Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (1)

Ο αθλητισμός υπάρχει σχεδόν παντού γύρω μας. Μπορούμε να τον παρατηρήσουμε από ένα απλό γηπεδάκι μπάσκετ στην γειτονιά μας, μέχρι και σε οποιοδήποτε κανάλι της τηλεόρασης κάθε στιγμή της ημέρας. Υπάρχει στις διαφημίσεις που μας περιτριγυρίζουν, στα νέα που διαβάζουμε κάθε μέρα ακόμα και στην μουσική βιομηχανία. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να μην λείπει από την μεγάλη οθόνη.

Έχουν βγει εκατοντάδες ταινίες στον κινηματογράφο οι οποίες, είτε φανταστικές είτε βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, παραμένουν ένα πολιτιστικό κινηματογραφικό μνημείο. Εξυμνούν την δόξα, δείχνουν την πρόοδο, προκαλούν ρίγη συγκίνησης και φυσικά τονίζουν την προσπάθεια και την κρυμμένη δύναμη του ανθρώπου. Παρακάτω θα δούμε μερικές από αυτές, κάποιες πιο γνωστές και διαμάντια του box office και κάποιες άλλες άγνωστες αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά και αξία.

MONEYBALL (2011)

Η συγκεκριμένη βιογραφική ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Michael Lewis, που εξιστορεί τα όσα συνέβησαν την σεζόν 2002 στην ομάδα baseball των Oakland Athletics και την απέλπιδα προσπάθεια του general manager τους Billy Beane να φτιάξει μία καλή και ανταγωνιστική ομάδα. Στην οθόνη ο Beane ( Brad Pitt ) και ο βοηθός του Peter Brand ( Jonah Hill ) , έχουν ελάχιστα χρήματα για να αποκτήσουν παίκτες και αναγκάζονται να χτίσουν ένα roster με αμφιβόλου αξίας παίκτες. Βασίζονται σε μία εμπειρική ( subemetrics ) αλλά και πολύπλοκη ( βασισμένη σε προγράμματα υπολογιστή ) προσέγγιση όσον αφορά το scouting και την ανάλυση των αθλητών. Το cast το συμπληρώνουν οι Phillip Seymour Hoffman και Chris Pratt.

 

42 (2013)

Το 42 είναι ακόμα μία βιογραφική αθλητική ταινία, η οποία μας δείχνει την ζωή και την καριέρα του Jackie Robinson, του πρώτου μαύρου παίκτη που κατάφερε και έπαιξε στο ανώτατο επίπεδο του baseball, το MLB. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο αδικοχαμένος Chadwick Boseman στον ρόλο του Jackie Robinson. Ακολουθούν και άλλα μεγάλα ονόματα όπως οι Harisson Ford, Nicole Beharie, Crhristofer Meloni και Andre Holland. Ο τίτλος της ταινίας είναι αναφορά στο νούμερο του Jackie Robinson, το οποίο το 1997 αποσύρθηκε από όλες τις ομάδες προς τιμή του.

 

Βασίλης Λαζάρου, Αθλητικογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *