Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ: «Ο ΑΓΩΝ» ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ

Ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου το 1889 στο Μπράουναου Αμ Ινν της Αυστροουγγαρίας. Ήταν το τέταρτο παιδί από τα έξι του Αλοΐσιου και της Κλάρα Χίτλερ. Όμως μόνο η μικρότερη αδερφή του, Πάουλα, μαζί με τον ίδιο έφτασαν να ζουν μετά την εφηβεία τους. Ο Αδόλφος Χίτλερ υπήρξε καλός μαθητής στα πρώτα του σχολικά έτη. Κάτι όμως που δε συνεχίστηκε στην εφηβεία, καθώς οι βαθμοί του ήταν απογοητευτικοί. Παρόλο που ήταν χαρισματικός στα παιδικά του χρόνια, τον διέκρινε η τεμπελιά και ο πεισματάρικος χαρακτήρας του, γεγονός που τον έκανε να μην ακούει συμβουλές.

Στα 16 του, εγκατέλειψε οριστικά το σχολείο χωρίς να πάρει απολυτήριο. Αργότερα ο Χίτλερ στο βιβλίο του “ο Αγών μου” (Mein Kampf) αποδίδει αυτή την αποτυχία ως μέσο αντίστασης στον πατέρα του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μεθύστακας, αυταρχικός, αυστηρός και βίαιος. Επίσης ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, ως δημόσιος υπάλληλος.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου


Ο Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ

Το 1913 μετακομίζει στο Μόναχο. Ένα χρόνο μετά ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Χίτλερ κατατάσσεται εθελοντικά στον πρωσικό στρατό. Στο ενδιάμεσο, ο Χίτλερ απέφυγε τη στρατιωτική του θητεία στην Αυστρία. Αυτό ήταν δείγμα της εναντίωσης του στο πολυεθνικό κράτος της Αυστροουγγαρίας. Ονειρευόταν μια “γερμανική πόλη” (σ.σ. το Μόναχο). Αυτή θα ήταν η πρώτη του πολιτική απόφαση.

Λίγο πριν το τέλος του πολέμου, ο Χίτλερ εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Πάζεβαλκ μετά από επίθεση αερίου μουστάρδας που του προκάλεσε προσωρινό πρόβλημα στην όραση. Εκεί αφότου συνήλθε από τα τραύματα του, πληροφορήθηκε πως ο πόλεμος χάθηκε. Ο Χίτλερ ακούγοντας τα νέα, έβαλε τα κλάματα. Ιστορικοί υποστηρίζουν πως η εμπειρία του Χίτλερ στο μέτωπο ήταν “μοναδικό εκπαιδευτικό βίωμα”, επειδή στα επόμενα χρόνια της ζωής του θα φανεί ότι είχε αποκτήσει σημαντική αντίληψη σε στρατιωτικά ζητήματα.

Τα επόμενα χρόνια ο Χίτλερ δε μπορούσε να κατασταλάξει επαγγελματικά, δεν είχε κάποια σταδιοδρομία και φαινόταν ως ένας άνθρωπος χωρίς καθοδήγηση. Απλώς αυτοσυντηρούταν. Το 1919 εισχωρεί στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP). Με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να ανεβαίνει σιγά σιγά ιεραρχικά στο Κόμμα και σε συνδυασμό με την χαρισματική και φλογερή του ρητορική ικανότητα γίνεται απαραίτητο μέλος του Κόμματος, πράγμα το οποίο και γνώριζε με αποτέλεσμα στην πορεία να το εκμεταλλευτεί και να γίνει ηγέτης του το Κόμματος τον Ιούλιο του 1921.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

Το 1923 στο Μόναχο αποπειράθηκε πραξικόπημα με οδηγό τον ίδιο. Σκοπός ήταν η ανατροπή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την κατάληψη της εξουσίας από το ναζιστικό κόμμα. Το πραξικόπημα απέτυχε, ο Χίτλερ μετά από λίγες μέρες συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό και ως “το πραξικόπημα της μπιραρίας” (Bürgerbräu-Putsch). Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση, ποινή ιδιαίτερα επιεικής στην προκειμένη περίπτωση. Εντέλει εξέτισε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, λόγω της αμνηστίας που δόθηκε στους πολιτικούς κρατούμενους. Κατά την διάρκεια της ποινής του στη φυλακή, έγραψε το βιβλίο “ο Αγών μου” (Mein Kampf), όπου εκεί παρουσιάζει την πολιτική του ιδεολογία, με βάση την αυτοβιογραφία του.

Μετά την αποφυλάκιση, αφοσιώθηκε απόλυτα στο στην επανίδρυση του NSDAP. Στις εκλογές του 1928 το Κόμμα του είχε ποσοστό ψήφων 2.6%. Δύο χρόνια μετά αυτό εκτοξεύθηκε στο 18.3%. Αυτή η αύξηση του ποσοστού οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες. Κύριοι λόγοι ήταν η οικονομική κρίση της εποχής και η εξαθλίωση της χώρας μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χίτλερ κατάφερε σε αυτό το διάστημα να ενώσει τον γερμανικό (και αυστριακό λαό), υπό την ακολουθία του.

Το 1932 κερδίζει στις εκλογές, με το NSDAP να αναδεικνύεται το κυρίαρχο κόμμα με ποσοστό 37.2% και 230 έδρες. Αυτό ήταν αρκετό για να το Κόμμα ώστε να κυβερνήσει με αυτοδυναμία. Τον Ιανουάριο του 1933 ο Χίτλερ διορίζεται καγκελάριος της Γερμανίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.

Από εκεί και μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χίτλερ προετοιμάζει τη Γερμανία για την έναρξη του ιμπεριαλιστικού του ονείρου, την καθιέρωση της Άριας φυλής στην Ευρώπη μέχρι τα Ουράλια όρη.

  • Αναπτυξιακά έργα υποδομής (οδικά δίκτυα, σιδηροδρόμους, εργοστάσια κτλ), ενίσχυση του στρατού
  • Ρατσιστική προπαγάνδα
  • Εξοντωτική πολιτική εναντίον οτιδήποτε μη-Άριου
  • Διωγμοί μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων
  • Εξάπλωση της ιδέας της Άριας φυλής

Αυτές ήταν μερικές από τις κινήσεις του ΧΙΤΛΕΡ για να βάλει πλώρη για το ολοκληρωτικό του σχέδιο. Στην 1η Σεπτέμβρη του 1939, και αφότου ηχούσαν ήδη οι σειρήνες πολέμου, η ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία και ξεσπά επισήμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Λίγο πριν τον θάνατό του, μαρτυρίες λένε πως ο Χίτλερ δε θύμιζε καθόλου τον χαρισματικό και ευεργετικό ηγέτη που ήταν πριν την έναρξη του πολέμου. Είχε εμφανίσει διάφορες παθήσεις (νόσο του Χάντινγκτον, νόσο του Πάρκινσον), είχε αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την υποχονδρίαση που ήδη είχε από νέος. Έκανε διάφορες σπαστικές κινήσεις, πιο χαρακτηριστική αυτή που κρατούσε το αριστερό του χέρι πίσω από την πλάτη το οποίο και έτρεμε.

Πέρα από αυτά είχε αναπτύξει και διάφορες ψυχικές ασθένειες, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν πλήρως. Μέσα σε όλα αυτά, άνθρωποι που ήταν κοντά του λίγο πριν πεθάνει, έλεγαν πως ο άλλοτε δυναμικός ηγέτης τους, ήταν σε άθλια σωματική κατάσταση. Τα μάτια του γυάλιζαν και ήταν μισάνοιχτα, το δέρμα του ήταν γλοιώδης, η ανάσα του ήταν απαίσια σε σημείο που κανένας να μην τον πλησιάζει αρκετά λόγω της δυσοσμίας, η ομιλία του ήταν πολύ αδύναμη, με τα βίας μπορούσε κάποιος να ακούσει τι λέει και έμοιαζε πολύ μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία (56).

Ο Αδόλφος Χίτλερ που υπήρξε η μεγαλύτερη απειλή κατά της δημοκρατίας και της παγκόσμιας ειρήνης στην ιστορία, αποτελεί για τις επόμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζητήσεις, μελέτης αλλά και ταμπού. Έχουν γραφτεί αναρίθμητα βιβλία για την πορεία και τις πράξεις του. Έχουν γυριστεί άπειρα ντοκιμαντέρ και ταινίες που εξιστορούν τη ζωή του, την άνοδο του στην εξουσία και τις πράξεις του. Το όνομά του αναμφίβολα είναι συνδεδεμένο με τον πιο απειλητικό και καταστροφικό ηγέτη που υπήρξε ποτέ.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Νίκος Μπακλατζής, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *