Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ ΤΗΣ SUNDERLAND

Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας είναι η SUNDERLAND. Εδρεύει στην ομώνυμη πόλη και αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην League One. Ιδρύθηκε το 1879 και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα έξι φορές, (1892, 1893, 1895, 1902, 1913 και 1936, ενώ έχει επίσης κατακτήσει δύο φορές το FA Cup και μετράει μία κατάκτηση του Community Shield.
Βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία επί 68 συναπτά έτη, μέχρι να υποβιβαστεί το 1958. Έκτοτε, κατέκτησε πέντε τίτλους στη δεύτερη κατηγορία και έναν στην τρίτη.
Η Sunderland αγωνίζεται στο χωρητικότητας 49.000 ανθρώπων Stadium of Light, στο οποίο μετακόμισε από το Roker Park το 1997. Έχει μεγάλη αντιπαλότητα με τη γειτόνισσα Newcastle United. Αντιπαλότητα γνωστή και ως Tyne–Wear derby, η οποία κρατάει από το μακρινό 1898.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Τι συνέβη όμως και μια τόσο ιστορική ομάδα αγωνίζεται στην League one;

 

Ας ξεκινήσουμε την αναδρομή από όταν οι ερυθρόλευκοι είχαν υποβιβαστεί το 2005 στην Championship. Το 2006 ο Niall Quinn απέκτησε την ομάδα και διόρισε ως προπονητή τον παλιό αρχηγό της Manchester United, Roy Keane. Με αυτόν στο τιμόνι και με ένα σερί 17 αήττητων παιχνιδιών η ομάδα ανέβηκε ξανά στην Premier League.

 

 

Έπειτα, το 2008 ο Ellis Short ενδιαφέρθηκε και απέκτησε την ομάδα ανακοινώνοντας παράλληλα ως προπονητή το Steve Bruce. Με τον Άγγλο προπονητή έγιναν κάποιες ακριβές μεταγραφές όπως του Darren Bent και του Asamoah Gyan που τον βοήθησαν να τερματίσει στην υψηλότερη θέση που είχε κατακτήσει η ομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, την 10η .

 

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μια συνεχής διαδοχή διαφορετικών προπονητών στην προσπάθεια καθιέρωσης της ομάδας σε υψηλότερες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Οι Martin O’Neill, Paolo Di Canio, Gus Poyet – ο οποίος οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Football League Cup ενάντια στην Manchester city το 2014 και γνώρισε την ήττα με 3-1- Dick Advocaat και Sam Allardyce ήταν οι προπονητές που είχαν χαμηλές πτήσεις στα σαλόνια της Premier League.

 

 

Επομένως, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ίσως οι συνεχείς αλλαγές προπονητών αλλά και οι αλλαγές στην διοίκηση της ομάδας να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κακή πορεία της Sunderland.

Παίρνοντας την κάτω βόλτα

 

 

 

Το 2016 ο Allardyce έφυγε για να αναλάβει την Εθνική Αγγλίας και ο David Moyes ορίστηκε ως ο αντικαταστάτης του. Με αυτόν προπονητή η Sunderland έκανε το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της, μαζεύοντας 2 βαθμούς σε 10 παιχνίδια. Όπως είναι λογικό, η ομάδα υποβιβάστηκε ούσα τελευταία, κρατώντας στα θετικά της χρονιάς την πώληση του Jordan Pickford στην Everton για 30 εκατομμύρια ευρώ.

Για άλλη μια φορά υπήρξε αλλαγή προπονητή στις τάξεις της ομάδας. Αυτή την φορά ο Simon Grayson ήρθε για να οδηγήσει τις «Μαύρες Γάτες» πίσω στην μεγάλη κατηγορία. Άνοδο που ούτε ο πιο τρελός οπαδός της Sunderland δεν πίστευε βλέποντας την απόδοση της ομάδας. Έτσι, στα τέλη του Οκτώβρη ο Gryson αποχαιρέτισε την ομάδα, για να πάει ως προπονητής ο Chris Coleman (νυν προπονητής του Ατρόμητου). Δυστυχώς για τους ερυθρόλευκους δεν άλλαξαν πολλά και τον Απρίλιο του 2018 γνώρισαν ακόμη έναν υποβιβασμό, αυτή την φορά για την League One.
Προσπάθεια για ανάκαμψη

Νέος ιδιοκτήτης της ομάδας είναι πλέον ο Stewart Donald, ο οποίος διορίζει ως νέο προπονητή της ομάδας τον Jack Ross. Στην πρώτη χρονιά στην League One οι «Μαύρες Γάτες» τερμάτισαν στην 5η θέση και έφτασαν ως τον τελικό των play-off ανόδου, εναντίον της Charlton Athletic στο Wembley. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και έτσι η Sunderland παρέμεινε για ακόμη μια χρονιά στην League One. Την επόμενη σεζόν, φυσικά με διαφορετικό προπονητή (Phil Parkinson), η ομάδα τερμάτισε στην 8η θέση που αποτελεί και την χαμηλότερη στην ιστορία της.

Τέλος, για ακόμη μια φορά η ομάδα άλλαξε διοίκηση. Αυτή την φορά είναι ο Kyril Louis-Dreyfus που θέλει να βοηθήσει την Sunderland να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Ωστόσο η ομάδα δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Championship καθώς τον Μάιο του 2021 ηττήθηκε στα ημιτελικά των Play Off από την Lincoln City με 3-2. Ήττα που σήμαινε την τέταρτη διαδοχική σεζόν στην Τρίτη κατηγορία των Αγγλικών πρωταθλημάτων.

 

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την κάτω βόλτα της Sunderland και θέλετε να δείτε κάποια πράγματα εκ των έσω, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ του Netflix, Sunderland ‘Til I Die. Σε αυτό θα δείτε τις προσπάθειες που γίνονταν τα τελευταία χρόνια για την ανοικοδόμηση της ομάδας, ενώ φήμες υπάρχουν πως θα γυριστεί και Sunderland ‘Til I Die 2.

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

 

 

Μπάμπης Χαραλαμπίδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *