Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΔΟΔ

67 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΝ ΩΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) ανανέωσε την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα για συγκεκριμένη δράση για την προστασία της ασφάλειας και ελευθεριών των δημοσιογράφων, καθώς κατέγραψε αύξηση στον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022.

Η ΔΟΔ δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγράφοντας 67 δολοφονίες δημοσιογράφων και προσωπικού των μέσων ενημέρωσης εν ώρα υπηρεσίας το 2022 σε σύγκριση με 47 πέρυσι.

ΔΟΔ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει 12 νεκρούς από τα μέσα ενημέρωσης, τον υψηλότερο αριθμό στις 21 χώρες όπου έχουν καταγραφεί θανατηφόρα περιστατικά. Αλλά η κυριαρχία του τρόμου των εγκληματικών οργανώσεων στο Μεξικό και η κατάρρευση του νόμου και της τάξης στην Αϊτή, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των δολοφονιών, με 11 και 6 να έχουν τεκμηριωθεί αντίστοιχα. Στην Ασία-Ειρηνικό, η νέα ηγεσία στις Φιλιππίνες δεν έδωσε ανάπαυλα στις φονικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους με 4 δολοφονίες τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ferdinand “Bongbong” Romualdez Marcos Jr, ενώ 5 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτική κρίση στο Πακιστάν.

Η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόσμος είδαν τις δολοφονίες επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης να αυξάνονται από 3 πέρυσι σε 5, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού ενός βετεράνου δημοσιογράφου Al Jazeera, Shireen Abu Akleh. Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Τσαντ και τη Σομαλία, που σημαίνει ότι η Αφρική κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ των πέντε περιοχών της λίστας των νεκρών της ΔΟΔ πίσω από την Αμερική (29), την Ασία-Ειρηνικό (16), την Ευρώπη (13) και τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο (5).

Σκάναρε και δες περισσότερα

Ηρακλής Τάσσης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *