Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
σοσιαλισμός

ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ;

Η διαφορά μεταξύ κομμουνισμού και σοσιαλισμού δεν είναι βολικά ξεκάθαρη.

Οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά αυτές οι οικονομικές και πολιτικές θεωρίες δεν είναι ίδιες.

Τόσο ο κομμουνισμός όσο και ο σοσιαλισμός προέκυψαν από διαμαρτυρίες ενάντια στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ενώ οι εφαρμογές των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών τους ποικίλλουν, αρκετές σύγχρονες χώρες – όλες ιδεολογικά αντίθετες στον καπιταλισμό – θεωρούνται είτε κομμουνιστικές είτε σοσιαλιστικές.

Για να κατανοήσουμε τις σύγχρονες πολιτικές συζητήσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού.

Τόσο στον κομμουνισμό όσο και στον σοσιαλισμό, ο λαός κατέχει τους συντελεστές της οικονομικής παραγωγής. Η κύρια διαφορά είναι ότι στον κομμουνισμό, οι περισσότερες περιουσίες και οι οικονομικοί πόροι ανήκουν και ελέγχονται από το κράτος (και όχι από μεμονωμένους πολίτες).

Στον σοσιαλισμό, όλοι οι πολίτες μοιράζονται εξίσου τους οικονομικούς πόρους που διατίθενται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτή η διαφορά και άλλες περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

Ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός προέκυψαν και οι δύο από τη λαϊκή αντίθεση στην εκμετάλλευση των εργατών από τις πλούσιες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης .

Και οι δύο υποθέτουν ότι όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα παράγονται από κρατικά ελεγχόμενα ιδρύματα ή συλλογικούς οργανισμούς και όχι από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η κεντρική κυβέρνηση είναι κυρίως υπεύθυνη για όλες τις πτυχές του οικονομικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων προσφοράς και ζήτησης.

Στον κομμουνισμό, οι άνθρωποι αποζημιώνονται ή παρέχονται με βάση τις ανάγκες τους.

Σε μια καθαρή κομμουνιστική κοινωνία, η κυβέρνηση παρέχει τα περισσότερα ή όλα τα τρόφιμα, την ένδυση, τη στέγαση και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με βάση αυτά που θεωρεί ότι είναι οι ανάγκες του λαού. Ο σοσιαλισμός βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα αποζημιωθούν με βάση το επίπεδο της ατομικής τους συνεισφοράς στην οικονομία. Έτσι, η προσπάθεια και η καινοτομία ανταμείβονται στο σοσιαλισμό.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *