Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

BODY BUILDING, ΧΟΜΠΙ Ή ΑΘΛΗΜΑ;

BODY BUILDING, στα ελληνικά σωματοδόμηση, είναι η διαδικασία αύξησης μυϊκής μάζας και εκμηδένισης του σωματικού λίπους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω άρσης βαρών, πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών και θερμίδων ενώ μεγάλη σημασία έχει και η ξεκούραση.

Μπορεί κάποιος να το δει ως χόμπι ή τρόπο γυμναστικής ή ακόμα και άθλημα. Όπως και να το δει κάποιος, σίγουρα είναι ακριβό καθώς οι ποσότητες τροφής, οι οποίες χρειάζονται, μπορεί να είναι μέχρι και τριπλάσιες από τις κανονικές.

Υπάρχουν διαγωνισμοί, οι οποίοι βασίζονται κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση του διαγωνιζόμενου. Οι body builders επιδεικνύουν το σώμα τους έναντι επιτροπής κριτών.

Υπάρχουν 7 βασικές πόζες στους διαγωνισμούς και είναι οι εξής:

  1. Μπροστινή πόζα διπλών δικεφάλων
  2. Πλάγια στήθους
  3. Άνοιγμα πλάτης από μπροστά
  4. Πλάγια τρικεφάλων
  5. Διπλή δικεφάλων από πίσω
  6. Άνοιγμα πλάτης από πίσω
  7. Κοιλιακοί με μηρό

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Η Corinna “Cory” Everson, 6 φορές Ms. Olympian (1984-1989)

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Το στυλ  προπόνησης που χρησιμοποιούν είναι προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη. Μέσω αυτού προκαλούνται μικροσχισμές στους προπονημένους μύες. Κάπως έτσι δημιουργείται το λεγόμενο μυϊκό μικρότραυμα. Το πλεονέκτημα που δημιουργεί είναι το DOMS (καθυστερημένη εκδήλωση μυϊκού πόνου). Συν ότι η μυϊκή ανάπτυξη προκαλείται από την “επισκευή” των μικροτραυματισμών, μέσα σε 1-2 μέρες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένα μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας είναι η διατροφή. Η έντονη προπόνηση, τα υψηλά επίπεδα μυϊκής ανάπτυξης και επισκευής απαιτούν εξειδικευμένη διατροφή. Όπως αναφέραμε νωρίτερα μπορεί κάποιος να καταναλώσει έως και τρεις φόρες παραπάνω θερμίδες από τον μέσο άνθρωπο. Ανάλογα με τους στόχους του καθενός η διατροφή κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

Ο διάσημος ηθοποιός, πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια και 7 φορές Mr. Olympia, Arnold Schwarzenegger, σε νεαρή ηλικία

MR. OLYMPIA

Ο μέγιστος τίτλος του BODY BUILDING είναι ο Mr. Olympia. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από την IFBB (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ BODY BUILDING) στο Joe Weider’s Olympia Weeekend. Ο τίτλος αυτός θεωρείται ως ο πιο σημαντικός τίτλος σωματικής διάπλασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνολικά υπάρχουν 15 νικητές σε 56 διοργανώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Οι δύο νικητές με τις περισσότερες κατακτήσεις αυτού του τίτλου είναι οι Αμερικανοί Lee Haney και Ronnie Coleman με 8. Από κάτω, στις 7 κατακτήσεις, θα βρούμε τον Arnold Schwarzenegger.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με όποιο τρόπο και αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί, χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Οι ποσότητες φαγητού που πρέπει να καταναλωθούν είναι τεράστιες, άρα κοστίζουν. Τα συμπληρώματα και οι ειδικές τροφές δεν πάνε πίσω. Η αφοσίωση που πρέπει να δείξει κάποιος είναι τεράστια. Μετά από κάποιο σημείο δεν είναι απασχόληση αλλά τρόπος ζωής.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *