Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Σύνταγμα

1991: Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ας θυμηθούμε τη μεγάλη πυρκαγιά στο Σύνταγμα που απείλησε το κέντρο της Αθήνας και 150 άνθρωποι κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί…

Τον Απρίλιο της 25ης του 1991, τουλάχιστον 150 άνθρωποι κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί ενώ 8 γυναίκες κατάφεραν να σωθούν και απεγκλωβίστηκαν μετά την κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε σε κτίριο στο σύνταγμα.

Η φωτιά ξέσπασε στο υπόγειο της οκταώροφης πολυκατοικίας στην οδό Ερμού, εκεί που τώρα στεγάζονται τα McDonald’s.

Πως έγινε το κακό

Η αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ήταν μία σπίθα από την οξυγονοκόλληση που πραγματοποιούσαν εργάτες στο υπόγειο, η οποία έπεσε πάνω σε μία στοίβα από φελιζόλ. Δεν πρόλαβε να περάσει ένα λεπτό και η φωτιά «αγκάλιασε» σχεδόν όλο το κτίριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι τρεις πρώτοι όροφοι.

Πρώτοι έτρεξαν να σωθούν οι εργάτες ενώ έντρομοι  οι περαστικοί προσπαθούσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Το έργο της κατάσβεσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο και η πυροσβεστική έκανε μία ώρα να φτάσει στο σημείο.

Επίσης, οκτώ γυναίκες υπάλληλοι του κέντρου αδυνατίσματος «Σικ», που δεν κατόρθωσαν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο, έμειναν στον όγδοο όροφο ενώ μαινόταν η πυρκαγιά.

Τα κλιμακοφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής, δεν ήταν αρκετά ψηλά ώστε να φτάσουν στους τελευταίους ορόφους.

Τελικά, οι οκτώ εγκλωβισμένες παρέμειναν εκεί και κατέβηκαν από τις σκάλες μόλις η φωτιά έσβησε. Στο ενδιάμεσο, είχαν ήδη καταφτάσει αστυνομικές δυνάμεις, εννέα ασθενοφόρα και συνεργεία της ΔΕΗ, που έκοψαν το ρεύμα στην περιοχή.

Τα ΜΜΕ της εποχής, είχαν το θέμα πρώτη είδηση, ως την πυρκαγιά που θα μπορούσε να καταστρέψει το κέντρο της Αθήνας.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *