Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΖΙΒΚΟ ΛΟΥΚΙΤΣ

Ο Ζίβκο Λούκιτς γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου στο Βελιγράδι της τότε Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Είναι ακόμα μία από τις γνώριμες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει ύπουλα μέσα για να κάνουν μία επαγγελματική καριέρα.

Ξεκίνησε να παίζει ως μέσος στην ομάδα νέων της Partizan. Προφανώς παίκτης με περιορισμένες δυνατότητες, έκανε μία και μοναδική εμφάνιση με την δεύτερη ομάδα το 1963 σε ένα φιλικό αγώνα κόντρα στην Merbeck προερχόμενος από τον πάγκο. Μέσα σε διάστημα επτά ετών, πέρασε από τις Rijeca, Maribor και Osijek, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε οδοντιατρική.

Η μεγάλη κομπίνα

Το 1970, ύστερα από την ένωση των Stade Saint-Germain και Paris FC γεννήθηκε η γνωστή σε όλους μας Paris Saint-Germain. Ο Λούκιτς εκμεταλλεύτηκε το φιλόδοξο αλλά όχι οργανωμένο project ώστε να καταφέρει να μπει στην νεοσύστατη ομάδα. Κατάφερε και έπεισε όλο το προσωπικό του συλλόγου, πως είναι αδελφός του Illija Lukic, ποδοσφαιριστή τότε της Rennes και πως ήταν από τους σημαντικότερους παίκτες της Partizan.

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης Σέρβων παικτών από τους γαλλικούς συλλόγους την εποχή εκείνη, γιατί ήταν πολύ ταλαντούχοι και φθηνοί, κατάφερε και εισχώρησε στην ομάδα. Επίσης, υπήρχε τέτοιος ενθουσιασμός που πριν το ντεμπούτο το France Football τον καλωσόρισε με ένα μίνι αφιέρωμα.

Ο Ζίβκο Λούκιτς με την φανέλα της Παρτιζάν.

Στις 29 Αυγούστου του 1970, ο Λούκιτς έπαιξε το πρώτο και τελευταίο του αγώνα μπαίνοντας σαν αλλαγή στην νίκη με 3-2 επί της Quevilly. Ο Σέρβος έπαιξε μόνο 53 λεπτά με την γαλλική ομάδα, πριν αποκαλυφθεί η απάτη του. Κατάφερε όμως να πάρει ένα μετάλλιο μιας και η Paris ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία.

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Paris Saint-Germain- Quevilly.

Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του στο Ζέλεζνικ, όπου και είχε μία οδοντιατρική κλινική. Απεβίωσε το 2015 έχοντας καταφέρει να μπει σε ένα μικρό κλαμπ ποδοσφαιριστών μαζί με τους Ali Dia και φυσικά τον Kaizer.

Βασίλης Λαζάρου, Αθλητικογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *