Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ: ΤΕΛΙΚΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ «ΟΧΙ», ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΤΙ;

Δυστυχώς πολλοί, μικροί και μεγάλοι, μπερδεύουν το τι ακριβώς εορτάζουμε την 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ. Άλλοι θα πουν πως εορτάζουμε το «ΟΧΙ», άλλοι τη λήξη του Α’ ή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… Η ιστορική άγνοια έχει ριζωθεί για τα καλά στην ελληνική κοινωνία, γεγονός αρκετά τραγελαφικό, καθώς υποστηρίζουμε πως έχουμε την πιο πλούσια ιστορία.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

 

 

Ας μη ξεχνάμε και το άλλο, δηλαδή πως «μας χρωστάνε» οι άλλοι λαοί. Γιατί; Διότι «χαρίσαμε απλόχερα» τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τη μηχανική, την ιατρική και γενικά τα πάντα. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να απαιτείς και πολλά ενώ δίνεις μόνο την ιδέα και όχι τα φώτα. Στην προκειμένη περίπτωση, μην περιμένεις να σεβαστούν οι άλλοι την ιστορία σου ενώ εσύ ο ίδιος δεν τη γνωρίζεις και συνεπώς την αγνοείς. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη ημέρα έχει διττή σημασία για τους Έλληνες, θρησκευτική και εθνική.

 

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, δηλαδή με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Το μόνο κοινό που μπορεί να έχει με την 28η Οκτωβρίου (τότε είπε ο Ιωάννης Μεταξάς το «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο του Εμανουέλε Γκράτσι το 1940) είναι πως εορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.

 

Σε διπλωματικό επίπεδο, η έναρξη της Επανάστασης σημειώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από τη Μολδοβλαχία (Ρουμανία) από τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη. Στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και με γοργούς ρυθμούς εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα και μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα. Σημαντικός παράγοντας για την εκκίνησή της ήταν και ο νεοελληνικός διαφωτισμός.

 

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ, ΠΑΡΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ»

 

Αυτή η φράση έχει συνδεθεί με αυτήν τη μέρα, η οποία γράφτηκε από τους βασικότερους εκπροσώπους, Ρήγα Φεραίο. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός το τι λέγεται, δηλαδή πως η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα, μέρος αρκετά ιστορικό και, δυστυχώς, αιματοβαμμένο από πολλές επιθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ολοκαύτωμα από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

 

Για να επιστρέψουμε και στο κυρίως θέμα, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

 

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

 

Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος). Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, όπως αναφέρεται και στο armyvoice.gr, ο οποίος της είπε πως πρόκειται να κυοφορήσει τον Ιησού, τον γιό του Θεού.

 

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Θεός έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας τη χαρά της συνδημιουργίας. Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πώς θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί δεδομένου ενώ δεν είχε σωματική επαφή, μιας και ήταν ακόμα αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

 

Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξήγησε στη Μαρία ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού. Έτσι η Παναγία δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει το έργο του.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *