Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αγγλία

Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Το 1878, με τη συνθήκη που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Αγγλία και την Τουρκία, παραχωρήθηκε η κατοχή και διοίκηση της Κύπρου στην Αγγλία. Σε αντάλλαγμα η Αγγλία θα βοηθούσε την Τουρκία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Τον Ιούλιο του 1878 εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο οι αγγλικές αρχές, που υποσχέθηκαν ισονομία, ανεξιθρησκία και ισοπολιτεία για όλους.

Οι Άγγλοι διατήρησαν το διοικητικό σύστημα που ίσχυε μέχρι τότε και ανέθεσαν την ανώτατη εξουσία σε έναν αρμοστή, που κυβερνούσε μαζί με ένα νομοθετικό και εκτελεστικό συμβούλιο. Ο ρόλος του νομοθετικού συμβουλίου ήταν τυπικά κοινοβουλευτικός, στην πραγματικότητα όμως ήταν απλό συμβουλευτικό όργανο στα χέρια της αγγλικής διοίκησης. Το εκτελεστικό συμβούλιο λειτουργούσε γραφειοκρατικά και είχε ως κέντρο του το υπουργείο των Αποικιών.

Αγγλία

 

Το 1914 η Αγγλία κατάργησε τη συνθήκη του 1878, με βάση την οποία ήταν απλά επίτροπος της Τουρκίας στην Κύπρο, και προσάρτησε το νησί στην αγγλική επικράτεια. Το Μάιο του 1925 η Αγγλία κήρυξε την Κύπρο βρετανική αποικία και μετονόμασε τον αρμοστή σε κυβερνήτη του νησιού. Παρά τη σχετική βελτίωση που επέφερε στη ζωή των Κυπρίων η αγγλική διακυβέρνηση, οι Κύπριοι από τα πρώτα χρόνια της αγγλικής κατοχής άρχισαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία τους.

Όταν οι Άγγλοι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, ο αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός θα δεχόταν τη νέα κατάσταση, με την προϋπόθεση πως αυτό θα οδηγούσε μελλοντικά στην ένωση με την Ελλάδα. Το 1889, 1896, 1903, 1911, 1917 και 1919 οι Κύπριοι επανέλαβαν την απόφασή τους να ενωθούν με την Ελλάδα. Η αντίδρασή τους όμως στην αγγλική κατοχή παρέμεινε παθητική.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και τη διεθνή άνοδο των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, η στάση των Κυπρίων έγινε πιο ενεργητική και ο αγώνας τους για την ένωση με την Ελλάδα εντάθηκε το 1931, με την πρώτη μεγάλη αντιαποικιακή εξέγερση του κυπριακού λαού. Η εξέγερση ήταν άοπλη και πνίγηκε στο αίμα. Πολλοί φυλακίστηκαν. Ακολούθησε ένα καθεστώς τρόμου, που κράτησε αρκετά χρόνια και συνδέεται με τη σκληρή διακυβέρνηση του Άγγλου κυβερνήτη Πάλμερ. Ο Πάλμερ απαγόρεψε κάθε πολιτική δράση, την ελευθερία του τύπου, των συγκεντρώσεων, των παρελάσεων κλ.π.

Αγγλία

Οι εξελίξεις αυτές διαμόρφωσαν οριστικά το κυπριακό ζήτημα. Επίσης, το εθνικό κίνημα της Κύπρου για την ένωση με την Ελλάδα έθεσε στο εθνικό κέντρο το σοβαρό πρόβλημα να συγκρουστεί με τη σύμμαχό του Αγγλία, υποστηρίζοντας τους Κυπρίους ή να εκτεθεί απέναντι στον ελληνικό λαό σε αντίθετη περίπτωση.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *