Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΑ 45 ΛΕΠΤΑ ΦΗΜΗΣ

Ο Ali Dia, υπήρξε Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής ο οποίος προσπάθησε να μιμηθεί τις πρακτικές του Kaizer αλλά ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει τα κατορθώματα του Βραζιλιάνου απατεώνα. Το 1996, ο Dia υπέγραψε στην Southampton σύμφωνα με προτροπή του τότε προπονητή της, Graeme Souness. Στην πραγματικότητα, ο Suness δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, όπου στην άλλη άκρη της γραμμής υποτίθεται πως ήταν ο Λιβεριανός διεθνής και Καλύτερος Παίκτης της Χρονιάς, George Weah.

Η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ τους είναι το λιγότερο ξεκαρδιστική. Ο πρώην προπονητής έμαθε πως ο Dia είναι ξάδελφος του Weah, πως είχε αγωνιστεί στην Paris Saint-Germain και πως είχε παίξει 13 φορές με την φανέλα της Εθνικής Λιβερίας και πως θα ήταν καλό η ομάδα να τον δοκιμάσει. Περιττό να αναφέρουμε πως εκείνος που έκανε το τηλεφώνημα και τις συστάσεις. ήταν ένας παλιός συμφοιτητής του Dia. Ο παλιός θρύλος της Liverpool πείστηκε και προσέφερε στον Ali συμβόλαιο για ένα μήνα. Φυσικά, ο Weah όταν πληροφορήθηκε το συμβάν επιβεβαίωσε πως καμία σχέση δεν έχει μαζί του.

Ο προπονητής της Southampton, Graeme Souness.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί ένα φιλικό κόντρα στην Arsenal, όπου θα έκανε και την πρώτη εμφάνιση του με τους αναπληρωματικούς της ομάδας αλλά τελευταία στιγμή ακυρώθηκε. Ο νεοφερμένος Dia έπεσε με την μία ”στα βαθιά” σε επίσημο αγώνα κόντρα στη Leeds. Η τύχη ήταν με το μέρος του μιας και η Southampton εκείνη την ημέρα είχε ελάχιστους παίκτες στον πάγκο. Ο Αφρικανός με το νούμερο 33 στην πλάτη, μπήκε αλλαγή στο 32′ στην θέση του τραυματία Matthiew Le Tissier αλλά τον έβγαλε ο προπονητής στο 85′ περνώντας στο παιχνίδι τον Ken Monkou. Φυσικά η Leeds πήρε το ματς με σκορ 2-0 και κάποια χρόνια μετά ο Le Tissier έκανε τις εξής φοβερές δηλώσεις : ” Έτρεχε γύρω γύρω σαν την Bambi το ελαφάκι. Ήταν πραγματικά ντροπιαστικό να το βλέπεις…”.

Ο Dia απομακρύνθηκε από την Southampton δύο εβδομάδες μετά, μιας και από την επόμενη μέρα κανείς δεν τον ξαναείδε στο προπονητικό κέντρο. Έπαιξε για σύντομο χρονικό διάστημα για την Gateshead, πριν φύγει από την Αγγλία τον Φεβρουάριο του 1997. Φυσικά δεν ήταν πλήρως αποτυχημένος μιας και βρέθηκε στην πρώτη θέση των The Times, στην λίστα με τους χειρότερους 50 ποδοσφαιριστές.

Βασίλης Λαζάρου, Aθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *