Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΛΣΙ

Σαν σήμερα το 1905, ιδρύθηκε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας η Τσέλσι.

Η Ιδρυση και οι Πρωτες Επιτυχιες

Ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1905 στην παμπ The Rising Sun (σήμερα The Butcher’s Hook), που βρίσκεται απέναντι από την κύρια είσοδο του γηπέδου της επί της οδού Φούλαμ.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην οικογένεια Μιρς, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκε το γήπεδό της, που φέρει την ονομασία «Στάμφορντ Μπριτζ».

Οι Μιρς απευθύνθηκαν αρχικά στην ομάδα της Φούλαμ για να χρησιμοποιήσει το Στάμφορντ Μπριτζ ως έδρα. Όταν οι διοικούντες της αρνήθηκαν αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους ομάδα.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τους Μπλε ήρθε το 1955 όταν κατάκτησε το Πρωτάθλημα Αγγλίας.

Ομως οι μεγαλύτερες επιτυχείς ήρθαν την δεκαετία του ’60. Καθώς η Τσέλσι κατάκτησε το Λιγκ Kάπ Αγγλίας (1965), το Κύπελλο Αγγλίας (1970).

Το 1971 ήλθε ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων σε διπλό τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (1-1 και 2-1) στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Απο τον Κεν Μπέιτς στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Μέχρι την δεκαετία του΄80 η ομάδα του Λονδίνου ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Όμως έμελε να γίνει κάτι που θα άλλαζε για πάντα τον σύλλογο.

Ο Κεν Μπέιτς αγόρασε τη Τσέλσι, το 1982, στη συμβολική τιμή της μίας λίρας.

Οι επιτυχείς ήρθαν με τους Μπλε να κατακτούν Κύπελλο Αγγλίας (1997 και 2000), Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και Λιγκ Καπ το 1998.

Τον Ιούνιο του 2003 ο Μπέιτς πούλησε την ομάδα στον Ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς αντί του ποσού – ρεκόρ των 140 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Αμπράμοβιτς έριξε πακτωλό χρημάτων στην ομάδα. Προσέλαβε προπονητή τον πορτογάλο Ζοζέ Μουρίνιο, με αποτέλεσμα δύο πρωταθλήματα και δύο Λιγκ Καπ.

Το μόνο που έλειπε πλέον από την τροπαιοθήκη των Μπλε ήταν το Τσάμπιονς Λίγκ.

Η ομάδα του Λονδίνου έφτασε κοντά στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008.

Όμως έχασε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην διαδικασία των πέναλτι με 6-5. Με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να λήγει 1-1.

Η δεκαετία του 2010

Όμως το Τσάμπιονς Λίγκ ήρθε για πρώτη φορά στο Λονδίνο.

Στις 19 Μαΐου 2012,  η Τσέλσι νίκησε στα πέναλτι με 4-3 την Μπάγερν Μονάχου (κανονικός αγώνας και παράταση 1-1) κατακτώντας το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.

Στην δεκαετία που μας πέρασε κατάκτησε το Λιγκ Αγγλίας μια φορά(2015) το Κύπελλο Αγγλίας(2018),το Πρωτάθλημα Αγγλίας δυο φορές(2015,2017).

Όμως δυο φορές κατάκτησε τον τίτλο του Ευρόπα Λίγκ το 2013,2019.

Γιώργος Μπίτζιος, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *