Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο διαιτητής είναι ο κύριος του αγώνα. Αυτός ελέγχει, παρατηρεί και τιμωρεί μέσα στον αγώνα. Είναι ο μόνος που έχει αυτό το δικαίωμα. Πολλές φορές όμως υπάρχουν καταστάσεις που θα δεχθεί φραστική ή σωματική επίθεση είτε από παίκτες είτε από το προπονητικό team. Δεν θα πούμε καν για το τι ακούγεται από τις κερκίδες.

Δεν είναι μόνος μέσα στο γήπεδο πάντως. Έχει και δύο βοηθούς στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου συν τον τέταρτο διαιτητή, ο οποίος έχει την υπευθυνότητα των πάγκων. Σε μεγαλύτερες κατηγορίες υπάρχουν ακόμα δύο, οι οποίοι βρίσκονται στο VAR. Κάπως έτσι βλέπουμε πως είναι μια ομάδα πίσω και μαζί με τον πρώτο διαιτητή.

Όμως υπάρχουν δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι “Πώς μπορεί να γίνει κάποιος διαιτητής;” και η δεύτερη “Πώς εκπαιδεύονται;”. Ας δώσουμε λοιπόν απαντήσεις και στα δύο.

Η πρώτη είναι εύκολη. Μία αίτηση σε σύνδεσμο ή ένωση υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα αρχίζει η εκπαίδευση.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Τα εργαλεία ενός διαιτητή είναι οι κάρτες, η σφυρίχτρα, το μπλοκάκι και… η υπομονή

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Οι αρχικές προϋποθέσεις για να γίνει η αίτηση κάποιου δεκτή είναι οι εξής:

  • 16 ετών και πάνω
  • Απόφοιτος της τρίτης γυμνασίου ή αντίστοιχου βαθμού
  • Να μην υπάρχει πρόβλημα υγείας καρδιολογικό ή οφθαλμολογικό

Σε κάποιες ενώσεις υπάρχει και ανώτατο όριο ηλικίας εγγραφών λόγω υπερκάλυψης διαιτητών.

Έπειτα η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας διαλέγει τα μαθήματα και τα στέλνει σε όλες τις ενώσεις της Ελλάδος μέσα από τον κανονισμό διαιτησίας. Τα μαθήματα χωρίζονται σε θεωρία και βίντεο.

Στην θεωρία περιλαμβάνονται οι ορολογίες, προϋποθέσεις και κανονισμοί του αθλήματος. Από την άλλη στα βίντεο είναι η υπόδειξη της θεωρίας. Τα μαθήματα αυτά γίνονται ανά εβδομάδα στα γραφεία της εκάστοτε ένωσης.

Στην εξέταση υπάρχουν δύο μέρη. Από την μία τα γραπτά και πρακτικά ενώ υπάρχουν και τα γυμναστικά. Ένας διαιτητής πρέπει να έχει μία ανάλογη ταχύτητα για να μπορεί να ακολουθεί τον αγώνα όσο και την αντοχή. Πολλές φορές μπορεί να δούμε και διαιτητές με καλύτερο σώμα και φυσική κατάσταση από μερικούς ποδοσφαιριστές.

Από εδώ και πέρα, εάν περαστούν όλα τα τεστ, έχει δικαίωμα να διαιτητεύσει σε αγώνα. Όλοι ξεκινάνε είτε από τοπικούς αγώνες της ανάλογης ένωσης είτε από αναπτυξιακές ηλικίες.

Κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται τα τεστ πριν την έναρξη μίας σεζόν. Παράλληλα είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν σεμινάρια και να εξετάζονται πάνω σε αυτά. Στις πρώτες τρεις εθνικές κατηγορίες υπάρχει η περίπτωση η ΕΠΟ να κάνει πάνω από μία φορά τον χρόνο εξετάσεις όσο και να ζητήσει προσωπικά από κάποιον διαιτητή να εξεταστεί.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *