Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΑΠΘ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΠΘ ΠΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

Μεγάλο ήταν το ποσοστό εγκληματικότητας στους χώρους του ΑΠΘ πριν την αστυνόμευση, αλλά συνεχίζει να είναι ακόμα και μετά από αυτή.

Έντονη είναι η ανησυχία από την πλευρά του ΑΠΘ αλλά και από την πλευρά των φοιτητών μιας και η εγκληματικότητα που υπάρχει τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν έχει καταπολεμιστεί.

Η εγκληματικότητα στους χώρους των Ελληνικών πανεπιστημίων και δη του ΑΠΘ αποτελεί σοβαρό ζήτημα που έχει συζητηθεί τόσο σε δημοσιογραφικές, αλλά και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις. Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2018, έδειξε ότι το ΑΠΘ βρίσκεται στη κορυφή καταγεγραμμένων εγκληματικών περιστατικών σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας.

ΑΠΘ

Κατάληψη από φοιτητικούς συλλόγους στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2021. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται κατά του νέου νόμου της υπουργού παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που μεταξύ άλλων προτείνει την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με το Wikipedia, το πανεπιστημιακό campus στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής για μη καταλληλότητα και ασφάλεια των φοιτητών.

(Λόγω της προηγούμενης ύπαρξης του Πανεπιστημιακού ασύλου σε συνδυασμό με την αδυναμία των αρχών να προσλάβουν ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού φύλαξης, η πρόσβαση στους χώρους δημοσίων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα είναι ελεύθερη ακόμα και από άτομα που δεν σχετίζονται με ακαδημαϊκές δραστηριότητες εντός των χώρων).

Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίας μία σειρά από βιασμούς, σεξουαλική παρενόχληση, ληστείες, διαρρήξεις, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, καθώς και βιαιοπραγίες κατά φοιτητών και προσωπικού. Συχνά αποτελεί και πεδίο σύγκρουσης αναρχικών ομάδων με αστυνομικές δυνάμεις. Τον Ιούνιο του 2017 εντοπίστηκαν δύο άψυχα σώματα στο χώρο του πανεπιστημίου.

Από την μία η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών λέει ναι στην φύλαξη αλλά όχι στην αστυνόμευση και από την άλλη ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει δηλώσεις για την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών ακόμα παρά τις διαμαρτυρίες των φοιτητικών συλλόγων.

Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να μην υπάρχει αστυνόμευση αλλά να αυξηθεί η ασφάλεια του πανεπιστημίου με διάφορα μέτρα τα οποία θα ελέγχουν το ποιος μπαίνει στο πανεπιστήμιο.

ΑΠΘ

Σκάναρε και δες περισσότερα

Στεφανία Κοντού, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *