Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΑΙΡΕΣΕΙΣ

ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ: ΕΝΑΣ ΑΔΙΑΚΟΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Οι ΑΙΡΕΣΕΙΣ, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είναι κάτι κακό, διότι παρεκκλίνει από την ορθή χριστιανική διδασκαλία. Για αυτό το λόγο οι ΑΙΡΕΣΕΙΣ πολεμήθηκαν μέχρι τέλους από εκκλησία και κράτος. Όμως ποιες ήταν οι μεγαλύτερες αιρέσεις του

Ακούστε την ανάγνωση του άρθυου

Χριστιανισμού;

Η ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο Θεοδόσιος Α΄ (379-395) έδωσε το οριστικό πλήγμα στην αρχαία θρησκεία, κλείνοντας τους ναούς και τα μαντεία της. Μάλιστα, στη θέση τους κτίζονταν εκκλησίες και απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Ελευσίνια Μυστήρια (392-393 μ. Χ.). Οι σφαγές και οι διωγμοί κατά των Ελλήνων που δεν επιθυμούσαν να απαρνηθούν τον παλιό τρόπο ζωής και πίστης, κράτησαν για δεκαετίες. Βάσει του Θεοδοσιανού Κωδικά, η λατρεία των αρχαίων Ελλήνων θεών ήταν η πρώτη αίρεση που εξαλείφθηκε, αν μπορεί να θεωρηθεί αίρεση.

ΟΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η αίρεση που κυριάρχησε κατά τον 4ο αι. ήταν ο Αρειανισμός. Δίδασκε ότι ο Υιός είναι δημιούργημα του Πατρός, αμφισβητώντας τη θεότητα του. Το ερώτημα ήταν το εξής. Ήταν ο Ιησούς Θεός ή μόνο ήταν σαν το Θεό; Προκάλεσε αντιπαραθέσεις και είχε μεγάλη διάδοση τόσο ανάμεσα στους υπηκόους της αυτοκρατορίας όσο και ανάμεσα στους Γότθους και τα άλλα γερμανικά φύλα (εκτός των Φράγκων).

Καταδικάστηκε από τις οικουμενικές συνόδους της Νίκαιας (325) και της Κωνσταντινούπολης. Παρ’ όλα αυτά ο αρειανισμός δεν εξαφανίστηκε. Με διαφορετικές μορφές, αυτή η αίρεση, συνέχισε να υπάρχει ανά τους αιώνες. Οι μάρτυρες του Ιεχωβά και οι μορμόνοι, σήμερα, έχουν μια αρκετά κοντινή θέση για τη φύση του Χριστού.

Πλήγμα για την εκκλησία και το πρόσωπο της Θεοτόκου αποτέλεσε ο Νεστοριανισμός. Για τους πιστούς της αίρεσης η Παναγία γέννησε ένα κοινό άνθρωπο, προορισμένο να κατοικίσει μέσα του η θεότητα. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Νεστόριος, από το 428 μέχρι το 431. Είχε τις αντιρρήσεις του ως προς τον Χριστό, δηλαδή αν είναι Θεάνθρωπος.

Για αυτό προέτρεπε τους θεολόγους και όλους τους Χριστιανούς να μην αποκαλούν τη μητέρα του Χριστού, Μαρία, Θεοτόκο. Οι Νεστοριανοί, παρά τον πόλεμο που και τη διάσπαση που δέχτηκε η αίρεση, επιβίωσαν για αιώνες. Πάντως, πλέον, έχουν εξαλειφθεί.

Ο Μονοφυσιτισμός βρισκόταν στον αντίποδα του Νεστοριανισμού. Αρχηγέτης της αιρέσεως ήταν ο  αρχιμανδρίτης της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Ευτυχής. Ο Ευτυχής απέρριπτε την ασύγχυτη και άτρεπτη ένωση των φύσεων στο ”Χριστό Κατ’ αυτόν το σώμα τού Κυρίου ήταν μεν ανθρώπινο”, όχι όμως και ομοούσιο με το δικό μας. Ήταν κάτι που θεωρούσε ανάρμοστο στη θεότητα του Λόγου. Αποδεχόταν όμως τη θέωση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού. Ο Μονοφυσιτισμός έχει ομοιότητες με τον Απολλιναρισμό. Ο μεν Απολλινάριος προσέβαλλε την ακεραιότητα της ανθρώπινης φύσεως, ενώ ο Ευτυχής δεχόταν την κατάποση της από τη θεία φύση του Χριστού.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΙΡΕΣΕΙΣ;

Σύμφωνα με ηλεκτρονικές πηγές θρησκευτικού περιεχομένου, είναι άπειρες και οι περισσότερες είναι ανόητες. Επιπροσθέτως, να τονιστεί πως αίρεση θεωρείται και η αστρολογία. Ο Χριστιανισμός, κυρίως την εποχή της αναγνώρισης του, ήλθε αντιμέτωπος με ποικίλες αιρέσεις. Στην εποχή μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν να κάνουν κυρίως με άλλες θρησκείες.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *