Ο διάσημος καλλιτέχνης της ρέγκε μουσικής, Μπομπ Μάρλεϊ, με το χαρακτηριστικό παρουσιαστικό και την ξεχωριστή του χροιά έγινε πασίγνωστος ανά τον κόσμο ιδιαίτερα προς τα τέλη του ’60 και έπειτα. Στη ζωή του συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Όσο αναφορά για τον θάνατο του, κυκλοφόρησαν φήμες ακόμη και για δολοφονία.
Τα ανέμελα παιδικά του χρόνια
Το πλήρες όνομά του ήταν Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ και γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945, στο μικρό χωριό Nine Mile της Τζαμάικα. Ο πατέρας του Νόρβαλ Μάρλεϊ, καταγόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν αξιωματικός, ενώ η μητέρα του Σεντέλα Μπούκερ, ήταν από τη Τζαμάικα. Δυστυχώς όμως ήρθαν οι συγκυρίες έτσι όπου ο Νόρβαλ έπρεπε οπωσδήποτε να παρουσιαστεί στην Αγγλία, χωρίς όμως τη σύζυγό του και τον γιο του. Στη συνέχεια ο Μπομπ και η μητέρα του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στον Κίνγκστον, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.
Όταν ήταν 14 χρονών, εγκατέλειψε το σχολείο και ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός οξυγονοκολλητή. Στον ελεύθερό του χρόνο, ασχολιόταν με τη μουσική, μαζί με τον φίλους του, Μπάνι Γουέιλερ και Τζο Χιγκς, ενώ αργότερα εντάχθηκε στη παρέα και ο Πίτερ Τος. Κάπως έτσι άρχισε να γράφει κομμάτια, με αποτέλεσμα το 1962, να ηχογραφήσει τα δύο πρώτα του σινγκλ “Judge Not” και “One Cup Οf Coffee”.
Οι εξελίξεις στην επαγγελματική του ζωή
Πειραματίστηκε με τη σκα και ροκστίντι μουσική (πρώιμες μορφές ρέγγε), μαζί με το συγκρότημα του “ The Teenagers”, όπου αργότερα μετονομάστηκε “The Wailers”. Δυστυχώς, η επιτυχία που πρόσμενε δεν ήρθε και για αυτό μετακόμισε μαζί με τη γυναίκα του Ρίτα Άντερσον στο σπίτι της μητέρας της, Ντελαγουέρ, στην Αμερική. Εκεί δούλεψε ως εργάτης στη χημική βιομηχανία Ντιπόν και την αυτοκινητοβιομηχανία Κράισλερ. Ωστόσο, τα λεφτά δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να επιστρέψει πίσω στο συγκρότημά του.
Αφού ηχογράφησαν κάποια κομμάτια, το 1974 διαλύθηκαν, λόγω διαφωνιών. Από την μια πλευρά οι υπόλοιποι ακολούθησαν μια σόλο καριέρα και από την άλλη ο Μάρλεϊ διατήρησε το όνομα του συγκροτήματος και εμφανιζόταν ως Μπομπ Μάρλεϊ και Γουέιλερς, μαζί με νέα μέλη αυτή τη φορά όπως:
- Κάρλτον και Άστον Μπάρβιν
- Τζούνιορ Μάρβιν
- Αλ Άντερσον
- Ρίτα Μάρλεϊ
- Μάρσια Γκρίφιθς
- Τζούντι Μόουατ
Το 1975 κατάφεραν να γίνουν πασίγνωστοι, χάρη στο τραγούδι “No Woman, No Cry” από το άλμπουμ Natty Dread. Συνεπώς, αυτό βοήθησε στο να ανθήσει η ρέγκε μουσική και να περάσει μηνύματα μέσα από τους στοίχους του για την ειρήνη και την αγάπη όλων των ανθρώπων. Μερικά άλλα από τα πιο διάσημα κομμάτια του είναι:
- Jammin
- One Love
- A La La La Long
- Could You Be Loved
- Get Up Stand Up
Πως γνώρισε τη γυναίκα του
Ο Μπομπ γνώρισε την Αλφαρίτα Άντερσον το 1966, σε μια βόλτα που έκανε η ίδια με τις φίλες της. Εκείνος όταν την είδε, πήγε κατευθείαν και της μίλησε. Δεν άργησαν να παντρευτούν. Στη πορεία συνεργάστηκαν μεταξύ τους και επαγγελματικά, καθώς η Ρίτα έκανε τη μια από τις δεύτερες φωνές στα τραγούδια του. Ο Μάρλεϊ βέβαια δεν ήταν πιστός στη σύζυγό του και διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις με πολλές άλλες γυναίκες, από τις όποιες απέκτησε και παιδιά. Πιο αναλυτικά είχε τρία παιδιά από τη Ρίτα, δύο ήταν υιοθετημένα και τα υπόλοιπα οκτώ από άλλες συντρόφους. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Ρίτα τον συγχώρεσε, ενώ ανέθρεψε και τα 13 του παιδιά.
Μια ακόμη πληροφορία
Ο κόσμος ήξερε ότι είχε αδυναμία στη μαριχουάνα. Για αυτό και ήταν συχνά στο στόχαστρο της αστυνομίας. Για κακή του τύχη, κάποια στιγμή τον συνέλαβαν για κατοχή μαριχουάνας και πέρασε έναν μήνα στη φυλακή. Όσο βρισκόταν εκεί, είχε συνάψει άριστες σχέσεις με πολλούς κρατούμενους, οι οποίοι τον παρότρυναν να γράψει τραγούδια με ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Τελικά κράτησε την υπόσχεση του και κατάφερε να δημιουργήσει ένα πιο επαναστατικό ρεύμα με τη μουσική του.
Ο θάνατος και η θεωρία συνωμοσίας
Ο Μπομπ Μάρλεϊ είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Παρόλα αυτά συνέχισε να ελπίζει ότι θα ξεπεραστεί σύντομα το πρόβλημά του. Όταν επέστρεφε με την πτήση του από την Γερμανία στη Τζαμάικα, η κατάστασή του χειροτέρεψε και για αυτό προσγειώθηκε στο Μαϊάμι, ώστε να λάβει άμεση ιατρική περίθαλψη. Το επόμενο πρωί στις 11 Μαΐου του 1981, έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Cedars Of Lebanon, σε ηλικία 36 χρονών.
Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα είχε εξαπλωθεί το μελάνωμα στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο του, προκαλώντας του τον θάνατο. Τα τελευταία του λόγια στον γιο του Ziggy ήταν “Money can’t buy life” («Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή»).
Υπάρχει ωστόσο και μια θεωρία συνωμοσίας που λέει ότι δολοφονήθηκε από πρόθεση. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για τον Νιλ Μπους, ο οποίος είναι αδερφός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Σύμφωνα με τις φήμες, ο Νιλ Μπους εμφανίστηκε ως ρεπόρτερ του περιοδικού «Ρόλινγκ Στόουν» και χάρισε στον Μπομπ ένα ζευγάρι παπούτσια, τα οποία περιείχαν τοξικό χάλκινο σύρμα. Η κατηγορία αυτή δεν αποδείχτηκε ποτέ, καθώς δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα
Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος