Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΙΚΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Η δεκάτη  διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ευρώπης, ήταν ιστορική για δυο λογούς. Πλέον η τελική φάση θα είχε δεκαέξι ομάδες σε τέσσερις ομίλους με τους δυο πρώτους να περνούν στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, Επίσης έπειτα από 30 χρονιά μετά από το Μουντιάλ του 1966, μεγάλη διοργάνωση επιστρέφει στην Αγγλία, την χωρά του ποδοσφαίρου.

Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Στον πρώτο όμιλο βρίσκουμε την Διοργανώτρια Αγγλία, την Ολλανδία, την Σκωτία και την Ελβετία.

Στην επόμενη φάση πέρασαν η Αγγλία με 7 στην δεύτερη η Ολλανδία με 4 βαθμούς που όμως ισοβαθμούσε με την Σκωτία αλλά πέρασε επειδή είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων. Στην τελευταία θέση τερμάτισε η Ελβετία με 1 βαθμό.

Στον δεύτερο όμιλο βρίσκουμε την Ισπανία, την Γαλλία, την Βουλγαρία και την Ρουμάνια.

Στην πρώτη θέση τερμάτισε  άνετα ήταν η Γαλλία με 7 βαθμούς, στην Δεύτερη τερματισε η Ισπανία με 5 βαθμούς. Στην τρίτη θέση η τέταρτη στον κόσμο Βουλγαρία με 4 ενώ στην τελευταία θέση η Ρουμάνια χωρίς βαθμό.

Στον τρίτο όμιλο βρίσκουμε Γερμάνια, Ιταλία, Τσεχία και Ρωσία.

Στην Πρώτη Θέση τερμάτισε η Γερμάνια με 7 βαθμούς, στην Δεύτερη η Τσεχία με 4 βαθμούς όσους είχε και η Ιταλία.  Επειδή όμως οι Τσέχοι νίκησαν του Ιταλούς στο μεταξύ του παιχνίδι ήταν αυτοί που προκρίθηκαν. Ενώ στην τελευταία τερμάτισε η Ρωσία με 1 βαθμό.

Στο τελευταίο όμιλο βρίσκουμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Δανία, την Πορτογαλία, την Κροατία και την Τουρκιά.

Στην επόμενη φάση πέρασαν άνετα η Πορτογαλία στην πρώτη θέση με 7 βαθμούς, στην δεύτερη η Κροατία με 6. Στην τρίτη θέση έμεινε η Δανία με 4 βαθμούς, ενώ χωρίς βαθμό στην τελευταία η τερμάτισε  Τουρκιά.

Η ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Στην φάση των Προημιτελικών τα ζευγάρια ήταν συναρπαστικά, καθώς την σκηνή άνοιξε το παιχνίδι Αγγλία- Ισπανία που έληξε 0-0 σε κανονική διάρκεια και στην παράταση. αλλά η Αγγλία νίκησε στην διαδικασία των πέναλτι με 4-2.

Ενώ 0-0 έληξε και το Γαλλία – Ολλανδία και στην διαδικασία των πέναλτι, η κατάρα για τους Ολλανδούς επέστρεψε καθώς έχασαν με 5-4.

Ενώ   η Γερμάνια ξεπέρασε το εμπόδιο των φιλοδοξών Κροατών με 2-1. Η καταπληκτική Τσεχία των Πομπόρσκι και Νέντβετ νίκησε με 1-0 την Πορτογαλία.

ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΝΤΙ

Η φάση των ημιτελικών κρίθηκε και στα δυο παιχνίδια στην διαδικασία των πέναλτι.

Το παιχνιδι Γαλλία – Τσεχία ήταν ισόπαλο με 0-0 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση. Με τους Τσέχους να νικούν με 6-5.

Ενώ το ματς μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας έληξε με 1-1 με τον Σίρερ να ανοίγει το σκορ, και τον Κούντζ να ισοφαρίζει.

Το αποτέλεσμα που δεν άλλαξε στην παράταση,το παιχνίδι οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, Με τους Γερμανούς να νικούν με 6-5.

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ

Στον Ναό του ποδοσφαίρου το Γουέμπλει διεξάχθηκε ο 10ος τελικό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μεταξύ Γερμάνια και Τσεχίας. Με τις δυο ομάδες να βρίσκονται μετά από 20 χρονιά σε τελικό.

Αλλά οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες και στην φάση των ομίλων με νικήτρια την Γερμάνια με 2-0.

Το πρώτο γκολ του τελικού πέτυχε η Τσεχία έπειτα από εκτέλεση πέναλτι του Μπέρκερ στο 59ο λεπτό, αλλά έπειτα από δεκατρία λεπτά ο Μπιερχοφ ισοφάρισε σε 1-1 και οδηγησε το ματς στην παράταση.

Όπως είπε σοφά ο Γκάρι Λίνεκερ στο τέλος νικούν οι Γερμανοί. Καθώς πέτυχαν γκολ και πάλι με τον Μπίερχοφ στο 95 λεπτό της παράτασης χαρίζοντας για τρίτη φορά το τρόπαιο στην Γερμάνια.

Γιώργος Μπίτζιος, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *