Οι κινέζικοι χαρακτήρες είναι τόσο δύσκολοι όσο νομίζουμε.
Η ιστορία της κινέζικης γραφής ξεκινάει πριν από περίπου 3.500 χρόνια, ακολουθώντας τη γραφή των Σουμέριων και Αιγυπτίων. Το κινέζικο σύστημα δεν πρόκειται για αλφάβητο όπως το εννοούμε στα ελληνικά, δηλαδή μερικά γράμματα και περιορισμένα σε αριθμό που το καθένα αντιστοιχεί σε ένα φθόγγο.
Το «κινέζικο αλφάβητο» είναι ένας συνδυασμός λογογραμμάτων και ιδεογραμμάτων τα οποία φτάνουν σε αριθμό αρκετές δεκάδες χιλιάδες!
Σε αντίθεση με την ελληνική και με άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, η κινέζικη γλώσσα δεν έχει αλφάβητο, αλλά ιδεογράμματα, σύμβολα ή χαρακτήρες. Για την ακρίβεια, ο όρος «ιδεογράμματα» είναι λανθασμένος, καθώς τα ιδεογράμματα είναι μία από τις 6 κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι κινέζικοι χαρακτήρες.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι: εικονογράμματα, σύνθετα ιδεογραμμάτων, φωτο – σημαντικά σύνθετα, μετασχηματισμένα σύστοιχα και δάνεια. Συνολικά, οι κινέζικοι χαρακτήρες είναι περίπου 50.000! Ωστόσο, από αυτούς, σήμερα χρησιμοποιούνται οι 20.000, ενώ ένας μέσος Κινέζος γνωρίζει περίπου 8.000 χιλιάδες.
Τι είναι το σύστημα Pinyin;
Το Pinyin προωθήθηκε με στόχο να βοηθήσει στη διδασκαλία και εκμάθηση των κινέζικων, μιας και δεν υπάρχει κινέζικο αλφάβητο. Είναι στην ουσία αγγλικά γράμματα που βοηθούν τα μικρά παιδιά, αλλά και τους ξένους να προφέρουν τις κινέζικες λέξεις. Για παράδειγμα, η λέξη 昨天 = yesterday, σύμφωνα με το Pinyin, προφέρεται «zuó tiān».
Tα Κινέζικα μην τα υποτιμάς, καθώς είναι η πιο συχνά ομιλούμενη γλώσσα μετά τα Αγγλικά.
Σκάναρε και δες περισσότερα
Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος