Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
dodgeball

ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ DODGEBALL!

Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσουμε για το DODGEBALL;

 

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ είναι κάποια από τα παιχνίδια που παίζονται από όλα τα παιδιά στα σχολεία καθημερινά. Ωστόσο, εκτός από αυτά τα δημοφιλή αθλήματα υπάρχουν και πολλά άλλα παιχνίδια με μπάλα. Που έχουν κερδίσει τους νέους. Ένα από αυτά είναι και τα “μήλα”. Γνωρίζετε όμως από ποιο άθλημα προέρχονται τα μήλα;

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Dodgeball

 

 

To Dodgeball που απέκτησε ξανά ενδιαφέρον για την νεολαία μέσω της ταινίας “Dodgeball : A True Underdog Story”, είναι ο εμπνευστής πολλών παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο όπως τα μήλα στην Ελλάδα, το Sekan-tadi στην Ινδία, το Diu Sha Bao στην Κίνα και το Tussen Twee Vuren σε Βέλγιο και Ολλανδία.

 

Πως παίζεται όμως το Dodgeball;

 

 

 

 

Πρόκειται για ένα ομαδικό παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες των δυο ομάδων προσπαθούν να πετάξουν και να χτυπήσουν με την μπάλα τους αντιπάλους τους. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να εξουδετερώσει όλα τα μέλη της αντίπαλης ομάδας “καίγοντας” τους με το να τους ακουμπάει η μπάλα. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος του παιχνιδιού είναι ότι αν κάποιος παίκτης μπορέσει και πιάσει στον αέρα την μπάλα που έρχεται κατά πάνω του, τότε αυτός που πέταξε την μπάλα βγαίνει εκτός παιχνιδιού, όπως επίσης εκτός παιχνιδιού βγαίνει όποιος παραβιάσει τα όρια του γηπέδου. Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 παίκτες και επομένως έχει 6 μπάλες, αλλά αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως το μέγεθος του γηπέδου.

 

Το συγκεκριμένο σπορ μπορεί να παιχτεί σε οποιοδήποτε οριοθετημένο γήπεδο, όπως αυτά του μπάσκετ και του βόλεϊ. Οι δυο ομάδες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε έναν χώρο με 15 μέτρα πλάτος και 7,6 μέτρα μήκος, ενώ ανάμεσα σε αυτούς τους χώρους πρέπει να υπάρχει μια ουδέτερη ζώνη 3ων μέτρων που απαγορεύεται να εισχωρούν οι παίκτες.

 

Το άθλημα αυτό παίζεται τόσο ανεπίσημα και κάτω από διαφορετικούς κανονισμούς όσο και επίσημα σαν διεθνές άθλημα υπό την αιγίδα των World Dodgeball Federation και World Dodgeball Association. Μάλιστα στην Αμερική η 27η Απριλίου θεωρείται ως διεθνής ημέρα Dodgeball.

 

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο παιχνίδι Dodgeball στις 25/9/2012 με 6.084 συμμετέχοντες. Τέλος, το ρεκόρ για την μεγαλύτερη διάρκεια παιχνιδιού κατέχει το Castleton State College στο Vermont με διάρκεια 41 ωρών 3ων λεπτών και 17 δευτερολέπτων, σε ένα παιχνίδι από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 29 Απριλίου.

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μπάμπης Χαραλαμπίδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *