Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
καλλισθενική γυμναστική

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η καλλισθενική γυμναστική είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος εκγύμνασης. Είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπτύσσει το μυϊκό τόνο και τη φυσική κατάσταση. Θυμίζει αρκετά την ενόργανη γυμναστική, όμως έχουν πολλές διαφορές. Μπορεί και στα δυο να χρησιμοποιούνται όργανα γυμναστικής, αλλά οι ομοιότητές τους τελειώνουν εκεί. Χρειάζεται πολλές αντοχές καθώς γυμνάζει όλο το σώμα και το πιο σημαντικό; Στην ουσία ό,τι άσκηση πραγματοποιείς, γίνεται με το σωματικό βάρος! Η καλλισθενική γυμναστική αποτελείται από πολλές ασκήσεις και φυσικά ως στόχο έχον την ενδυνάμωση.

Οι ασκήσεις αυτές είναι:

  • Τεντώματα
  • Συστροφή σώματος
  • Αιώρηση
  • Άλματα
  • Κάμψεις
  • Έλξεις
  • Βυθίσεις

Το όνομά της, σύμφωνα με έναν αστικό θρύλο, το πήρε από τον αρχαίο Έλληνα, Καλλισθένη. Ο Καλλισθένης ήταν αρχαίος ιστορικός και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της συγκεκριμένης γυμναστικής. Παρόλα αυτά, λέγεται ότι προέκυψε από τις λέξεις κάλλος (=ομορφιά) και σθένος (=δύναμη).

Στο συγκεκριμένο είδος γυμναστικής υπάρχουν ασκήσεις που δεν απαιτούνται απαραίτητα βάρη. Αυτό που χρησιμοποιείται, όπως προαναφέραμε, είναι το ίδιο το σωματικό βάρος για την ενδυνάμωση. Επιπρόσθετα, η επανάληψη της άσκησης σημαίνει ότι γίνεται πιο έντονα και βελτιώνεται η αντοχή.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες που χωρίζεται η καλλισθενική γυμναστική. Η μια είναι η ελεύθερη (freestyle) και η άλλη η στατική (statics). Στην πρώτη, ο αθλητής έχει την ελευθερία να κάνει ότι θέλει. Κάνουν συνήθως διάφορες ασκήσεις αιώρησης, συστροφής κλπ όπου θυμίζουν αρκετά ενόργανη . Στην στατική, κάνουν ασκήσεις όπως κατακόρυφο, βυθίσματα κλπ. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, απαιτούν υψηλή μυϊκή δύναμη.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *