Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Χαρίσκος

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΧΑΡΙΣΚΟΣ: ΤΟ ΤΖΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

«Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος επιλέγει τον δικό του μοναδικό τρόπο να εξηγήσει το ποιος πραγματικά είναι. Για εμένα μιλάει η δουλειά μου».

Με τον φίλτατο χημικό και αποσταγματοποιό, κ. Δημήτρη Χαρίσκο, γνωριστήκαμε το 2015 στο φροντιστήριο, όταν ήμουν μαθήτρια Λυκείου. Όντας μεταδοτικός καθηγητής και με χιούμορ, με έκανε να καταλάβω λίγο καλύτερα την επιστήμη της Χημείας και να γράφω αξιοπρεπή διαγωνίσματα στο σχολείο. Όταν έμαθα πως πραγματοποιήθηκε ένα όνειρό του και που του δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει το δικό του αποστακτήριο στο Ξηροπόταμο Δράμας, πραγματικά είχα χαρεί. Όχι επειδή είναι ένας καθηγητής που μπορεί να εξηγήσει τη Χημεία στα παιδιά, αλλά επειδή νοιάζεται για τα παιδιά. Μακάρι όλοι οι μαθητές να έχουν την τύχη να γνωρίσουν έναν τέτοιο καθηγητή.

Για όσους αναρωτιούνται το πως και γιατί ένας καθηγητής Χημείας δημιούργησε το δικό του αποστακτήριο, ο κ. Χαρίσκος δήλωσε στη Μαρία Γερμαντζίδου και στο grdiscovery.com, πως η χημεία είναι η βάση της αποσταγματοποιίας. «Δε θεωρώ πως υπήρξε κάποια αλλαγή ως προς την επιλογή να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς πάντα με σαγήνευε αυτός ο κλάδος. Ο δρόμος της απόσταξης είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό μονοπάτι, που χρειάζεται πίστη και πολλή φαντασία», συμπλήρωσε.

Η παραγωγή αλκοολούχων ποτών ποικίλει. Ξεκινάμε από τα πιο κλασικά, δηλαδή το τζιν (Dryriver Gin), το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, το τσίπουρο με γλυκάνισο καθώς και το παλαιωμένο τσίπουρο σε γαλλικά και αμερικaνικά βαρέλια (Μάνγκους Τσίπουρο). Τέλος, κατ’ εμέ, πάμε στα πιο «εκλεπτυσμένα», δηλαδή τη σειρά αποσταγμένων λικέρ φρούτων (λεμονανθός, νεκταρίνι και κυδώνι) της οικογένειας Καίσαρα Εμάνουηλ. Φυσικά και τον ρώτησα ποιο είναι το κορυφαίο προϊόν, όμως μου εκμυστηρεύτηκε πως «ένα γονιός αγαπάει εξίσου όλα του τα παιδιά». Οπότε δε νομίζω να μάθουμε ποιο υπερτερεί έστω και λίγο…

Χαρίσκος

Τελικά με γλυκάνισο ή χωρίς; Αιώνιο ερώτημα…

Άλλο ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε, καθώς τη χαρακτήρισε ως ερώτηση παγίδα. «Σημασία δεν έχει η παρουσία ή όχι του γλυκάνισου, αλλά η παρουσία των αγαπημένων ανθρώπων που μας συνοδεύουν. Χωρίς αυτούς, δε θα υπήρχε καν αυτό το ερώτημα», δήλωσε. Για τους αναγνώστες που νοιάζονται έστω και λίγο για το δημοσιογράφο, προτιμώ με γλυκάνισο. Τόσο γευστικά όσο και από κέφι.

Χαρίσκος

Ο κορωνοϊός, ο πόλεμος και γενικά οι κρίσεις

Δεν μπορούσα να μην του παραθέσω και κάποιες ερωτήσεις όσον αφορά τις δυσκολίες. Άλλωστε ποιος επιχειρηματίας δεν έχει αντιμετωπίσει; «Οι δυσκολίες ήταν πολλές, γραφειοκρατικές, οικονομικές και πραγματικά δεν μπορώ να τις απαριθμήσω. Πιστεύω πως αυτό δεν είναι το νόημα. Σημασία έχει – αυτό θέλουμε να προβάλλουμε στον κόσμο – πως όσες και να είναι οι δυσκολίες και όσο σκοτεινό και αν φαίνεται το μονοπάτι, εφόσον υπάρχει υπομονή πίστη και θέληση, όλα είναι δυνατά», ανέφερε ο κ. Χαρίσκος.

Παρόλα αυτά οι κρίσεις πάντα θα υπάρχουν και η αντιμετώπισή τους θα είναι πάντα η ίδια. «Ο Covid-19 σίγουρα ανακάτεψε την τράπουλα και έφερε τα πάνω κάτω. Όμως στην Ελλάδα στα δύσκολα πάντα ερχόμαστε πιο κοντά και ίσως αυτό εν τέλει να μας βοήθησε. Δεν είναι η οποιαδήποτε κρίση το πρόβλημα αλλά ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε. Μια κρίση μπορεί να σε παραλύσει ή να σε πεισμώσει ακόμη περισσότερο. Θεωρώ λίγο υποκριτικό να μιλήσω για την κρίση αυτή πάνω στην επιχείρησή μας, διότι αυτή η κρίση κόστισε ζωές και καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε ανθρώπινη ζωή. Για τον πόλεμο δεν έχω να πω κάτι. Θεωρώ απλά ντροπή την αιματοχυσία το 2022 μ.Χ», δήλωσε.

Χαρίσκος

Και τα παιδιά που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους;

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι δύσκολο και αρκετά τρομακτικό να επενδύσει ένα νέο παιδί στη δική του επιχείρηση. Όπως τόνισε ο χημικός και αποσταγματοποιός, κ. Δημήτρης Χαρίσκος, τα νέα παιδιά θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες και απίστευτα ψηλούς τοίχους. Όμως όσοι δεν τα παρατήσουν και ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα από καρδίας, θα πετύχουν. «Η ευχή μου για όλα αυτά τα παιδιά είναι να μη σταματήσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους. Ό,τι και αν συμβεί. Εγώ θα είμαι πάντα εκεί για αυτά για να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια μπορώ», κατέληξε.

Χαρίσκος

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *