαίνει στον μεγάλο τελικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Ο μεγάλος τελικός βρήκε αντιμέτωπες την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και την Σκληροτράχηλη Ιταλία.

Αν και οι Γάλλοι ήταν ελαφρά καλύτεροι αυτοί που πήραν κεφάλι στο σκορ ήταν οι Ιταλοί με τον Μάρκο Ντελβέκιο στο 55 λεπτό. Όμως οι Γάλλοι έκλεψαν την μπουκιά από το στόμα των Ιταλών. Πιο συγκεκριμένα ο Σιλβεν Βιλτόρ έκανε το 1-1 στο 93 λεπτό και έστειλε το ματς στη παράταση.

Στην παράταση δεν περάσανε πολλά λεπτά μέχρι, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ να πέτυχει το χρυσό γκολ στο 103 λεπτό και να χαρίσει το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην Γαλλία.

Γιωργος Μπίτζιος, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *