Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Εσωστρέφειa, για άλλους επιστροφή στον πυρήνα, για κάποιους Αυτισμός.

Προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη Εαυτός, δηλαδή ο άνθρωπος που επιστρέφει στον εαυτό του. Στον πυρήνα του. Με απλά λόγια ο εσωστρεφής άνθρωπος.

Χαρακτηρίζεται ως μια ψυχονευρωτική νόσος με την οποία ο άνθρωπος γεννιέται, δεν γίνεται αυτιστικός κατά την διάρκεια της ζωής του, γεννιέται με αυτή την διαφορετικότητα.

Ο εγκέφαλος τους ¨καλωδιώνεται¨ και λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με έναν νευροτυπικό άνθρωπο. Μιλάμε για ¨φάσμα¨ Αυτισμού ακριβός γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μοναδική. Μπορούμε να συναντήσουμε  πολύ λειτουργικά άτομα….μα και πολύ χαμηλής λειτουργικότητας άτομα.

Ο αυτιστικός άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες στην καθημερινή του ζωή, στην κοινωνική του αλληλεπίδραση με άλλα άτομα και στη λεκτική του επικοινωνία.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν με το πως το ίδιο το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, με βάση τις αισθήσεις του. Δηλαδή …πως βλέπω, πως ακούω, πως αισθάνομαι με την αφή και πως μυρίζω…οι αισθήσεις μπορούν να υπέρ λειτουργούν ή να υπό λειτουργούν. Αυτή η διαταραχή των αισθήσεων μπορεί να μπλοκάρει από μηνών το παιδί και ενώ αναπτύσσετε σωματικά, ψυχοκινητικά να είναι πίσω.

Για αυτό η έγκυρη και πρώιμη παρέμβαση είναι μεγίστης σημασίας. Όταν ένας γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του υπολείπετε σε κάτι, είτε σωματικά, είτε ψυχοκινητικά, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν αναπτυξιολόγο. Όσο ποιο νωρίς…τόσο πιο καλά!

Η πρώιμη παρέμβαση από μηνών , μπορεί και βελτιώσει πολύ την εικόνα του παιδιού.

Ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού, δεν θα γίνει ¨καλά¨, από τον αυτισμό του. Δεν είναι άρρωστο, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Όσο περισσότερο το βοηθήσουμε να ενταχτεί , τόσο καλύτερη εξέλιξη θα έχει.

Η ΑΜΚΕ Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με επικοινωνιακά θέματα. Σε αυτά εντάσσονται ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ, η επιλεκτική αλαλία και όλα όσα μπορούν να ¨κολλήσουν¨ επικοινωνιακά ένα παιδί.

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια , με οδηγό και άξονα την τέχνη κατανοούμε την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Το ωθούμε να ανακαλύψει την κλήση του, τα χαρίσματα του!

Πολύ και διάσημοί άνθρωποι είναι αυτιστικοί…..

«Σήμερα είμαι μια επιτυχημένη σχεδιάστρια κτηνοτροφικού εξοπλισμού με δική μου εταιρεία. Ποιος το περίμενε από εκείνη την ¨τρελή ¨»;

«Αν με ρωτήσετε αν θέλω να μου αφαιρέσετε τον αυτισμό μου θα σας πω όχι, διότι αυτό είναι το σημαντικό μέρος του εαυτού μου και ορισμένες ιδιαίτερες ικανότητες μου οφείλονται σ αυτόν».

                                                                                                                                  

Τσαταλίδου Ιωάννα

Πρόεδρος της ΑΜΚΕ,

Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *