Τα ελληνικά νησιά, εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά, τα γραφικά και φημισμένα σοκάκια και την τεράστια παράδοση που διαθέτουν, είναι και στενά συνδεδεμένα με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά κτίσματα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και διάφορα θεματικά μουσεία που έχουν δημιουργηθεί, είναι αρκετά και πολύ ικανά για να σε ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο.
Δήλος : Το κέντρο των Κυκλάδων
Στην καρδιά του Αιγαίου, η μικρή Δήλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά νησιά της Ελλάδας, ιδιαίτερα για τα σπουδαία και μεγάλα αρχαιολογικά ευρήματά της. Το νησί είναι γνωστό από τη συμμαχία της Δήλου και ως τόπος γέννησης του θεού Απόλλωνα και της θεάς Άρτεμης. Ακόμα, αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς, ειδικά για όσους αγαπούν την αρχαία ιστορία και τέχνη. Ολόκληρη η Δήλος, είναι ουσιαστικά ένας αρχαιολογικός χώρος και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία του νησιού είναι το Άνδηρο των Λεόντων, ο ναός της Ίσιδος, το αρχαίο θέατρο και η Οικία του Διονύσου. Επίσης, στο αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου, φυλάσσονται χιλιάδες ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν στο νησί, περιλαμβάνοντας διάφορα αγγεία, ειδώλια, αγάλματα, ψηφιδωτά, επιγραφές και πολλά άλλα.
Σάμος : Το νησί της θεάς Ήρας
Το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας είναι έντονο και στο πανέμορφο και ιστορικό νησί της Σάμου. Εκεί όπου μπορεί να βρει κανείς σπουδαία μουσεία και σημαντικούς, αρχαιολογικούς χώρους. Στον οικισμό Ηραίο, λοιπόν, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα, βρίσκονται τα ερείπια του ναού της. Στο χωριό Πυθαγόρειο, επίσης, υπάρχουν ερείπια από το Πολυκράτειο Τείχος, το Αρχαίο Θέατρο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά. Η Σάμος είναι γεμάτη αρχαιολογικά ευρήματα σπουδαίου περιεχομένου, γεγονός που διατηρεί τη φλόγα της αρχαίας ιστορίας αναμμένη.
Νάξος : Η πύλη Πορτάρα του νησιού
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς όταν φτάνει στο λιμάνι της Νάξου είναι η εκθαμβωτική πύλη Πορτάρα, που βρίσκεται στο νησάκι Παλάτια. Το μνημείο, που αποτελεί και το έμβλημα του νησιού, ήταν η μαρμάρινη πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα. Κατά συνέπεια, το νησί της Νάξου είναι στενά συνδεδεμένο με την αρχαία μυθολογία και ιστορία της χώρας μας. Πλήθος κόσμου, που αγαπά και μελετά την αρχαία μυθολογία, καταφθάνει στο νησί, από κάθε μέρος του κόσμου.
Ρόδος : Η “Κολοσσιαία” ή αλλιώς, το νησί των Ιπποτών
Στη Ρόδο συμβαίνει κάτι μαγικό. Κάθε πέτρα του νησιού, θα μπορούσε να πει κανείς, κρύβει και ένα κομμάτι από την μακρά ιστορία του. Έτσι, λοιπόν, στο υψηλότερο σημείο της πόλης της Ρόδου βρίσκεται η ακρόπολη, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα και τα νυμφαία, τέσσερα σπηλαιώδη ιερά, λαξευμένα μέσα σε βράχους. Η ιστορία, όμως, τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι αρχαιολογικοί χώροι με το τεράστιο ενδιαφέρον, δεν σταματούν εκεί, καθώς η Ρόδος είναι ένα νησί που συνδέει πολλές και ιστορικά σημαντικές εποχές μαζί.
Κρήτη : Μινωικός πολιτισμός, μια ολόκληρη εποχή
Από τα Ελληνικά νησιά με πλούσια και σπουδαία ιστορία, δε θα μπορούσε να λείπει το κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, η ξακουστή και περίτρανη Κρήτη. Η Κρήτη είναι ένα νησί που φιλοξενεί άπειρα μνημεία, χώρους και μουσεία, μικρά και μεγάλα, με μεγάλη αρχαιολογική σημασία . Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού είναι ο οικισμός της Κνωσού, όπου και βρίσκεται το μεγαλειώδες Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Ο οικισμός χρονολογείται ιστορικά γύρω στο 2000π.Χ. και βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Ακόμα, αρκετά πιο νότια, για την ακρίβεια 55 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού. Εκεί, βρέθηκε και ο περίφημος δίσκος της Φαιστού, ο οποίος φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στην Κρήτη, η ιστορία του παρελθόντος γέννησε την ιστορία του σήμερα και η αξία των ευρημάτων που υπάρχουν και έχουν εξερευνηθεί στην περιοχή, θεωρείται ανεκτίμητη.
Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι κάθε γωνιά της χώρας μας, από μια πεδιάδα, από τα ορεινά ως τα θαλάσσια σύνορα, κρύβει μια μεγάλη ιστορία και έχει διατηρήσει, μέχρι και σήμερα, τα αρχαιολογικά και μυθολογικά στοιχεία της ζωντανά και διαθέσιμα.
Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος