Υπάρχουν πάρα πολλά επιχειρήματα για να χρησιμοποιήσει κάποιος το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι. Αν κάποιος δε γνωρίζει το πως να «κυκλοφορεί» στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ με ασφάλεια, τότε μπορεί να βρεθεί σε αρκετά μεγάλο κίνδυνο. Δεν είναι λόγος αυτός βέβαια να μην το χρησιμοποιεί ποτέ, για αυτό και υπάρχουν και τρόποι αποφυγής των προβλημάτων.
Μερικά από τα θετικά του Διαδικτύου είναι:
- Αμεσότητα στην πληροφορία. Αν θέλει κάποιος να ερευνήσει κάτι ή απλά να μάθει κάποιο νέο που συνέβη εκείνη τη στιγμή, πιθανότατα θα υπάρχει κάπου στο Διαδίκτυο.
- Πληθώρα πληροφοριών. Με άλλα λόγια ότι υπάρχουν κάθε λογής πληροφορίες στο διαδικτυακό ιστό και ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει την έρευνά του ανά πάσα στιγμή.
- Εύκολη έρευνα αγοράς προϊόντων.
- Επικοινωνία με φίλους και οικογένεια.
- Μουσική και γενικά ψυχαγωγία.
- Παραγγελίες. Φαγητό, ρούχα, ψώνια του σουπερμάρκετ.
- Χάρτες και κατευθύνσεις.
Αυτά είναι μερικά από τα θετικά του Διαδικτύου, άλλα υπάρχουν και πολλά άσχημα πράγματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος, ακόμα και άθελά του.
Μερικοί από αυτούς τους κινδύνους είναι:
- Κλοπή προσωπικών στοιχείων. Όπως τοποθεσία, εικόνες, στοιχεία ταυτότητας ακόμα και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού.
- Διαδικτυακός τραμπουκισμός. Το λεγόμενο Cyber Bullying το οποίο ενώ ο κόσμος νομίζει ότι πιάνει νεότερες ηλικίες, δυστυχώς είναι ευάλωτοι και μεγαλύτεροι άνθρωποι σε αυτό.
- Επικίνδυνες ιστοσελίδες που περιέχουν ιούς για τον υπολογιστή.
- Scammers. Στοχεύουν να παραπλανήσουν τον κόσμο, προκειμένου να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι το e-mail ενός πρίγκηπα που θέλει να μοιραστεί την κληρονομία του.
Αν και ακούγονται όλα αυτά πολύ τρομακτικά, εννοείται πως υπάρχουν λύσεις για αυτά τα προβλήματα και είναι απλές. Ξεκινώντας, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή τύπου Anti-Virus, έτσι ώστε η συσκευή να είναι προστατευμένη. Μια ακόμα πρόταση είναι το VPN, που κρύβει την τοποθεσία του δικτύου και προστατεύει από επιθέσεις hackers. Τέλος, όταν βρίσκεται κάποιος σε ιστοσελίδες που δεν αναγνωρίζει και έχει e-mail που δεν τα περιμένει, τότε απλά πρέπει να είναι πιο πονηρεμένος για την όλη κατάσταση.
Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:
Νίκος Μπακλατζής, Δημοσιογράφος