Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΛ ΡΑΖΙ: Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η Μέση Ανατολή δεν ήταν πάντα ο τόπος που γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Όταν η Ευρώπη βυθιζόταν όλο και περισσότερο στο μεσαίωνα, οι λαοί της Μέσης Ανατολής μεσουρανούσαν τόσο σε επιστημονικούς όσο και σε κοινωνικούς κλάδους. Ιδιαίτερα, αξιοσημείωτα βήματα προόδου εντοπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ιατρικής,κατά την περίοδο της Περσικής αυτοκρατορίας. Μάλιστα, στη Βαγδάτη θεμελιώθηκε το πρώτο μεγάλο νοσοκομείο της ιστορίας το 805 μ.Χ., εκεί όπου διάπρεψε και ο Αλ-Ραζί.

 

 

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

 

Ο Αμπού Μπακρ Αλ-Ραζί ήρθε στον κόσμο στο Χαλιφάτο της Περσικής Αυτοκρατορίας το 854 μ.Χ. στην πόλη Ρέι, κοντά στην Κασπία θάλασσα. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για την ιατρική, ταξιδεύοντας στη Βαγδάτη για να σπουδάσει στο νοσοκομείο της πόλης. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, όπου και ανέλαβε την ηγεσία του τοπικού νοσοκομείου.

 

Ήταν η πρώτη φορά που μετέφερε τις γνώσεις του στο λαό, έχοντας συγγράψει δύο βιβλία, τα οποία τον έκαναν ευρέως γνωστό σε όλο το Χαλιφάτο. Ο ίδιος υπήρξε ένας φιλεύσπλαχνος άνθρωπος που πίστευε πως ο καλός γιατρός δεν λειτουργεί βοηθώντας μόνο βασιλιάδες και αξιωματούχους, αλλά χαρακτηρίζεται αυτός που συνδράμει για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, χωρίς διακρίσεις. Από τη συμβολή του αυτή, προκύπτει και το γεγονός πως ήταν αγαπητός σε όλους τους απλούς ανθρώπους.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

 

Ο Ραζί όπως τον ονομάζουνε στη Δύση, επέστρεψε στη Βαγδάτη με την πρόσκληση του Χαλίφη Αλ – Μουντντίν με σκοπό την ίδρυση του καλύτερου και μεγαλύτερου νοσοκομείου σε ολόκληρο το Χαλιφάτο. Ο ίδιος είδε την ευκαιρία για μια νέα μελέτη να προβάλλει από τα κρεοπωλεία της πόλης. Τα επισκέφθηκε όλα και μελέτησε τα κομμάτια που οι χασάπηδες κρεμούσαν έξω από τα καταστήματα, σαν τις σημερινές βιτρίνες. Η ιδιότητα του κρέατος να σαπίζει γρηγορότερα τον βοήθησε σε μελλοντικές του θεωρίες, καθώς και στη θεμελίωση των ιδεών του με τη μορφή των συγγραμμάτων του.

 

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Εκτός από την έφεσή του στην ιατρική, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πρώτους χημικούς της ιστορίας, καταγράφοντας μάλιστα τις πρακτικές του στο βιβλίο του «το μυστικό των μυστικών». Δεν γνωρίζουμε πότε απεβίωσε,ωστόσο αυτό που αποδείχθηκε είναι πως πέθανε τυφλός και μόνος. Η συνεισφορά του στην παγκόσμια πρόοδο αποτελεί αξιομνημόνευτο στοιχείο για την αφοσίωσή του στην ιατρική.

 

Τα βιβλία του μελετώνται μέχρι και σήμερα στην επιστημονική κοινότητα, δείχνοντας το δρόμο σε νέους γιατρούς. Από το 2009, την αυλή των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών κοσμούν τέσσερα αγάλματα Ιρανών επιστημόνων. Ένα από αυτά ανήκει στον Αλ-Ραζί. Το όνομά του κοσμεί επίσης εκατοντάδες αίθουσες και πλατείες ανά τον κόσμο και βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια, εκεί που αξίζει.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Δημήτρης Κώστογλου, Φωτορεπόρτερ

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *