Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ENTRY LEVEL ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τελειώνεις το σχολείο, δίνεις εξετάσεις, αγχώνεσαι, πιέζεσαι, διαβάζεις, περνάς στη σχολή, αποφοιτείς κι έρχεται η στιγμή να βγεις στην αγορά εργασίας. Έλα όμως που – δυστυχώς – δε θα βρεις απευθείας εργασία…

Χιλιάδες αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις σχολές και άλλοι τόσοι νέοι αναζητούν εργασία πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν. Το πρόβλημα είναι πως βλέπεις πολλά νέα παιδιά να ασχολούνται με κάτι άλλο, όπως σέρβις. Που ναι, δεν είναι κακό. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Όμως είναι κρίμα να έχει μοχθήσει κάποιος για το όνειρό του και να βρίσκει κλειστές πόρτες. Δεν είναι;

ανεργία

«Πρωτιά» σε ανεργία στην Ε.Ε

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στην Ελλάδα, με πρώτη την Ισπανία, αν και τον Ιούνιο2022 καταγράφηκε πτώση στα ποσοστά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12,3% από 15% τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους και έναντι 12,5% τον Μάιο. Όμως έχουμε και μια πρωτιά στο… υψηλότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων με 29,5% και ακολουθεί η Ισπανία με 27,9%. Οι μεσογειακές χώρες έχουν μια άλλη μαγεία…

ανεργία

Entry level θέσεις ούτε με κιάλια

Παρά τα ποσοστά ανεργίας των νέων οι επιχειρήσεις επιμένουν να «κλείνουν την πόρτα» στους αποφοίτους. Γιατί; Διότι δεν υπάρχει προϋπηρεσία. Μα πώς στο καλό ο υποψήφιος θα αποκτήσει εμπειρία εάν δε δουλέψει; «Ε, ας πάει να βρει, όλο και κάπου θα έχει». Φυσικά, πώς δε μας πέρασε από το μυαλό; Παιδιά, υπάρχουν παντού entry level θέσεις, μην τεμπελιάζετε!

Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα να μην είμαστε ικανοί να δώσουμε μια ευκαιρία σε έναν νέο. Μόλις τώρα αποφοίτησε από τη σχολή, εάν ως επιχείρηση έχεις budget γιατί δεν επενδύεις πάνω σε ένα νέο άνθρωπο; Πώς θα σταματήσει η μετανάστευση και πώς θα υπάρξει εξέλιξη σε αυτήν τη χώρα; Μη ξεχνάς πως οι νέοι είναι το μέλλον, σε αρέσει δε σε αρέσει.

ανεργία

Τα θετικά ενός entry level υποψηφίου

Μπορεί ο παλιός να είναι αλλιώς αλλά και ο νέος είναι ακόμη πιο αλλιώς. Εάν επενδύσεις πάνω σε ένα νέο υποψήφιο, μόνο ζημιωμένος δε θα βγεις. Αφού η Gen Z έχει μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία, θα έχει μια πληθώρα φρέσκων ιδεών. Όχι μόνο θα «απογειώσει» την επιχείρηση και μπορέσεις να τον «πλάσεις» όπως θες, αλλά θα σε μάθει πολλά πράγματα. Όχι από άποψη γνώσεων, αλλά από άποψη νέας ζωής και σκέψης. Θα σε βοηθήσει στο να προσαρμοστείς πιο γρήγορα στις παρούσες ραγδαίες εξελίξεις.

ανεργία

Εν τέλει;

Ο νέος ξέρει καλύτερα το τι ανάγκες έχει το κοινό και ιδίως αν αφορά το Διαδίκτυο. Οπότε, επένδυσε και εμπιστεύσου τον. Εξάλλου θα βοηθήσεις και στην, εν μέρει, επίλυση ενός σημαντικού θέματος. Την ανεργία των νέων. Ο νέος δε βαριέται να δουλέψει. Απλώς είναι απογοητευμένος με την παρούσα κατάσταση και πιστεύει ότι πήγαν στράφι οι κόποι του. Παρόλα αυτά δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί. Η αγορά εργασίας και ιδίως στην Ελλάδα είναι μια ζούγκλα. Εάν δεν έχεις νεύρα, τότε ως νέος είναι είναι δύσκολο να βοηθηθείς.

ανεργία

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *