Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Γαλάτες

3 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ποιοι ήταν οι πολιτισμοί που πλέον οι απόγονοί τους, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί;

 

Οι Χετταίοι

Οι Χετταίοι ήταν αρχαίος λαός ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ανατολία (σημερινή Τουρκία) και την υπόλοιπη Εγγύς Ανατολή. Μιλούσαν τη χεττιτική γλώσσα, η οποία κατατάσσεται στις ινδοευρωπαϊκές. Ο πολιτισμός τους ανήκει στους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς. Οι Χετταίοι ίδρυσαν αυτοκρατορία και πολιτισμό στην κεντρική Μικρά Ασία, σημερινή Τουρκία, Αρμενία, Συρία, Ιράν, Κουρδιστάν, περί το 1500 π.Χ. Στους επόμενους δύο αιώνες φαίνεται πως κυβερνούσαν και μέρος της σημερινής Συρίας.

Η Αυτοκρατορία των Χετταίων είναι πιθανό ότι καταστράφηκε από βόρειους επιδρομείς, τους Κάσκα, ή τους «Λαούς της θάλασσας», περί το 1200 π.Χ. Μετά την καταστροφή της αυτοκρατορίας τους στη Μικρά Ασία ένα μέρος του λαού μετανάστευσε στη βόρεια Συρία, όπου και κυριάρχησαν σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν το Καρχεμίς στην Κιλικία. Οι λαοί αυτοί, καλούμενοι πλέον «Νεοχετταίοι» ή «Συροχετταίοι» είναι εκείνοι που αναφέρονται στην περίοδο των «Βασιλέων» του «Ισραήλ», σε θρησκευτικά ισραηλιτικά κείμενα. Η πολιτική κατάρρευση της μεγάλης χεττιτικής Αυτοκρατορίας, ήταν το τέλος τους.

Γαλάτες

Χετταίοι

Ιστρών Έθνος

Το Ιστρών Έθνος συνόρευαν με τους αρχαίους Έλληνες και γειτόνευαν με μεθοριακά ελληνικά εμπορικά κέντρα. Είχαν στενές εμπορικές σχέσεις με τους Έλληνες, όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τον 5ο με 4ο αιώνα π.Χ. οι Κέλτες εισέβαλαν στην Ίστρια, αλλά αποκρούστηκαν, ή αφομοιώθηκαν από τους ντόπιους, αφού ο πολιτισμός των Ιστρίων έμεινε ανεπηρέαστος.

Στο δεύτερο ήμισυ του 30 αιώνα π.Χ. οι Ίστριοι αναφέρονται στην ιστορία, καθώς οι Ρωμαίοι επεκτείνονται στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κλασσικοί συγγραφείς χαρακτηρίζουν τους Ιστρίους ως ικανούς ναυτικούς και τρομερούς πειρατές. Οι Ίστριοι πολέμησαν κατά των Ρωμαίων, αλλά αποκρούστηκαν επανειλημμένα. Οι Ρωμαίοι αναφέρουν τον βασιλιά των Ιστρίων, Αίπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον ως άγριο, σκληρό πολεμιστή. Πολλοί από τους κατοίκους σκλαβώθηκαν και πουλήθηκαν δούλοι και κάπως έτσι εξαφανίστηκαν.

Κελτικός πολιτισμός

Οι Κέλτες ήταν γνωστοί για τις επεκτατικές τους τάσεις, σε σημείο που οι κλασικοί Έλληνες και Ρωμαίοι συγγραφείς θεωρούσαν τους Κέλτες βίαιους φρενοβλαβείς, γιατί η πολεμική τους δραστηριότητα δεν ήταν μια οργανωμένη διαδικασία εδαφικών κατακτήσεων, άλλα μια “αθλητική δραστηριότητα” εστιαζόταν σε επιδρομές.

Οι ιστορικές κελτικές ομάδες περιλάμβαναν πολυάριθμες φυλές, με πιο γνωστές τους Γαλάτες, τους Κελτίβηρες, τους Γαλάτες της Μικράς Ασίας, τους Βρετανούς και τους Γαλέους, που ήταν διηρημένοι σε διάφορα εθνολογικά παρακλάδια. Η σχέση μεταξύ εθνότητας, γλώσσας και πολιτισμού στον κελτικό κόσμο είναι ασαφής και αμφιλεγόμενη. Ο κελτικός τρόπος ζωής, οι κελτικοί θεσμοί και η κελτική άποψη για τον κόσμο γνώρισαν μεγάλη διασπορά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους γερμανικούς και ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Γαλάτες

Νομίσματα των Βενετών (Γαλάτες) από τον 5ο-1ο αιώνα π.Χ.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *