Στην Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, υπάρχουν μύθοι και ιστορίες για στοιχειωμένα μέρη, περιέργους θορύβους αλλά και σκιές μέσα σε διάφορα κτίρια. Ας δούμε μαζί μερικά από αυτά!
Το πηγάδι των Ψυχών
Ανάμεσα στους δρόμους της Κηφισιάς, τις μεζονέτες και τα καταστήματα, βρίσκεται ένα καλά κρυμμένο πηγάδι, μιας και οι καλαμιές το κάνουν αόρατο σε όσους δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Σε αυτό το μέρος, λεγεται πως κατοικούν οι ψυχές των νεκρών. Ο μύθος θέλει τους νεκρούς να βγαίνουν με απόκοσμες φιγούρες, την ώρα που πέφτει το φως, γύρω από το πηγάδι, με την πιο γνωστή φήμη να είναι αυτή που κάνει λόγο για έναν κάτοικο της περιοχής ο οποίος, ένα βράδυ του 1945, πυροβόλησε μια τέτοια φιγούρα και την επομένη μέρα πέθανε από ξαφνική ασθένεια. Στο πηγάδι αυτό, μέχρι και σήμερα, υπάρχει ακόμη νερό αλλά είναι σφραγισμένο με τσιμέντο, πάνω στο οποίο βρίσκονται σκαλισμένα περίεργα σύμβολα.
Το Μέγαρο και ο Πύργος της Δουκίσσης Πλακεντίας
Η παράξενη ιστορία με την αλλόκοτη δούκισσα της Πλακεντίας, έκανε να επικρατούν μέχρι και σήμερα διάφοροι μύθοι. Ως φιλέλλην, ήρθε στην Αθήνα για να ζήσει με την κόρη της, κτίζοντας πολλά σπίτια, μέσα σε όλα και τον Πύργο με ονομασία « Το Καστέλλο της Ροδοδάφνης», που δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο. Μετά τον θάνατο της κόρης της και τον μεγάλο της πόνο, ταρίχευσε το σώμα της και το κράτησε στο σπίτι, στην οδό Πειραιώς. Το σπίτι όμως κάηκε και μαζί και η σωρός της κόρης της. Έτσι, αποφάσισε να κλειστεί στο σπίτι της, στα Ιλίσια. Η ίδια έγινε αντικοινωνική και αυτό στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσουν διάφοροι μύθοι γύρω από την ίδια και τους πύργους της. Κάποιοι έκαναν λόγο για μυστήρια συμπόσια με περιέργους καλεσμένους, επειδή είχε ασπαστεί τον σατανισμό, ενώ άλλοι, μέχρι και σήμερα, μιλούν για τη Δούκισσα με τον λευκό μανδύα που τριγυρίζει στο ανάκτορο της Πεντέλης και ψάχνει, ανάμεσα στους περαστικούς, την κόρη της.
Οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο
Το Φραγκοκάστελο είναι μία περιοχή στα όρια του νομού Χανίων, στα Σφακιά της Κρήτης, η οποία πήρε το όνομά της από το κάστρο αλλά και το φαινόμενο που εμφανίζεται στην περιοχή, κάθε Μάιο. Με βάση τον θρύλο, παρατηρούνται σκιές που θυμίζουν ιππείς και πολεμιστές, με όπλα και πανοπλίες, πάνω στα τείχη του κάστρου. Οι σκιές αυτές αποτελούν τα φαντάσματα πολεμιστών, που πολεμούσαν στις αρχές του 19ου αιώνα, στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης και την επιθυμία της Κρήτης να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο Πύργος των Ονείρων
Το νεοκλασικό που βρίσκετε στο Νέο Φάληρο, είναι το κατάλληλο μέρος για τη δημιουργία ιστοριών, μιας και πρόκειται για ένα μισογκρεμισμένο κτίριο, με έναν πεθαμένο φοίνικα στην πρόσοψή του. Ανήκε στον Κυριάκο Κουρτάλη, γιο βιομηχάνου, ο οποίος ήθελε να γίνει τενόρος αλλά δεν τα κατάφερε, μιας και ο πατέρας του, του απαγόρευσε κάθε προσπάθεια. Αργότερα, ήθελε να κατακτήσει ένα ανώτερο αξίωμα, κάτι που επίσης δε συνέβη, με αποτέλεσμα να απομονωθεί, μέχρι και τον θάνατό του, στο σπίτι. Ο θρύλος λέει ότι βγαίνει τις νύχτες, μονολογώντας: «μακριά από τον πύργο μου, είναι δικός μου» ενώ, άλλες φορές, τον ακούν να τραγουδάει άριες, πίσω από τους μισογκρεμισμένους τοίχους.
Ο Ναός της Αργοτέρας Αρτέμιδος
Βρίσκεται στο Μετς, σε μία από τις πιο όμορφες και καλοσχεδιασμένες συνοικίες της Αθήνας, σχεδιασμένη από τον Καλλικράτη. Εκεί, τελούσαν τα τάματά τους οι Αθηναίοι, για τη νίκη τους στη Μάχη του Μαραθώνα. Επίσης, στην ίδια περιοχή, στον λόφο Αρδηττού, τελούνταν και τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. Όλα αυτά, έδωσαν στη γειτονιά μια περίεργη αύρα. Ο θρύλος κάνει λόγο για μια ηλικιωμένη γυναίκα, με αναμμένο κερί στο χέρι της, να τριγυρίζει και να λέει στους περαστικούς ότι η περιοχή είναι στοιχειωμένη λόγω της βεβήλωσης του ναού. Σήμερα, τα ερείπια του αρχαιολογικού ναού βρίσκονται μέσα στην κατοικημένη περιοχή.
Το στοιχειωμένο σπίτι στον Βόλο
Το σπίτι βρίσκεται στα Λεχώνια, ένα χωριό ανάμεσα στον Βόλο και το νότιο Πήλιο. Στις αρχές του 20ου αιώνα κατοικούταν από την οικογένεια Κοντού, η όποια πέθανε από την πτώση σαύρας μέσα στην κανάτα με το γάλα, δηλητηριάζοντας όλη την οικογένεια. Ο μύθος λέει ότι όποιος έμενε στο σπίτι έβρισκε τραγικό θάνατο, ενώ επί κατοχής, χρησιμοποιήθηκε από την Γκεστάπο για τον βασανισμό Ελλήνων. Σήμερα, λένε ότι ακούγονται αλυσίδες να σέρνονται, βογγητά και κρότοι.
Αυτά είναι μερικά από τα «στοιχειωμένα» μέρη που βρίσκονται στην Ελλάδα και αξίζει να επισκεφτείς και να εξερευνήσεις, μαζί με την παρέα σου. Εσύ, από ποιον προορισμό θα ξεκινούσες;
Νάσια Πύργου, Δημοσιογράφος