Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
αγνωστικισμός

Ο ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ

Αγνωστικισμός είναι η θεωρία ότι η ύπαρξη του Θεού είναι αδύνατο να γίνει γνωστή ή να αποδειχτεί.

Η λέξη «άγνωστο» βασικά σημαίνει «χωρίς γνώση». Ο Αγνωστικισμός είναι ένας πιο ειλικρινής διανοητικά τύπος του αθεϊσμού. Ο αθεϊσμός ισχυρίζεται ότι ο Θεός δεν υπάρχει μια θέση που δεν μπορεί να αποδειχτεί.

Ο αγνωστικισμός ισχυρίζεται ότι η ύπαρξη του Θεού δεν μπορεί να αποδειχτεί ή να απορριφτεί – ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν υπάρχει ο Θεός. Μ` αυτή την έννοια, ο αγνωστικισμός είναι σωστός. Η ύπαρξη του Θεού δεν μπορεί να αποδειχτεί ή να απορριφτεί.

Ο όρος «αγνωστικιστής», δημιουργήθηκε από τον Thomas Huxley το 1869 και πραγματεύεται την πίστη σχετικά με μεταφυσικά φαινόμενα.

Αγνωστικιστής, σημαίνει να είτε να θεωρείς την ύπαρξη μεταφυσικών φαινομένων και θεοτήτων άγνωστη προς το παρόν, είτε απρόσιτη.

Πρακτικά οι άνθρωποι που ασπάζονται τον συγκεκριμένο όρο δεν είναι ότι δεν πιστεύουν στο Θεό, απλά δεν είναι ικανοποιημένοι με τις αποδείξεις για την ύπαρξη αυτού.

αγνωστικισμός

Το ζήτημα της ύπαρξης του Θεού έχει απασχολήσει τους ανθρώπους σε όλες τις εποχές. Είτε μέσω της πίστης είτε μέσω της αναζήτησης, το περί Θεού ερώτημα δεν είναι άγνωστο στους ανθρώπους.

Με την πίστη αποδέχονται ένα σύστημα αξίων, το οποίο προκύπτει από την κατάφαση του Θεού, και το οποίο πρέπει να καθοδηγεί τη ζωή τους.

Με την αναζήτηση επεξεργάζονται απαντήσεις σε ερωτήματα για την αρχή και τη σκοπιμότητα του κόσμου, της ζωής μας και των θρησκευτικών τάσεων του ανθρώπου.

Αποφεύγοντας κάποιος να εξετάσει αυτά τα ερωτήματα, αναγκαστικά ζει «σαν να μην υπάρχει Θεός», δηλαδή ακολουθεί την κοινωνιολογική θεώρηση και ηθική του αθεϊσμού. Δηλαδή, τελικά οι αγνωστικιστές δεν είναι και τόσο ουδέτεροι!

Έχουν επιλέξει να ζουν χωρίς Θεό και διαφοροποιούνται από τους αθεϊστές μόνο κατά τη θεωρητική θεμελίωση των επιλογών τους. Οι αθεϊστές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός. Οι περισσότεροι αγνωστικιστές δεν ασχολούνται.

αγνωστικισμός

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *