Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΤΣΙΝΓΚ

ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΣΙΝΓΚ

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΣΙΝΓΚ ήταν η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας. Η οποία εξουσίαζε την περίοδο 1644-1912. Είχε προηγηθεί η και ακολουθεί το αστικό δημοκρατικό καθεστώς. Του Σουν Γιατ Σεν.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου


Κατά το πρώτο ήμισυ της Δυναστείας, τον 17ο και 18ο αιώνα, οι Αυτοκράτορες των Τσινγκ δημιούργησαν το μεγαλύτερο κράτος στην ιστορία της Κίνας. Με έκταση 14,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Καλύπτοντας περίπου το 11% της επιφάνειας της Γης, σχεδόν διπλασιάζοντας την παραδοσιακή κινεζική επικράτειας.

Ανάμεσα στις περιοχές που κατακτήθηκαν ήταν ολόκληρη η ιστορική Μογγολία. Τόσο το σημερινό κράτος της Μογγολία, το Θιβέτ, το Σιντσιανγκ ένα τμήμα της σημερινής Ρωσικής Άπω Ανατολής.

Καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Ασίας που σήμερα ανήκει στο Καζαστάν, το Ταζικιστάν, το Κιργιστάν και τη ρωσική δημοκρατία της Τιβά.

Ωστόσο, από τις αρχές του 19ου αιώνα η Δυναστεία Τσινγκ άρχισε να παρακμάζει με ραγδαίο ρυθμό. Καθώς απέτυχε πλήρως να ακολουθήσει τις Δυτικές δυνάμεις και την Ιαπωνία στην τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Με αποτέλεσμα οι Δυτικοί και οι Ιάπωνες να εκμεταλλευθούν την Κίνα. Υποχρεώνοντας την σε ταπεινωτικές και ημι-αποικιακές συμφωνίες. Ενώ οι Ρώσοι απέσπασαν πολλά εδάφη της Κίνας σε Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταρράκωση του κύρους της Δυναστείας στον κινεζικό λαό. Και, εν τέλει, την ανατροπή της.

Μετάβαση από τους Μινγκ στους Τσινγκ

Η μετάβαση από τους Μινγκ στους Τσινγκ ήταν μια περίοδος δεκαετιών με συγκρούσεις ανάμεσα στη δυναστεία των Τσινγκ. Που ιδρύθηκε από τη Μαντσό φατρία Αϊσίν Γκιόρο στην τότε βορειοανατολική Κίνα. Την κυβερνώσα δυναστεία των Μινγκ υπό τη φατρία των Τζου και διάφορες άλλες δυνάμεις ανταρτών στην Κίνα. Οπως οι βραχύβιας διάρκειας δυναστείες Σι υπό τον Τζανγκ Σιεντζόνγκ και Σουν υπό τον Λι Τσιτσένγκ.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Κυριάκος Λυπηρίδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *