Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΡΟΦΗ – ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ PH

Η θεμελιώδης αρχή της διατροφής αναφέρεται στην ηθική διάσταση της καθημερινής προσφοράς ουσιών στον οργανισμό μέσα από την τροφή. Ο οργανισμός είναι αναγκασμένος να επεξεργαστεί και να απορροφήσει τα συστατικά που του δίνουμε και αναλόγως της ποιότητάς τους, μπορεί να μας αρρωστήσει ή να βελτιώσει την υγεία μας. Η ασθένεια δεν είναι τυχαία, αλλά την προκαλούμε:

  • με λάθος διατροφή – ποτό,
  • με έλλειψη κίνησης,
  • χωρίς κίνητρο ή στόχους στην ζωή μας
  • και ψυχικά προβλήματα.

Ο στόχος δεν είναι να απομακρύνουμε μόνο την ασθένεια και να την καταπολεμήσουμε, αλλά να  υποστηρίξουμε την υγεία μας. Ας δούμε με στοιχεία το θέμα της υγείας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

«Εξαπλωμένη επιδημία» και «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας Υγείας του 21ου αιώνα» είναι δύο από τις εκφράσεις τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει την παχυσαρκία. Και οι δύο αυτές εκφράσεις δικαιολογούνται απόλυτα. Αφενός, η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να «προσβάλει» περισσότερο από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2030, αφετέρου είναι ήδη υπεύθυνη για το 2-8% των δαπανών για την υγεία και το 10-13% των θανάτων στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη αύξησή της, άλλωστε, ανεβάζει τη συχνότητα από μία σειρά μη μεταδοτικές ασθένειες, σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας, η οποία οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι υπεύθυνα για το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως, ενώ αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (42% στους άνδρες, 52% στις γυναίκες).

 

  • Υπέρταση. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 50% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και από αυτούς που έχουν διαγνωσμένη υπέρταση μόνο το 25% την έχει ρυθμίσει. Άλλες παθήσεις που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού:
  • Κολπική Μαρμαρυγή,
  • αναπνευστικά προβλήματα,
  • βογχικό άσθμα
  • σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • χοληστερίνη,
  • ορισμένες μορφές καρκίνου, και πολλές άλλες.

Σχεδόν το 19,6% των Ελλήνων ενηλίκων, δηλαδή ένας στους πέντε, είναι παχύσαρκος. Η Ελλάδα βρέθηκε στης πρώτες θέσης παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία, το οποίο σημαίνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Το 2030, 1 στους 2 ενηλίκους θα είναι παχύσαρκος.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας, είναι ότι η υγιεινή διατροφή είναι ο κυρίαρχος και πρωτεύων παράγοντας υγείας, ζωντάνιας, διάθεσης και καλής ψυχολογίας. Τι είναι όμως η υγιεινή διατροφή;

  1. Η υγεία ξεκινά από το νου, δηλαδή στο μυαλό μας.
  2. Η νοητική διαδικασία να αλλάξουμε και να πάρουμε την απόφαση να το κάνουμε.
  3. Η απόφαση ξεκινά να υλοποιείται και γίνεται πράξη.
  4. Η πράξη αρχίζει να έχει αποτέλεσμα μεγάλο ή έστω μικρό.
  5. Συνεχίζουμε την αναβάθμιση της υγείας μας και δεν επιστρέφουμε στις παλιές κακές συνήθειες, στην καθημερινότητα ή στον τρόπο ζωής.

Μάθετε την αλήθεια για την διατροφή και απαλλαγείτε, καθαρίστε τον οργανισμό σας μια για πάντα από τις αιτίες που προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες στο σώμα, στο νου και στην ψυχή. Απαιτείται αποφασιστικότητα, θέληση και παρατηρητικότητα για να καταλάβετε πως όλο το παιχνίδι γύρω από το θέμα «διατροφή» είναι στημένο με τελικό αποδέκτη το κέρδος για τις φαρμακοβιομηχανίες και τα «καρτέλ» συγκεκριμένων προϊόντων – τροφίμων!

Οι διαφημίσεις που κατακλύζουν την ζωή μας μπορούν και έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να πείσουν πως κάπως έτσι είναι η υγιεινή διατροφή, π.χ αναψυκτικά light, γάλα/γιαούρτι/κασέρι με χαμηλά λιπαρά και άλλες τέτοιες χαριτωμένες προβολές. Εάν όντως ο Θεός ήθελε ο άνθρωπος να έτρωγε και να έπινε light θα είχε κάνει αγελάδα, κατσίκι light και αγελάδα, κατσίκι πλήρες…

Η πλειοψηφία του κόσμου αντιλαμβάνεται την υγιεινή διατροφή μέσα από τους διαμορφωμένους μύθους και τα στερεότυπα τα οποία σήμερα μας κατακλύζουν με αμέτρητα επεξεργασμένα υποκατάστατα προϊόντα που κάνουν κατάχρηση της ονομασίας που φέρουν και που δεν έχουν καμία σχέση με το πρωτογενές φυσικό συστατικό ή προϊόν. Προφανώς οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους αλλά λόγω της ωραίας διαφήμισης κανείς δεν φαίνεται να το παρατηρεί. Παραδείγματος χάριν, βαφτίζεται φυσικός ο χυμός που είναι σε συσκευασία ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε φυσικό. Πρόκειται για ένα επεξεργασμένο, νεκρό προϊόν με συντηρητικά, επιβλαβή ζάχαρη ή υποκατάστατό της (ακόμα χειρότερα) και όλα αυτά που υπόσχεται στη συσκευασία περί φυσικότητας και θρεπτικών συστατικών, δεν ισχύουν. Πώς να ισχύουν άλλωστε όταν ο πραγματικός χυμός που στύβουμε εμείς οι ίδιοι σε μισή ώρα έχει οξειδωθεί και είναι άχρηστος; Πόσο μάλλον ένα επεξεργασμένο προϊόν που προορίζεται να μείνει μέρες ή μήνες στο ράφι.

Είναι ακόμη πολύ πιθανό να συναντήσουμε και πολλούς με την αυταπάτη ότι κάνουν υγιεινή διατροφή, ενώ ταυτόχρονα τρώνε πολλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που διαφημίζονται. Το ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας και ταυτόχρονα χώρος εμπλοκής τεράστιων συμφερόντων. Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, είναι να ορίσουμε γενικά τι είναι υγιεινή διατροφή.

Αναμφίβολα, κάτι τέτοιο έρχεται σε ρήξη με τους εδραιωμένους και καλοπληρωμένους μύθους περί διατροφής που επιβλήθηκαν και κυριαρχούν επί δεκαετίες. Θα χρειαστούν βαθιές γνώσεις του θέματος αλλά και αποφασιστικότητα από την πλευρά του καθενός για να απορρίψει τις λανθασμένες και αναληθείς αντιλήψεις.

Θεμελιώδεις αρχές της υγιεινής διατροφής είναι οι ακόλουθες:

1) Υγιεινό είναι το πρωτογενές, δηλαδή ότι παράγει και μας προσφέρει η Μάνα Γαία/Μητέρα Φύση χωρίς καμία

παρέμβαση ή επεξεργασία.  Η διατροφή μας για να είναι υγιεινή πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτογενή συστατικά και μάλιστα μονάχα βιολογικής καλλιέργειας. Άρα ,τρώμε φρούτα και πίνουμε φυσικό χυμό που στύψαμε μόνοι μας αλλά ποτέ δεν πίνουμε ¨χυμό¨ σε συσκευασία.

2) Η μεγάλη θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα και αλλοιώνει την τροφή κάνοντάς την άπεπτη.

Η μαγειρεμένη τροφή σε μεγάλη θερμοκρασία όχι μόνο δεν δίνει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας αλλά αντίθετα παίρνει, διότι για να βγουν οι άπεπτες τροφές από τον οργανισμό απαιτείται ενέργεια. Για παράδειγμα, αντί να μαγειρέψουμε την πιπεριά, καλύτερο θα είναι να τη φάμε ωμή στη σαλάτα. Έτσι θα διασπαστεί και θα χωνευτεί με τα δικά της ένζυμα, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό και θα προσφέρει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία της σε ζωντανή οργανική μορφή, άμεσα προς λήψη και αξιοποίηση από τα κύτταρα και τους ιστούς. Άρα, προτιμούμε ένα 60 -70% των τροφών μας να είναι ωμές, και ένα 30-40% μαγειρεμένες τροφές. Αυτές να είναι βραστό – ψημένες και όχι ξεροψημένες, δηλαδή να προτιμάμε μαγείρεμα στην γάστρα, στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και να αποφεύγουμε ψηλές θερμοκρασίες όπως τηγάνι, σχάρα ή φούρνο σε μεγάλες θερμοκρασίες. Αραιά και πού δεν μας πειράζει τόσο, μπορούμε να κάνουμε μία εξαίρεση.

3) Περίπου 2 λίτρα νερό ανά ημέρα.

Αυτό σημαίνει περίπου 8 ποτήρια, εκτός αν πίνουμε χυμούς που στύβουμε μόνοι μας οπότε μπορούμε να τους υπολογίσουμε ως νερό. Ο καφές, το τσάι και οτιδήποτε ποτό κυκλοφορεί σε συσκευασία δεν πρέπει να καταναλώνονται γιατί όχι μόνο δεν μας προσφέρουν νερό αλλά μας αφυδατώνουν. Το 70% του σώματός μας είναι υγρά, στο μυαλό, στους μυς, στο αίμα, στα κόκαλα. 2 λίτρα περίπου κάθε μέρα φεύγουν από επάνω μας

μέσω ούρων ή ιδρώτα και εάν δεν τα αναπληρώσουμε η στάθμη πέφτει και αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στον οργανισμό μας.

4) Η ηθική διάσταση της καθημερινής αυτής πράξης.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας είναι ότι η υγιεινή διατροφή είναι ο κυρίαρχος και πρωτεύων παράγοντας υγείας. Με άλλα λόγια είμαστε υπεύθυνοι κατά 90% για την συνολική κατάσταση υγείας του οργανισμού μας, αλλά και το παράδειγμα για τα παιδιά μας. Η διέξοδος από το junk food, από τα αδιέξοδα της ασθένειας, από τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το μέλλον μπορεί να το ζήσει ο καθένας μας, ξεκινώντας από σήμερα κι όλας. Φτάνει μόνο να το επιλέξει και να το υποστηρίξει. Η αλλαγή του τρόπου ζωής του καθενός είναι αποκλειστικά μια απόφαση δική του.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται μεγάλα λόγια με περιττή ίσως βαρύτητα, αλλά όταν ξεκινήσετε κατά ένα μεγάλο ποσοστό να εντάσσετε την αλκαλική διατροφή στη ζωή σας, θα καταλάβετε την θετική διαφορά στον ίδιο σας τον εαυτό και ότι όλα αυτά είναι και λίγα!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βασική φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται αυτή η διατροφή είναι ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει τρόφιμα τα οποία δεν διαταράσσουν το PH του οργανισμού του, με σκοπό να προλάβει την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Στο σώμα μας καθώς γίνεται ο μεταβολισμός των τροφών, τα υπολείμματα που αφήνει το κάθε τρόφιμο μπορεί να είναι είτε όξινα είτε αλκαλικά. Οι τροφές που αφήνουν όξινα υπολείμματα περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, φωσφορικά και θείο, ενώ τα αλκαλικά συστατικά αποτελούνται από ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Αληθεύει ότι με το πέρασμα των αιώνων και την βιομηχανοποίηση της τροφής μας, έχει υπάρξει μια σημαντική μείωση του περιεχόμενου καλίου έναντι του νατρίου, ενώ ταυτόχρονα η διατροφή μας είναι πτωχή σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα. Στόχος της συγκεκριμένης διατροφής είναι να φέρει την ισορροπία του pH στο σώμα μας. Ανάλογα με το είδος των τροφών που καταναλώνουμε, τη συναισθηματική μας φόρτιση, το στρες, την ακινησία, το πόσο τοξικό είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, το σώμα μας ισορροπεί ή χάνει την ισορροπία του pH.

Για να κατανοήσουμε την αλκαλική διατροφή, ας κάνουμε ένα σύντομο μάθημα… χημείας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΗ;

Το pH ή αλλιώς Potential of Hydrogen είναι ένας δείκτης, ή αλλιώς – επιστημονικά – είναι ο αρνητικός λογάριθμος της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου σε ένα διάλυμα. Η κλίμακα pH καθορίζει πόσο οξύ ή αλκαλικό είναι ένα διάλυμα και έχει εύρος από 0 έως 14. Το ph του οργανισμού μας είναι καλά, εάν είναι στο 7 έως 7,4, δηλαδή, ελαφρά αλκαλικό.

  • Το 0 είναι πολύ όξινο
  • Το 7 είναι ουδέτερο
  • Το 14 είναι πολύ αλκαλικό

Για να το διατηρήσουμε στην τιμή αυτή πρέπει να τρώμε κατά την διάρκεια της ημέρας/εβδομάδας 70 – 80% αλκαλικές τροφές και περίπου 20 – 30% όξινες. Σε γενικές γραμμές στις όξινες τροφές περιλαμβάνονται:

  • το κρέας
  • τα πουλερικά
  • τα ψάρια
  • τα αυγά, τα γαλακτοκομικά
  • το αλκοόλ
  • τα σιτηρά.

Ουδέτερες τροφές είναι:

  • τα φυτικά έλαια,
  • τα αμυλούχα τρόφιμα
  • τα σάκχαρα.

Ενώ, οι αλκαλικές τροφές αποτελούνται από:

  • τα λαχανικά,
  • τα φρούτα,
  • τα όσπρια
  • τους ξηρούς καρπούς.

Γεμίστε πάλι ενέργεια και υγεία και πείτε αντίο στην κούραση και την ασθένεια. Θέλει θέληση, θέλει να αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμάζετε κατάλληλα τα γεύματα σας, ώστε να αποφύγετε την εύκολη λύση και

ταυτόχρονα καταστροφική, των πρόχειρων έτοιμων γευμάτων, φαγητά που μαγειρεύονται σε φούρνο  μικροκυμάτων, επεξεργασμένες τροφές γεμάτες συντηρητικά/χημεία και να σώσετε κυριολεκτικά τον εαυτό σας!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛΚΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Καταναλώνοντας περισσότερες αλκαλικές τροφές και μειώνοντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το αλκοόλ και τα σάκχαρα, αποκτάμε μυϊκή μάζα και περιορίζουμε το λίπος του σώματός μας. Υιοθετώντας την αλκαλική διατροφή, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πλήθος ασθενειών, όπως αρθρίτιδα, διαβήτη και τον

καρκίνο, καθώς επίσης και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη κατανάλωση αλκαλικών τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, να δυναμώσει τη

μνήμη και να προλάβει πονοκεφάλους, φουσκώματα, καρδιαγγειακές νόσους, μυϊκούς πόνους και αϋπνία.

Επιπλέον, είναι ευκολότερο για το πεπτικό σύστημα να διασπάσει τις αλκαλικές τροφές, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να απορροφά περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, τροφές πλούσιες σε καλό λίπος, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των αλκαλικών τροφών, συνδέονται με την υγεία της επιδερμίδας μας.

Για άλλη μια φορά, το κλειδί υγεία και ευεξία είναι μια ισορροπημένη συνδυαστική διατροφή, όπως ανάφερα, ο ποιοτικός ύπνος, αποφεύγοντας να κοιμάστε μετά τις 02.00 ταλαιπωρώντας έτσι, επιδερμίδα και σώμα.

Φροντίστε τώρα το σώμα σας για να σας ευγνωμονεί αυτό αργότερα.

Ο ύπνος από νωρίς, αποτρέπει την παχυσαρκία, την υψηλή πίεση, τους πονοκεφάλους, την κόπωση και την έλλειψη συγκέντρωσης. Εκτός αυτών δίνετε στο συκώτι σας ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα γιατί δεν χρειάζεται να κάνει υπερωρίες. Ο καλός και επαρκής ύπνος, ενισχύει την υγεία, την αποδοτικότητα και χαρίζει χρόνια.

Κάντε συνήθεια το απογευματινό περπάτημα με φίλους, διότι το καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα τουλάχιστον, είναι αυτό που ακούτε συχνά να λένε οι ειδικοί ότι: «το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για την υγεία.» Κυριότερα οφέλη για τον οργανισμό μας:

1) Βελτιώνει τη διάθεση

2) Ενισχύει τη δημιουργικότητα

3) Αδυνατίζει

4) Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

5) Προλαμβάνει τη δημιουργία κιρσών

6) Κάνει καλό στο πεπτικό

7) Βοηθά στην επίτευξη των στόχων και πολλά άλλα.

 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Γεώργιος Μαραντίδης (διατροφολόγος)

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *