Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΟΥΛΗΚΟΤΡΥΠΑ;

 H «σκουληκότρυπα»

Στην πλατεία Παύλου Μελά, στις 40 εκκλησιές, βρίσκεται καλά κρυμμένη μια «σκουληκότρυπα». Ο λόγος γίνεται για ένα όρυγμα, για το οποίο πολλοί θρύλοι και αστικοί μύθοι έχουν ειπωθεί.

Οι ιστορίες αυτές αφορούν ως επί το πλείστoν τους ενοίκους της ρωγμής. Όπως και το που μπορεί να βρεθεί κανείς, αν ακολουθήσει το μονοπάτι της σκουληκότρυπας. Εκεί ο υπο-μύθος του ορύγματος ενώνεται με την αγαπημένη περιοχή των ελαφρώς συνωμοσιολόγων περιηγητών, το Σέιχ Σου.

Η έξοδος του ορύγματος.

Η χρησιμοποίησή της

Βέβαια η πραγματικότητα απέχει αρκετά από όλα όσα έχουν ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο από τους κατοίκους της περιοχής όσο και από διάφορους εξερευνητές. Η «σκουληκότρυπα» των 40 Εκκλησιών, στην πραγματικότητα είναι ένα καταφύγιο που διανοίχτηκε επί εποχής Μεταξά. Ενώ χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για προστασία κατά τους βομβαρδισμούς της πόλης.

Η οπτική από το εσωτερικό του ορύγματος.

Προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας

Το συνολικό μήκος του τεχνητού ορύγματος φτάνει τα 22 μέτρα μήκος και 2,5 μέτρα σε ύψος και πλάτος. Η χαρτογράφηση, όπως και ο καθαρισμός του, έγιναν από τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Πρωτέα. Οι άνθρωποι του συλλόγου πραγματοποίησαν έρευνα για να ανακαλύψουν σε ποια υπηρεσία ή φορέα ανήκει ο χώρος. Ενώ παράλληλα τον Δεκέμβριο του 2009 προχώρησαν στον πρώτο καθαρισμό του χώρου. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί σε ποιόν ανήκει το καταφύγιο αφού όλοι κρατικοί μηχανισμοί δηλώνουν άγνοια ύπαρξης του. Ο Σύλλογος Πρωτέας αγωνίστηκε ουσιαστικά μόνος για την ανάδειξη,  την προστασία και την διάσωση του ορύγματος.  Προχώρησε σε έναν ακόμη καθαρισμό του ορύγματος και την τοποθέτηση πόρτας στην είσοδο τον Μάιο του 2011. Ενώ ακόμη διαμόρφωσε και τους εξωτερικούς χώρους.

Ο εσωτερικός κόσμος της “Σκουληκότρυπας”.

Τον Ιούνιο του 2011 ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος πραγματοποίησε μια ξεχωριστή δράση με επίκεντρο την «σκουληκότρυπα», αφού για μια εβδομάδα φιλοξενήθηκε στον χώρο έκθεση σπηλαιολογικής φωτογραφίας. Τέλος, το όρυγμα περίπου 10 χρόνια μετά από την τελευταία δράση παραμένει κλειστό για το κοινό παρόλες τις δράσεις του συλλόγου για την προστασία και την ανάδειξή του.

Η είσοδος του ορύγματος. 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Φωτογραφίες: Από το αρχείο του GRD

Λέξεις: Μπάμπης Χαραλαμπίδης

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *