Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΝΒΑ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΝΒΑ

Η κορυφαία βιομηχανία μπάσκετ ή αλλιώς το NBA είναι το όνειρο κάθε καλαθοσφαιριστή. Η δόξα, η φήμη, η θέληση του να ανταγωνίζεσαι τους καλύτερους του αθλήματος παίζοντας σε κορυφαίες υποδομές είναι κάποιοι από τους λόγους που ο χώρος του NBA ελκύει τους αθλητές. Από την άλλη πλευρά το θέαμα που προσφέρεται από τους καλαθοσφαιριστές και τις ομάδες του NBA είναι ο λόγος που γεμίζουν τα γήπεδα μπάσκετ στην Αμερική και σπάνε τα νούμερα τηλεθέασης παγκοσμίως. Για να φτάσεις να αγωνίζεσαι σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο όμως πρέπει να συνδυάσεις ταλέντο, σκληρή δουλειά και τύχη.
Εσύ ξέρεις ποιοι Έλληνες κατάφεραν να αγωνιστούν στο NBA;

1) Ο Λου Τσαρλς Τσιωρόπουλος από το Λιν της Μασαχουσέτης ήταν ο πρώτος NBAer ελληνικής καταγωγής. Ήταν επιλογή των Σέλτικς στο #57 του Draft το 1953. Ωστόσο περίμενε να ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία πριν αγωνιστεί για πρώτη φορά το 1956. Ο Λου κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων (1957, 1959). Μάλιστα, ήταν και Πρωταθλητής του Αμερικανικού κολεγιακού μπάσκετ το1951 στο Κεντάκι, το οποίο έχει αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 16 προς τιμήν του.

2) O Νικ Μάντης από το Ανατολικό Σικάγο της Ιντιάνα ήταν ο δεύτερος NBAer ελληνικής καταγωγής. Οι Σέιντ Λούις Χοκς τον επέλεξαν και ήταν το νούμερο #37 του Draft το 1959. Οι αμέσως επόμενες δύο χρονιές τον βρήκαν στο ABL και στο MPBL (MVP το 1964), για επιστρέψει στο ΝΒΑ το 1962 και να μοιράσει τη χρονιά σε Σέιντ Λούις Χοκς και Σικάγκο Ζέφρις.

3) Ο Αντώνης Φώτσης σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στην Αμερική για χάρη των Γκρίζλις ως επιλογή τους στο #47 του Draft το 2001. Έπαιξε σε 28 παιχνίδια, πριν επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, από τον οποίο κι είχε φύγει για το ΝΒΑ. Ήταν διψήφιος σε τρία παιχνίδια μέχρι τους 21 πόντους το 2002.

4) Ο Ευθύμης Ρεντζιάς έχοντας αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ και Μπαρτσελόνα αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για χάρη των Philadelphia 76ers (2002). Έτσι έφτασε να μετρήσει 35 παιχνίδια ως συμπαίκτης του Άλεν Άιβερσον και να είναι αντίπαλος του Μάικλ Τζόρνταν στο “αντίο” του “Air” από τα παρκέ (16/4/03).

5) Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης ήταν επιλογή των Πίστονς στο #58 του Draft το 2003, αλλά χρειάστηκε να περάσει από τη G League πριν παίξει στο ΝΒΑ. Μέχρι να αποσυρθεί το 2019 ήταν από τους τελευταίους εν ενεργεία παίκτες (Μικαέλ Ζελαμπάλ, Τζεφ Γκριν, Κέβιν Ντουράντ οι υπόλοιποι) με θητεία στους Σιάτλ ΣούπερΣονικς, οι οποίοι έπαψαν να υφίστανται το 2008, όταν και μετονομάστηκαν σε Θάντερ με έδρα την Οκλαχόμα Σίτι.


6) Ο Κώστας Κουφός είναι ο Έλληνας με τη μακροβιότερη καριέρα στο ΝΒΑ. Ήταν επιλογή των Τζαζ στο #23 του Draft το 2008 και συμπεριλαμβανομένων αυτών έπαιξε σε πέντε ομάδες (Μινεσότα Τίμπεργουλφς, Ντένβερ Νάγκετς,Μέμφις Γκρίζιλς,Σακραμέντο κίνγκς) σε 11 χρόνια. Η συνέχεια ήταν στην Ευρώπη για χάρη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πριν βρεθεί στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Σε 686 παιχνίδια στο ΝΒΑ σκόραρε δύο φορές πάνω από 20 πόντους, αμφότερες το 2013.

7) Ο Βασίλης Σπανούλης είναι πρώτος σε πολλές από τις All-Time λίστες στην Ευρωλίγκα κι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Στο NBA αγωνίστηκε στους Ρόκετς. Έπαιξε σε 31 παιχνίδια με career-high στους 13 πόντους μία φορά το 2006 κι άλλη μία στο τελευταίο του παιχνίδι το 2007, πριν ανταλλαχθεί στους Σπερς, κάνοντας το 3/3 στις ομάδες του Τέξας, αφού το 2004 ήταν επιλογή των Μάβερικς στο #50 του Draft πριν ανταλλαχτεί στους Ρόκετς.

8) Ο Νικ Καλάθης είναι ένας ακόμη Έλληνας NBAer.Το 2013 οι Μάβερικς, των οποίων ήταν επιλογή στο #45 του Draft το 2009, αντάλλαξαν τα δικαιώματά του στους Γκρίζλις κι η ομάδα του Μέμφις έγινε η πρώτη κι η μοναδική στην καριέρα του στον κορυφαία βιομηχανία του αθλήματος στον κόσμο. Μέχρι την επιστoφή του στην Ευρώπη και στον Παναθηναϊκό το 2015, έπαιξε σε 129 παιχνίδια με career-high στους 22 πόντους τον Φεβρουάριο του 2014, διάστημα στο οποίο κλήθηκε να αναπληρώσει το κενό του τραυματία Μάικ Κόνλεϊ κι έφτασε να αναδειχθεί “Rookie του Μήνα”.

9) Ο Κώστας Παπανικολάου επιλέχθηκε από τους Νικς στο #48 του Draft το 2012, ανταλλάχθηκε στους Τρέιλ Μπλέιζερς και λίγες εβδομάδες αργότερα, στους Ρόκετς το 2013. Αγωνίστηκε για μια σεζόν στη Μπαρτσελόνα πριν κάνει το ταξίδι στο Χιούστον το 2014. Έπειτα αγωνίστηκε στους Νάγκετς το 2015, και στις αρχές του 2016 επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού. Στο ενδιάμεσο ήταν έξι φορές διψήφιος, όλες για όσο αγωνιζόταν στους Ρόκετς το 2014.

10) Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ο Έλληνας με το υψηλότερο pick στην ιστορία, #13 από τους Κινγκς το 2016. Δυο χρόνια μετά υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο στους Τρέιλ Μπλέιζερς και λίγες εβδομάδες αργότερα διετές. Στα 39 του παιχνίδια στο ΝΒΑ είχε career-high τους 14 πόντους, μάλιστα κατάφερε να κάνει και double-double με career-high 11 ριμπάουντ.

11) AntetokounBros. Ο λόγος γίνεται φυσικά για τους Γιάννη, Θανάση και Κώστα Αντετοκούνμπο, οι οποίοι όλοι έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα του NBA. Τα λόγια είναι περιττά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Greek freak έχει κατακτήσει back to back τον τίτλο του “MVP της Χρονιάς” στο ΝΒA το 2019 και το 2020. Career-high είναι οι 52 πόντοι που πέτυχε το 2019 εναντίον των Sixers.
Σχετικά με τον Θανάση, το 2016 οι Νικς, των οποίων ήταν επιλογή στο #51 του Draft το 2014, τον έκαναν το δεύτερο μέλος των AntetokounBros που έπαιξε στο ΝΒΑ. Είχε προηγηθεί μία σχεδόν τριετής περιήγηση στη G League. Πλέον αγωνίζεται στο πλευρό του Γιάννη στο Μιλγουόκι. Τα career-highs του Θανάση: σε πόντους (23), ριμπάουντ (10) κι ασίστ (5) στο ίδιο παιχνίδι.
Ο Κώστας Αντετοκούνμπο δεν είναι απλώς ο αδερφός του Γιάννη και του Θανάση που παίζει στο ΝΒΑ. Είναι ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα παίκτης που έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα στο ΝΒΑ (το 2020 με τους Λέικερς), έστω χωρίς συμμετοχή στα playoffs εκείνης της χρονιάς. Ήταν επιλογή των Μάβερικς στο #60 του Draft του 2018, στους οποίους μέτρησε δύο συμμετοχές σε two-way συμβόλαιο, μορφή συμβολαίου που υπέγραψε και στους Λέικερς τόσο το 2019 όσο και το 2020. Έχει career-high 7 πόντους στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου το 2020.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μπάμπης Χαραλαμπίδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *