Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ SHIZO KANAKURI

Ο Shizo Kanakuri γεννήθηκε το 1891 στην Tamana της Ιαπωνίας και θεωρείται από τους πατριώτες του, ο ” πατέρας του μαραθώνιου ” . Το 1911 κατά την διάρκεια των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σουηδίας, ο Kanakuri πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για να εκπροσωπήσει την χώρα του. Μάλιστα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας σε 2 ώρες και 32 λεπτά.

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ

Το 1912 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι για την Σουηδία. Του πήρε 18 σκληρές μέρες για να φτάσει, πρώτα με πλοίο και μετά με τρένο διασχίζοντας όλο τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο. Η άφιξη του τον βρήκε τόσο ταλαιπωρημένο και όταν έφτασε στη Sollentuna, χρειάστηκε πέντε μέρες για να ξεκουραστεί. Ο καιρός για τα δεδομένα της Σκανδιναβικής χώρας ήταν τόσο περίεργος που η θερμοκρασία άγγιζε τους 25 βαθμούς. Στην πραγματικότητα, αρκετοί δρομείς υπέφεραν από υποθερμία.

ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας, ο Shizo Kanakuri ήταν τόσο εξασθενημένος από το ταξίδι και από την διαφορετικότητα του φαγητού, έχασε τις αισθήσεις του. Ήταν αρκετά τυχερός μιας και τον βρήκε και τον περιποιήθηκε μια οικογένεια χωρικών. Σαφώς ” ντροπιασμένος ” έφυγε για την Ιαπωνία χωρίς όμως να ενημερώσει την διοργανώτρια αρχή. Οι Σουηδικές αρχές τον θεωρούσαν για 50 χρόνια εξαφανισμένο, πριν ανακαλύψουν ότι ζούσε στην Ιαπωνία και πως είχε αγωνιστεί και σε άλλους Ολυμπιακούς μαραθώνιους.

Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το 1967 η σουηδική τηλεόραση επικοινώνησε μαζί του προσφέροντας του την ευκαιρία να ολοκληρώσει τον αγώνα που ποτέ δεν κατάφερε. Ο Shizo Kanakuri δέχθηκε και επιτέλους ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο σε 54 χρόνια και 8 μήνες. Όπως δήλωσε ο ίδιος ” Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι. Κατά την διάρκεια του παντρεύτηκα, έκανα έξι παιδιά και δέκα δισέγγονα…” . Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 92 χρόνων, το 1983 στην πόλη που γεννήθηκε και έζησε μια ζωή, την Tamana.

Βασίλης Λαζάρου, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *