Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Dior

DIOR: Ο ΟΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Ο Dior είναι σίγουρα ένας από τους πιο γνωστούς οίκους μόδας, καθώς αποτελεί το συνώνυμο της θηλυκότητας και της ομορφιάς. Αυτή η επωνυμία, κατάφερε να γίνει επιτυχημένη με πολύ κόπο. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά γεγονότα που αποκαλύπτουν το μυστικό επιτυχίας.

Τα πρώτα σκαλοπάτια της αναγνώρισης

Ο Christian Dior, γεννήθηκε στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας, στις 21 Ιανουαρίου του 1905. Η αγάπη του για το σχέδιο φάνηκε από πολύ νωρίς και έτσι ένα μεγάλο του όνειρο ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Ωστόσο η επιθυμία των γονιών του υπερίσχυσε και κάπως έτσι σπούδασε τελικά στο École des Sciences Politiques. Το 1928 μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean, άνοιξε μια μικρή αίθουσα τέχνης στην οδό de la Boetie με την επωνυμία «Galerie Jacques Bonjean».

Μετά από λίγα χρόνια πεθαίνει η μητέρα και ο αδερφός του, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα. Αφού κατέληξε να κλείσει την γκαλερί, συναντά έναν άλλο φίλο του τον Jean Ozenne, όπου του προτείνει να πουλήσει κάποια από τα σχέδιά του σε μια γνωστή εταιρεία καπέλων, την Agnes. Από εκεί και έπειτα, ξεκινάει η ιστορία του οίκου μόδας του Christian Dior, στο Παρίσι το 1946. Σιγά – σιγά έχτισε ένα ατελιέ (30 Avenue Montaigne), προκειμένου να στεγάσει όλες του τις δημιουργίες.

Dior

Φτάνοντας στο 1947, έκανε την πρώτη του παρουσίαση ρούχων, από την συλλογή «New Look», όπου ανέδειξε της φούστες με τονισμένη μέση. Με αυτό τον τρόπο ξεσήκωσε τα πλήθη, δημιουργώντας μια επανάσταση στη μεταπολεμική μόδα. Ο Dior έβαλε όλη του την τέχνη για να αναδείξει την γυναικεία ομορφιά και τα κατάφερε. Μάλιστα, μια από τις πελάτισσες του αποτελούσε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Μετά από ένα χρόνο, η μπουτίκ του Maison εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, ενώ στη συνέχεια ο Christian Dior έδωσε την άδεια να κυκλοφορήσουν αξεσουάρ, γούνες και τσάντες με το δικό του όνομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο ίδιος εργαζόταν ως ένας υπάλληλος.

Christian Dior

Christian Dior

Ο θάνατος του Dior και οι σχεδιαστές που πήραν τα ηνία της επιχείρησης

Το 1957, ο Christian Dior πεθαίνει απροσδόκητα και ο πρώην βοηθός του Yves Saint Lauret αναλαμβάνει την επιχείρηση. Γίνεται ο νεότερος σχεδιαστής μόδας στον κόσμο. Τότε ήταν μόλις 21 ετών. Στην πρώτη συλλογή του, της σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι 1958, όπου την ονόμασε “Trapezoid”, δημιούργησε μια νέα τάση στη μόδα.

Αργότερα, όταν ο Yves Saint Laurent επιστρατεύτηκε στο στρατό το 1960, ενώ ο Marc Bohan πήρε τη θέση του. Παρέμεινε για σχεδόν τρεις δεκαετίες (μέχρι το 1989). ο Γάλλος σχεδιαστής παρουσίασε το λεγόμενο «Slim Look», δηλαδή μια πιο ευέλικτη και απαλή προσαρμογή της εμβληματικής σιλουέτας του Dior. Χάρη σε αυτή του την κίνηση, η πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, η Σοφία Λόρεν και η Μαρλέν Ντίτριχ μπήκαν στον κύκλο των διάσημων πελατών του οίκου.

Δυστυχώς όμως, με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον του κοινού για το όραμα του Boan άρχισε να ξεθωριάζει και για αυτό πήρε τη θέση του ο Ιταλός Gianfranco Ferre. Ο Ferre επανέφερε την αισθητική του Christian Dior, βασιζόμενος σε μια ανάγλυφη σιλουέτα, με εκλεπτυσμένη διακόσμηση και αληθινό γαλλικό σικ. Η πρώτη του συλλογή κατέληξε να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Ο θρίαμβος παρόλα αυτά, δεν κράτησε για πολύ, με συνέπεια να φύγει από την εταιρεία το 1996.

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent

Η εμφάνιση των αρωμάτων

Εκτός από την βιομηχανία της μόδας ο οίκος δεν σταμάτησε εκεί. Κυκλοφόρησε δύο αρώματα που έγραψαν ιστορία, όπως το «Diorling» και «Eau Sauvage» στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Η απήχηση ήταν τεράστια και για αυτό οδήγησε στην ίδρυση ξεχωριστού παραρτήματος καλλυντικών το 1969 με την ονομασία «Christian Dior Cosmetics». Με τον καιρό επεκτάθηκε κι άλλο, εμφανίζοντας τα γνωστά καλλυντικά που κάνουν ακόμη θραύση.

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν πάνω στον Galliano

Τη θέση του δημιουργικού διευθυντή, πήρε ο επαναστάτης της μόδας John Galliano. Με την περίπλοκη διακόσμηση και τη τονισμένη θεατρικότητά του, ταίριαξε αμέσως στους στιλιστικούς κώδικες του Christian Dior. Ο Galliano παρέμεινε για πέντε χρόνια, ώσπου, λόγω του εθισμού του με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, μια μέρα έκανε κάποιες άκομψες δηλώσεις δημόσια. Συγκεκριμένα, έκανε ένα άκρως ρατσιστικό σχόλιο, σε ένα μπαρ στο Παρίσι.

Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, κλήθηκε ύστερα να δώσει εξηγήσεις στο δικαστήριο. Η απόφαση που πάρθηκε από τον δικαστή ήταν να κριθεί ένοχος για δημόσια προσβολή. Αυτό είχε ως αντίτιμο ένα υψηλό χρηματικό πρόστιμο, που έπρεπε να πληρωθεί. Με το που έφυγε ο Galliano, ανέλαβε ο βοηθός του Raf Simons το 2012.

Ως υποστηρικτής του μινιμαλισμού, ο Simons ανέδειξε με έναν δικό του τρόπο την καλαισθησία. Aφαίρεσε όλα τα περιττά και τόνισε τη θηλυκή γεωμετρία. Συνεπώς, διακρίθηκε για τις ιδέες του στον χώρο της μόδας και αποχώρησε μετά από τρία χρόνια για προσωπικούς λόγους. Η τελευταία του συλλογή του για τον οίκο, ήταν Άνοιξη – Καλοκαίρι 2016 στο Λούβρο.

John Galliano

John Galliano

Τωρινή κατάσταση

Πλέον η διαχείριση του brand, είναι γυναικεία υπόθεση. Η Ιταλίδα Maria Grazia Chiuri έκανε την ανατροπή και βρίσκεται ήδη από το 2016 μέχρι και τώρα, στην ηγετική αυτή θέση. Με τον φεμινιστικό της αέρα ξεδιπλώνει την γυναικεία δυναμική μέσα από τα σχέδιά της. Μπορεί λοιπόν ο οίκος του Dior να συνάντησε αρκετές δυσκολίες, όμως τώρα όλα αποτελούν παρελθόν, καθώς η εκλεπτυσμένη φινέτσα παραμένει διαχρονική αξία.

Maria Grazia Chiuri

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *