Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ EBBO BASTARD

Ο Ebbo Bastard γεννήθηκε το 1912 στο Kokstad της Νότιας Αφρικής. Υπήρξε παίκτης του rugby και αγωνιζόταν ως flanker. Έπαιξε για το Natal και την Εθνική ομάδα rugby της χώρας του. Ο Bastard ξεκίνησε να παίζει για την Kokstad RFC και έγινε μέλος της αντιπροσωπευτικής ομάδας του Natal.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΙΑ

Όταν ήρθε η ώρα να πάρει μέρος στα δοκιμαστικά για το 1937 Springboks tour of Australia and New Zealand δεν κατάφερε να προσκληθεί, με αποτέλεσμα η ομάδα του να καταφέρνει να τον στείλει έστω και χωρίς πρόσκληση. Κάνοντας μία εξαιρετική εμφάνιση, ο Bastard κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Νοτίου Αφρικής που πήρε μέρος στην περιοδεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος και μοναδικός παίκτης από το Kokstad που έπαιξε στα Springboks.

ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΠΕΛΑΔΕΣ

Κατά την διάρκεια της περιοδείας, το επώνυμο του έγινε αντικείμενο διαμάχης για ευνόητους λόγους. Στην Αυστραλία τον συστήσανε σαν ” Ebbo Jardine ” , όπως έλεγαν τον παίκτη του κρίκετ και αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας Douglas Jardine. Στην ραδιοφωνική μετάδοση των αγώνων στην Ωκεανία αναφερόταν σαν ” ένας παίκτης που θα αποκαλούμε Smith…” . Στο Brisbane ο Bastard μαζί με άλλους συμπαίκτες του για κάποιο απροσδιόριστο λόγο προσπάθησαν να καβαλήσουν μία πινακίδα από νέον με αποτέλεσμα να σπάσει. Ο αστυνομικός που τους έπιασε αφού πρώτα έμαθε τα ονόματα των άλλων δύο, ρώτησε και το όνομα του Bastard. Όταν του απάντησε, προφανώς ο αστυνομικός νόμιζε πώς πρόκειται για αστείο και του είπε,  ” Δεν θέλω να ξέρω τι είσαι, θέλω να μάθω ποιος είσαι ” . Αργότερα στο Sydney επαναλήφθηκε ένα παρόμοιο περιστατικό, όταν πάλι πιάστηκε να σκαρφαλώνει φανοστάτες.

ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Όταν αποσύρθηκε από το rugby περνούσε τον καιρό του στη φάρμα του στο Cerdaville. Δίπλα του ζούσαν ο Peter Young με την γυναίκα του Una. O Bastard άρχισε να φλερτάρει με την γυναίκα του γείτονα του, που τελικά παράτησε τον Young και παντρεύτηκε τον Ebbo Bastard. Το 1949, μία νύχτα σε ένα κοκτέιλ πάρτυ, ο Bastard και η  γυναίκα του λογομάχησαν με τον Young. Ο εγκαταλειμμένος πρώην σύζυγος έφυγε και περίμενε τον Bastard έξω από το σπίτι του. Μόλις βγήκε από το αμάξι του δέχθηκε έναν πυροβολισμό στο στήθος και πέθανε. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 37 ετών. Προς τιμή του δημιουργήθηκε το ” Ebbo Bastard Trophy ” που απονέμεται στις ομάδες rugby που αγωνίζονται στην περιφέρεια KwaZulu-Natal.

Βασίλης Λαζάρου, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *