Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
φίλαθλος

Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔΟ

Στον ελληνικό αθλητισμό (και όχι μόνο) δεν έχουμε καταλάβει κάτι σημαντικό. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν αθλητισμό χωρίζονται στην πραγματικότητα σε δύο κατηγορίες. Τους οπαδούς και τους φιλάθλους. Στη χώρα μας αυτό το έχουμε μπερδέψει και δυστυχώς πρέπει να γραφτεί αυτό το άρθρο.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι και στις δυο αυτές κατηγορίες βρίσκονται αυτοί που θέλουν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα ή αθλητή. Μάλιστα για το συγκεκριμένο λόγο αρκετοί φτάνουν και σε σημεία φανατισμού. Αυτό στην πραγματικότητα είναι οι οπαδοί και όχι οι φίλαθλοι. Με λίγα λόγια οπαδός είναι αυτός που πηγαίνει γήπεδο ή γενικά σε αθλητικούς χώρους προκειμένου να υπερασπιστεί έναν αθλητή ή μία ομάδα.

Το ερώτημα τώρα που γεννιέται είναι το εξής: Ποιος χαρακτηρίζεται ως φίλαθλος; Φίλαθλος είναι αυτός που αγαπάει το άθλημα και δεν τον ενδιαφέρει απαραίτητα οι αθλητές και οι ομάδες. Και αυτοί πηγαίνουν γήπεδο αλλά με εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Δεν πηγαίνουν ούτε για να φωνάξουν υπέρ κάποιου άλλου, πέρα του αθλήματος. Στην πραγματικότητα δε θα τον πειράξει το τελικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τον οπαδό που θέλει να κερδίσει αυτός που υποστηρίζει.

φίλαθλος

Μπορεί ένας φίλαθλος να είναι και οπαδός; Ναι, μπορεί. Όλοι ασχοληθήκαμε με τον αθλητισμό επειδή θαυμάζαμε κάποιον αθλητή ή κάποια ομάδα. Ακόμη και να υποστηρίζεις, μπορείς πολύ εύκολα αυτό να το έχεις σαν πιο δεύτερη σκέψη και να πηγαίνεις σε πολλά αθλητικά γεγονότα για διασκέδαση.

Πολλές φορές το να είσαι οπαδός έχει άσχημη κατάληξη. Χουλιγκανισμός, θάνατοι και ξυλοδαρμοί από φίλους ομάδων, ξεκινάνε από ακραίο οπαδισμό. Τα γεγονότα συμβαίνουν σε πολλές χώρες του κόσμου και τα πρώτα δείγματα χουλιγκανισμού στην Ευρώπη ήρθαν από την Αγγλία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανάτου από οπαδούς που επιτέθηκαν σε έναν απλό φίλαθλο. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά δεν γίνονται μόνο στην χώρα μας, απλά τα ξένα δεν γίνονται γνωστά στην Ελλάδα παρά μόνο με εξαιρέσεις.

Τέλος να πούμε ότι δεν είναι κακό να είναι κανείς οπαδός. Εκτός από τον αθλητισμό μπορούμε να βρούμε οπαδούς σε πολλά πράγματα. Από κόμματα μέχρι θρησκείες. Όμως δε χρειάζεται ο οπαδισμός του καθενός να μεταφράζεται ως μίσος προς τους υπόλοιπους που δεν είναι σαν αυτόν. Άλλο να φωνάζεις υπέρ της ομάδας σου, άλλο να γίνεις δολοφόνος επειδή ο άλλος είναι «αλλόθρησκος».

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *