Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
πυρκαγιά

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ: ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΕΥΚΑ, ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ

Κάθε καλοκαίρι προκαλούνται αρκετές πυρκαγιές. Εξαιτίας των ξηροθερμικών συνθηκών, μιας και το μεσογειακό περιβάλλον κατέχει αυτές τις συνθήκες, ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση, χωριά, παραθαλάσσια μέρη και στα προάστια των πόλεων που περιβάλλονται από πράσινο.

Ένα λάθος που γίνεται στις αναδασώσεων, είναι η επιλογή του πεύκου. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εμβληματικά δέντρα, που όχι μόνο είναι καλαίσθητα αλλά προσφέρουν και αρκετή σκιά. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Tα όμορφα πεύκα, άσχημα καίγονται.

πυρκαγιά

Το πεύκο πιάνει εύκολα φωτιά και δυστυχώς σβήνει πολύ δύσκολα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρετσίνι με το οποίο είναι γεμάτο το πεύκο, είναι παρόμοιο καύσιμο με το πετρέλαιο. Όταν καεί το πεύκο λοιπόν και αυτό το καύσιμο που έχει εξατμίζεται, προκαλείται μια χημική αντίδραση και βγαίνει κηροζίνη υπό τη μορφή ενός σύννεφου που κινείται με τον άνεμο. Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν πεύκα, αλλά σε περιοχές που δεν έχει πολλά στρέμματα πρασίνου.

Δέντρα όπως οι δρύες, οι κουτσουπιές, οι χαρουπιές, οι ακακίες, οι καρυδιές, οι φραγκοσυκιές, τα πουρνάρια, τα κυπαρίσσια και άλλα είναι τα κατάλληλα δέντρα, που όχι μόνο δεν πιάνουν εύκολα φωτιά, αλλά είναι όμορφα και προσφέρουν σκιά.

πυρκαγιά

Βέβαια, πέρα από το συγκεκριμένο λάθος, πραγματοποιείται ακόμη ένα έγκλημα. Η φροντίδα των δασών γίνεται μόνο μετά από πυρκαγιά. Η προστασία τους χρειάζεται όλο το χρόνο και σε αυτήν περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι καθαρισμοί των δασών, η διάνοιξη δασικών οδών και η δημιουργία αντιπυρικών δρόμων.

Επίσης και τα ίδια να νοικοκυριά πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα, καθώς το χειρότερο είναι να μετράμε νεκρούς και όχι καμένες περιουσίες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Φτιάχνουμε μονοπάτια με ανθεκτικά υλικά στη φωτιά, όπως χαλίκι.
  • Διατηρούμε το γκαζόν σε χαμηλό ύψος και δροσερό.
  • Καθαρίζουμε τα ξερά χόρτα του κήπου.
  • Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα.
  • Φυτεύουμε καλοκαιρινά λαχανικά στον κήπο.
  • Αποφεύγουμε τη φύτευση ψηλών δέντρων κοντά σε σύρματα της ΔΕΗ.

Εάν γίνουν πράξη αυτά τα βήματα, τότε όχι μόνο θα βοηθήσουμε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, αλλά και τους εαυτούς μας.

πυρκαγιά

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *