Ο πρωταθλητής Ελλάδος και διεθνής αθλητής στο kick boxing, Άλκης Σαμιώτης έδωσε συνέντευξη στο GRDiscovery και στην εκπομπή GRD Sports του Θοδωρή Βαφειάδη.
Μίλησε για την ιστορία του αθλήματος και το επίπεδο της Ελλάδος στην παρούσα φάση.
Επίσης ανέλυσε τις διαφορές με άλλες πολεμικές τέχνες όσο και τα διαφορετικά είδη του αγωνίσματος.
Ακόμα αναφέρθηκε στον χώρο του και τις κινήσεις του στον καιρό της πανδημίας.
Πως ξεκίνησε το kick boxing;
«Παλιότερα τα βασικά αθλήματα ήταν η πυγμαχία, το καράτε, το tae kwon do, κ.ά. Το kick boxing είχε έρθει ως κάτι καινούργιο στο χώρο των πολεμικών τεχνών.
Πήραν τα χτυπήματα από την πυγμαχία και κάποια λακτίσματα από το καράτε και το tae kwon do όπως και από άλλες πολεμικές τέχνες. Ο ρόλος του ήταν το θέαμα για τον κόσμο.»
Εσύ από τι επηρεάστηκες και ξεκίνησες;
«Όλα ξεκίνησαν από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν τότε αθλητής της πυγμαχίας. Είχε περάσει από διάφορες σχολές αλλά όταν ήρθε στην Θεσσαλονίκη άρχισε να προπονείται από τον Γιώργο Αρμάγο.
Όταν έγινα και γω 8 χρονών ξεκίνησα να πηγαίνω για να δω πως θα μου φανεί.
Είχα ήδη το μικρόβιο από τον πατέρα μου για τις πολεμικές τέχνες αλλά ‘’αρρώστησα’’ με το kick boxing. Αυτά τα δύο αγωνίσματα έχουν αρκετά κοινά όμως διαφέρουν σε μερικά σημεία.»
Ποιες οι μεγάλες διαφορές του kick boxing και της πυγμαχίας;
«Για πολλούς φαίνεται να είναι κάτι παρόμοιο, σαν αδέρφια, αλλά στην πραγματικότητα είναι ξαδέρφια.
Η βασική διαφορά είναι πως στο kick boxing χρησιμοποιούμαι και τα πόδια ενώ στην πυγμαχία όπως είναι λογικό, απαγορεύεται.
Άλλες διαφορές είναι στο ρυθμό, στον τρόπο παιχνιδιού, στην απόσταση και στην προπόνηση. Παρόλα αυτά και τα δύο έχουν την μαγεία τους.»
Υπάρχουν πολλά στυλ στο kick boxing. Ποια είναι και τι διαφορές έχουν;
«Υπάρχουν 3 στυλ. Το παραδοσιακό ή αν προτιμάς αρχικό στυλ είναι το full contact. Σε αυτό το στυλ επιτρέπεται το λάκτισμα από την μέση και πάνω. Η μόνη επαφή που επιτρέπεται κάτω από την μέση είναι η σκούπα δηλαδή να ‘’μαζεύεις’’ τα πόδια του αντιπάλου με τα δικά σου.
Όταν ήθελαν να γίνει πιο αγωνιστικό και να αρχίσει να ελκύει κόσμο δημιούργησαν το στυλ του Κ1. Σε αυτό το στυλ επιτρέπεται το λάκτισμα στο μηρό του αντιπάλου ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γόνατα πάνω σε όλο το σώμα.
Το χτύπημα με το γόνατο είναι αρκετά δυνατό χτύπημα καθώς προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά ενώ παράλληλα κάνει το άθλημα περισσότερο θεαματικό. Όμως απαγορεύεται να κάνεις δύο σερί χτυπήματα με το γόνατό σου.
Το άλλο και τελευταίο στυλ είναι το low kicks. Το συναντάμε κυρίως σε ερασιτεχνικούς αγώνες και σπανιότερα σε επαγγελματικούς. Δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με το Κ1 απλά απαγορεύεται το χτύπημα με το γόνατο.»
Υπάρχει η φράση ‘’Αν μπορείς να τους κερδίσεις και να τρέξεις τότε τρέξε’’. Τι λένε οι άνθρωποι του χώρου;
«Ισχύει αυτή η φράση στο χώρο. Καλύτερα να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τσακωμό αλλά θα πω ότι αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, απόλαυσέ το. Αυτό το λέω με την έννοια ότι εάν φτάσεις σε σημείο που δεν μπορείς να αποφύγεις την κατάσταση, καλό είναι να ξέρουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας.
Για έναν αθλητή πολεμικών τεχνών καλό είναι ό,τι ξέρει να το βγάζει πάνω στο ρινγκ και εκτός μόνο σε περίπτωση προστασίας. Μην ξεχνάμε παράλληλα και τον διάλογο του μεγάλου δάσκαλου Bruce Lee με έναν μαθητή του.
Τον ρώτησε ο μαθητής «Δάσκαλε γιατί μας μιλάς για ειρήνη ενώ μας δείχνεις την βία;». Τότε απάντησε ο Bruce Lee «Καλύτερα να είσαι ένας πολεμιστής σε ένα κήπο παρά ένας κηπουρός σε πόλεμο» και αν κάτσει κάποιος να αναλογιστεί αυτά τα λόγια τότε μπορεί να καταλάβει την έννοια των πολεμικών τεχνών.»
Η Ελλάδα σε τι επίπεδο βρίσκεται;
«Το ελληνικό kick boxing είναι σε ένα εξαιρετικά καλό επίπεδο, με πολλές και καλές πιθανότητες ανάπτυξης και τρομερούς ανερχόμενους αθλητές που αυτή την στιγμή είναι στο εξωτερικό για να σηκώσουν ψηλά την ελληνική σημαία.
Η Εθνική έχει μεγάλα ονόματα όπως ο Άγγελος Γιακουμής. Οι Έλληνες αθλητές έχουν πολλές διακρίσεις και εύχομαι κάποια στιγμή και γω να τα καταφέρω με τα γαλανόλευκα.»
Έχει βοηθήσει το internet στην διάδοση του αγωνίσματος;
«Το internet έχει βοηθήσει κατά πολύ καθώς μπορούμε να δούμε αγώνες ευκολότερα και συχνότερα. Παλιότερα βλέπαμε μόνο από το στάδιο και αυτό γινόταν σπάνια.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχει τεράστια αύξηση στην γνώση και την κινητικότητα του μέσου νέου Έλληνα προς τις πολεμικές τέχνες γενικότερα είτε ως αθλητής είτε ως θεατής.»
Μέσα μας έχουμε το σύνδρομο της Ελληνίδας μάνας που σκέφτεται πως το παιδί της θα χτυπήσει. Πόσο επικίνδυνο είναι το kick boxing από θέματα τραυματισμών;
«Αρχικά οι ερασιτεχνικοί αγώνες δεν γίνονται χωρίς προστατευτικά. Η κάσκα στο κεφάλι, οι επικαλαμίδες και πολλά ακόμη προστατευτικά είναι απαραίτητα για την συμμετοχή κάποιου όπως και στην προπόνηση. Η προστασία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Παλιότερα τα γάντια ήταν σχεδόν δεύτερης διαλογής, υπήρχε έλλειψη προστασία και μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
Ο επαγγελματικός αθλητισμός στο kick boxing έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα αλλά και πάλι δεν είναι σε ακραία κατάσταση όπως φοβάται ο κόσμος. Ο κίνδυνος υπάρχει πάντα και παντού αλλά μέσω προπονήσεων τον μειώνουμε στο ελάχιστο.»
Πλέον έχεις δικό σου χώρο για ατομικές προπονήσεις. Πες μας γι’ αυτόν.
«Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε χάρη στον πατέρα μου και τον ευχαριστώ. Επίσης με βοήθησε και ο δάσκαλός μου, Νίκος Κακαρέλης με τον εξοπλισμό, τις συμβουλές και οικονομικά.
Είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την δημιουργία αυτού του μικρού χώρου αλλά μεγάλου χώρου συναισθηματικά.
Ο χώρος αρχικά έγινε για να κάνω εγώ προπονήσεις κοντά στο σπίτι μου καθώς σε όλο αυτό το διάστημα δεν γινόταν λόγω της καραντίνας και της πανδημίας. Με βοήθησε να κρατήσω σωματική και ψυχική κατάσταση σε πολύ καλά επίπεδα.
Παράλληλα λόγω των σπουδών μου στον τομέα της προπονητικής και συγκεκριμένα στο personal training προσπαθώ να μάθω μέσα από τον χώρο την δουλειά καθώς κάνω προπονήσεις σε άλλα άτομα, πάντα με προσοχή.
Αν και νομίζω πως ο κύριος Χαρδαλιάς παραμονεύει στην γωνία μετά από αυτό που είπα αλλά δεν πειράζει.»