Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ακροαριστερά

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Στο τι διαφέρει η δεξιά από την αριστερά ή οι σοσιαλδημοκράτες από τους φιλελεύθερους, έχει μικρή σημασία για τον ορισμό των άκρων.

Ο όρος της Ακροαριστεράς αναφέρεται στη ριζοσπαστική εκδοχή της Αριστεράς στην πολιτική. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την Αριστερά που δεν έχει μεταρρυθμιστική στρατηγική, αλλά θέλει την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Συσχετίζεται άμεσα με τον κομμουνισμό. Η Ακροαριστερά ως τμήμα/κομμάτι της Αριστεράς επιδιώκει την υπέρβαση κάθε μορφής ταξικής κοινωνικής διαστρωμάτωσης. ΟΙ εκπρόσωποι του ανήκουν σε συλλογικότητες ή εντάσσονται στους αναρχοαυτόνομους,

Επίσης, επιδιώκει την κατάργηση κάθε μορφής ταξικής ιεραρχίας, ιδιαίτερα την άνιση διανομή του πλούτου και της εξουσίας. Η Ακροαριστερά επιδιώκει την επικράτηση μιας κοινωνίας στην οποία θα παρέχονται στον καθένα ίσες οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες και στην οποία κανείς δεν θα έχει υπερβολικό πλούτο ή δύναμη έναντι των άλλων.

Ακροαριστερά

Η Ακροαριστερά υποστηρίζει ότι τα άδικα συστήματα θα πρέπει να ανατραπούν μέσω της επανάστασης, έτσι ώστε να εγκαθιδρυθούν ισότιμες κοινωνίες. Αντιθέτως η Κεντροαριστερά εργάζεται μέσα στο σύστημα, έτσι ώστε να αμβλυνθούν ορισμένες μόνο κραυγαλέες ταξικές ανισότητες, με στόχο την κοινωνική ομαλότητα και ειρήνη. Η Ακροαριστερά απαιτεί ριζικές αλλαγές έτσι ώστε να καταργηθούν οι ταξικές κοινωνικές ανισότητες , π.χ. την εθνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον έλεγχο αυτών από τους εργαζόμενους και τον υπόλοιπο λαό, τη δέσμευση του πλούτου που κατέχεται από μία μικρή ελίτ την αστική τάξη και την αναδιανομή του στην υπόλοιπη κοινωνία, κλπ.

Αξίζει να τονίσουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την αριστερά γενικότερα , πόσο μάλλον τα άκρα της.

Υπάρχουν πολλά παρακλάδια τις ακροαριστεράς όπως ο Σταλινισμός, τροτσκισμός και ο Αναρχοκομμουνισμός.

Ακροαριστερά

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *