Υπάρχουν πολλά μαγευτικά τοπία για να εξερευνήσει κανείς στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι ο ποταμός Αχέροντας, όπου εκτός από το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρασινάδα, κρύβει επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αξίζει να τη διαβάσεις…
Ο Ποταμός Αχέρων ή αλλιώς Αχέροντας, εντοπίζεται στην περιφέρεια της Ηπείρου. Οι πηγές του διασχίζουν τον νομό της Θεσπρωτίας και Πρεβέζης και πιο συγκεκριμένα είναι 2 χιλιόμετρα, έξω από το χωριό Γλυκή, στη Θεσπρωτία. Τα γαλαζοπράσινα νερά και τα δέντρα που υπάρχουν τριγύρω, χαρίζουν μια ήρεμη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες. Φυσικά, για τους λάτρεις των extreme sports πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδηλασία, καγιάκ και πεζοπορία.
Ο μύθος για τις «Πύλες του Άδη»
Όσοι πάλι από εσάς αγαπάτε να μαθαίνεται διηγήσεις για διάφορους μύθους και θρύλους, σας έχουμε μια ιστορία που προέρχεται από τα αρχαία χρόνια. Πρωτού όμως περάσουμε σε αυτή, θα αναλύσουμε την ονομασία του ποταμού. Ο Αχέροντας βγαίνει από το «άχος» που στην αρχαία ελληνική γλώσσα, σημαίνει θλίψη, στεναχώρια, θρήνος. Ωστόσο υπάρχει μια διαφορετική εκδοχή, όπου προκύπτει από το «αχός» και έχει δύο σημασίες, όπως «υπόκωφος θόρυβος» και «ρέω».
Έτσι λοιπόν, λένε στη μυθολογία ότι ο Ερμής παρέδιδε εκεί τις ψυχές στον βαρκάρη Χάροντα, ώστε να καταλήξουν μετά στον Άδη. Προκείμενου να διασχίσει κάποιος τον ποταμό, όφειλε να καταβάλει ένα νόμισμα ως αντίτιμο. Για αυτό οι συγγενείς των αποθανόντων τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών. Όποιος δεν το τηρούσε, η ψυχή του πεθαμένου ήταν καταδικασμένη να περιπλανιέται και να βασανίζεται αιώνια στις όχθες του ποταμού. Την εξαίρεση σε αυτό όμως αποτελούσε ο Μένιππος, ο οποίος δεν πλήρωνε, κατά τον Λουκιανό.
Η βάρκα κατέληγε στον Κάτω Κόσμο και περνούσε πάντα από τον Κέρβερο, όπου ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια με ουρά δράκου και φιδίσια χαίτη. Φρουρούσε εκεί τις πύλες αλυσοδεμένος, ώστε να μη μπορεί να περάσει κανένας παρείσακτος στο σπίτι του Άδη.
Μια ακόμη πληροφορία
Φημολογείται ότι κάποτε τα νερά ήταν πικρά, επειδή ένα τέρας βρισκόταν σε εκείνες τις πηγές και τα δηλητηρίαζε. Στη συνέχεια τα νερά έγιναν γλυκά όταν ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς, σκότωσε το τέρας. Από εκεί προήλθε και το όνομα του χωριού Γλυκή. Συνεπώς, οι ιστορίες του ποταμού Αχέροντα μας δελεάζουν να ταξιδέψουμε ως εκείνο τον μυθικό προορισμό.
Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα
Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος